Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Γερμανός πρόεδρος απάλλαξε την Άνγκελα Μέρκελ από τα καθήκοντά της

Ο Γερμανός πρόεδρος απάλλαξε την Άνγκελα Μέρκελ από τα καθήκοντά της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Στο όνομα του λαού μας, σας ευχαριστώ». Με αυτή τη φράση ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ επέδωσε την Τρίτη 26 Οκτωβρίου στην Άνγκελα Μέρκελ την επίσημη «απαλλαγή» από τα καθήκοντά της ως Καγκελαρίου, καθώς ξεκίνησε και επίσημα η νέα νομοθετική περίοδος.

Αμέσως μετά ωστόσο, ο κ. Σταϊνμάιερ, όπως προβλέπεται, ζήτησε από την κυρία Μέρκελ να παραμείνει στη θέση της και να εξακολουθήσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως επικεφαλής της υπηρεσιακής, πλέον, κυβέρνησης.

Εκείνη με τη σειρά της, ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους μέχρις ότου ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.

Ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος επαίνεσε την Καγκελάριο ως «καθοριστική προσωπικότητα της γερμανικής ιστορίας», τονίζοντας ότι στα 16 χρόνια της θητείας της γνώρισε πολλές κρίσεις, κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών και ταυτόχρονα τη διεθνή εκτίμηση, τον σεβασμό, ακόμη και τη συμπάθεια για τη Γερμανία.

«Εκ μέρους του λαού μας, σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο για το μέλλον», πρόσθεσε.

Ο κ. Σταϊνμάιερ αναφέρθηκε όμως και στο προηγούμενο νομοθετικό σώμα, επισημαίνοντας ότι «το να πούμε ότι αντιμετώπισε ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο, δεν πλησιάζει καν στα καθήκοντα στα οποία έπρεπε να ανταποκριθεί».

Πάνω από όλα, δήλωσε, η πανδημία του κορωνοϊού δημιούργησε τεράστιες προκλήσεις για την κυβέρνηση.

Ως δεύτερη σημαντική πρόκληση ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος ανέδειξε την πόλωση στην κοινωνία, στην οποία έχει αναφερθεί κατ’ επανάληψη στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση μπορεί να λειτουργήσει κανονικά, με όλες τις αρμοδιότητες, να καταθέσει νομοσχέδια, ακόμη και τον προϋπολογισμό.

Αντίστοιχα, οι υπουργοί διατηρούν τις εξουσίες τους.

Είθισται ωστόσο η υπηρεσιακή κυβέρνηση να ασκεί τα καθήκοντά της «με αυτοσυγκράτηση», προκειμένου να μην περιορίσει το περιθώριο ελιγμών της επόμενης κυβέρνησης.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, Σοσιαλδημοκράτες (SPD), Πράσινοι, Φιλελεύθεροι (FDP), έχουν στο μεταξύ δηλώσει ότι επιθυμούν να έχουν ολοκληρώσει τις συνομιλίες τους εντός Δεκεμβρίου.

Εάν πάντως ο νέος Καγκελάριος δεν έχει ορκιστεί έως τις 17 Δεκεμβρίου, η Άνγκελα Μέρκελ θα καταρρίψει και το ρεκόρ παραμονής στην Καγκελαρία που κατέχει ο επίσης χριστιανοδημοκράτης (CDU) Χέλμουτ Κολ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Υπ. Παιδείας Γερμανίας: Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές και για ενδεχόμενο πολέμου

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Βίκυ Λέανδρος: Έπεσε από τη σκηνή που τραγουδούσε στο Ανόβερο (βίντεο)

Γερμανία: 62χρονος εμβολιάστηκε 217 φορές κατά της covid-19

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr