Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η έρευνα διαφθοράς για Κουρτς τεράστιο πολιτικό ζήτημα στην Αυστρία

Η έρευνα διαφθοράς για Κουρτς τεράστιο πολιτικό ζήτημα στην Αυστρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αυστρία, Σεμπάστιαν Κουρτς,

Οι αυστριακοί Πράσινοι, το κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στην κυβέρνηση συνασπισμού στη Βιέννη, έθεσαν χθες Πέμπτη εν αμφιβόλω το εάν και κατά πόσον ο συντηρητικός Σεμπάστιαν Κουρτς μπορεί να συνεχίσει τη θητεία του στο αξίωμα του καγκελαρίου την επομένη της ανακοίνωσης της εισαγγελίας πως διενεργείται έρευνα σε βάρος του και άλλων εννέα προσώπων για υπόθεση διαφθοράς.

Για τον αντικαγκελάριο και ηγέτη των οικολόγων, τον Βέρνερ Κόγκλερ, «η δυνατότητα του καγκελάριου να κυβερνά αποτελεσματικά αμφισβητείται» μετά την έναρξη της έρευνας σε βάρος του.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς που διενεργούν την έρευνα, μεταξύ του 2016 και του 2018, «πόροι του υπουργείου χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον».

Η έρευνα αφορά διάφορα ποινικά αδικήματα από μέρους του κ. Κουρτς και άλλων εννέα υπόπτων, καθώς και τριών οργανισμών.

Έγιναν έφοδοι την Τετάρτη, μεταξύ άλλων στην έδρα του μείζονος κόμματος της συμπολίτευσης, του ÖVP, και στην καγκελαρία.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο Βέρνερ Κόγκλερ έκρινε πως οι εξελίξεις σημαίνουν πως «φθάσαμε σε νέο επίπεδο» και δίνεται «καταστροφική εντύπωση».

Συζήτησε χθες με τον πρόεδρο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν και θα έχει διαβουλεύσεις σήμερα με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των άλλων κομμάτων για να εξεταστεί το πώς θα κινηθούν.

Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αξιώνουν την παραίτηση του καγκελάριου.

Το κοινοβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως την Τρίτη, όταν πιθανόν θα κατατεθεί κοινή πρόταση δυσπιστίας.

Κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «εναντίον της διαφοράς», αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες αργά το απόγευμα μπροστά στα κεντρικά γραφεία του ÖVP στη Βιέννη για να απαιτήσουν να εγκαταλείψει την εξουσία ο Σεμπάστιαν Κουρτς, διαπίστωσε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος κλήθηκε από τον αρχηγό του κράτους, δήλωσε «έτοιμος να συνεχίσει τη συνεργασία με τους Πράσινους» και αρνήθηκε να παραιτηθεί, ενώ το ÖVP, στην εξουσία αδιαλείπτως από το 1987, του προσέφερε πλήρη υποστήριξη, διαμηνύοντας πως θα παραμείνει στην κυβέρνηση μόνο εάν αυτός είναι «ο επικεφαλής της».

Ο 35χρονος ηγέτης της αυστριακής δεξιάς κατήγγειλε την προηγουμένη πλήρως «κατασκευασμένες» κατηγορίες και πρόσθεσε πως «προφανώς» θα παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης.

Επικαλέστηκε το τεκμήριο της αθωότητάς του –«δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να θεωρούμαι υπεύθυνος για την παραμικρή αξιόποινη ενέργεια», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του– και διατράνωσε πως «θα υπερασπιστώ τον εαυτό μου έναντι όλων των ψευδών κατηγοριών σε βάρος μου με όλα τα νομικά και δημοκρατικά μέσα που διαθέτω».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, που έγινε μέλος της κυβέρνησης πριν από δέκα χρόνια, προτού κατόπιν ονομαστεί υπουργός Εξωτερικών, ανέλαβε για πρώτη φορά καγκελάριος τον Δεκέμβριο του 2017.

Αλλά η κυβερνητική συμμαχία του με το κόμμα της άκρας δεξιάς FPÖ είχε άδοξο τέλος λόγω σκανδάλου διαφθοράς το οποίο ξέσπασε τον Μάιο του 2019, το λεγόμενο Ibizagate.

Επανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2020, αυτή τη φορά με τους Πράσινους στο πλευρό του.

Αλλά ο συνασπισμός αυτός έχει τεθεί επανειλημμένα εν αμφιβόλω εξαιτίας άλλων υποθέσεων δικαστικής φύσης και χαωδών διαφορών απόψεων, ιδίως στο ζήτημα των προσφύγων, αλλά όχι μόνο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Αυστρία: Σεξουαλικές επιθέσεις σε 12χρονη από 17 εφήβους- Κατέγραφαν σε βίντεο τις πράξεις τους

Ένοχος για ψευδορκία ο Σεμπάστιαν Κουρτς

Αυστρία: «Χρυσή» κληρονόμος χαρίζει 25 εκατ. ευρώ

Ρωσία: Ισχυρή απειλή ότι θα κλείσει οριστικά τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr