Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βουλή της Καταλονίας αναγνώρισε την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας

Η Βουλή της Καταλονίας αναγνώρισε την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι αναγνωρίζει επίσημα την ύπαρξη της υπό κουρδική ηγεσία Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας.

Κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για το προτεινόμενο ψήφισμα, 80 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 49 ψήφισαν κατά, με αποτέλεσμα την πρώτη επίσημη αναγνώριση της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, παλαιότερα γνωστή ως Ροζάβα.

Το κοινοβούλιο προτρέπει τώρα επίσημα όλα τα καταλανικά θεσμικά όργανα να δημιουργήσουν θεσμικές σχέσεις με την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας και να βοηθήσουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης στη Ροζάβα και ολόκληρης της βορειοανατολικής Συρίας.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε προτάθηκε για πρώτη φορά στο Kαταλανικό Kοινοβούλιο τον Ιούλιο ως σχέδιο ψηφίσματος που ζητούσε την αναγνώριση της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας ως πολιτικής οντότητας και την περαιτέρω εμβάθυνση των θεσμικών δεσμών μαζί της.

Με αυτό το ψήφισμα, το Καταλανικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας ως νόμιμη διοίκηση «βασισμένη στον δημοκρατικό συνομοσπονδιακό χαρακτήρα ως πολιτική οντότητα».

«Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας εκτιμά τις δυνατότητες του δημοκρατικού συνομοσπονδισμού ως μια ειρηνική, χωρίς αποκλεισμούς, δημοκρατική λύση συνύπαρξης στη Μέση Ανατολή βασισμένη στον δημοτισμό, τον φεμινισμό και τον κοινωνικό οικολογικό», αναφέρει το ψήφισμα.

Αφού ιδρύθηκε για πρώτη φορά στη Ροζάβα (που σημαίνει «δυτικά» στα κουρδικά, το Δυτικό Κουρδιστάν) το 2012, ως αποτέλεσμα των αγώνων των λαών υπό την ηγεσία των Κούρδων, η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας κυβερνά σήμερα σχεδόν το ένα τρίτο της Συρίας.

Υιοθετώντας ένα ριζικά δημοκρατικό πολιτικό σύστημα που αναπτύχθηκε από τον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν -γνωστό ως «δημοκρατικός συνομοσπονδισμός»- το σύστημα της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας βασίζεται στην ελευθερία των γυναικών και την ίση συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα πολιτικής εκπροσώπησης, καθώς και την αυτονομία και τη συνεργασία των κοινοτήτων ανεξαρτήτου θρησκεύματος.

Έχοντας επαινεθεί για τη δέσμευσή της στον πλουραλισμό, την ισότητα των φύλων και την άμεση δημοκρατία, η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, ειδικά από την Τουρκία (η οποία έχει επιτεθεί επανειλημμένα στη Β/Α Συρία), το Ισλαμικό Κράτος και την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Αν και η αμερικανική κυβέρνηση και άλλες περιφερειακές κυβερνήσεις αρνούνται μέχρι στιγμής να αναγνωρίσουν την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, λειτουργεί ως αυτόνομη επικράτεια καθώς αρκετές περιοχές στη βορειοανατολική Συρία ψήφισαν τον Μάρτιο του 2016 για να ενωθούν σε ένα αυτοδιοικούμενο σύστημα που θα επιδιώξει την αυτονομία εντός της Συρίας.

Στην Ετήσια Έκθεσή της για το 2021, η Επιτροπή των ΗΠΑ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF) συνέστησε στην αμερικανική κυβέρνηση «να αναγνωρίσει την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας ως νόμιμη, τοπική κυβέρνηση».

Η έκθεση της αμερικανικής Επιτροπής κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να πιέσει την Τουρκία να αρχίσει να σχεδιάζει την αποχώρησή της από την περιοχή.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν έχει δημιουργήσει ελπίδες στην Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας ότι μπορεί να βρει περισσότερη συμπάθεια στην Ουάσιγκτον.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Ο Ιμπραήμ Καλίν (MİT) εισήλθε παράνομα στην κατεχόμενη βόρεια Συρία και ήρθε αντιμέτωπος με διαδηλωτές

Οι Κούρδοι (PKK) σκότωσαν έναν Τούρκο στρατιώτη και τραυμάτισαν τέσσερις – Οι Τούρκοι απάντησαν με αεροπορική επιδρομή

Η Πολιτοφυλακή για την Ελευθερία του Κουρδιστάν κατέστρεψε συσκευές πληροφοριών του τουρκικού κράτους

Οι Κούρδοι αντάρτες του PKK ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν 15 τουρκικά ντρόουνς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr