Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελληνίδα η μάνατζερ της χρονιάς στην Γερμανία

Ελληνίδα η μάνατζερ της χρονιάς στην Γερμανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βιργινία Γκριν, Γερμανία, Διδυμότειχο,

Η είδηση ότι ανακηρύχτηκε μάνατζερ της χρονιάς για το 2014 ήρθε εντελώς αναπάντεχα για τη Βιργινία Γκριν ή Βιργινία Γιοβανούδη, με καταγωγή από το ακριτικό Διδυμότειχο.

«Δεν το περίμενα γιατί δεν είμαι άνθρωπος των τίτλων», είπε η επιτυχημένη επιχειρηματίας μιλώντας στη Deutsche Welle και την Ειρήνη Αναστασοπούλου.

«Νομίζω όμως ότι είναι κάποια αναγνώριση της εργασίας που κάνουμε και στον όμιλο. Βέβαια υπάρχουν κριτήρια γι αυτό, όπως το οικονομικό καθεστώς της επιχείρησης, πώς ήταν τα οικονομικά τα τελευταία 3 χρόνια, τα μελλοντικά σχέδια, τα ‘μπιζνες πλαν’. Επίσης έγινε κάποιο ‘μπακ απ’ από τους συνεργάτες . Κάθε χρονιά και ανώνυμα δίνουν την άποψή τους για το πώς βλέπουν το μάνατζμεντ. Ήταν μια αναγνώριση, λοιπόν, αυτών που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια και συνεχίζω. Δεν είμαι άνθρωπος που κυνηγά τους τίτλους».

Εξ άλλου από τέτοιους τίτλους έχει πολλούς η κυρία Γκριν.

Είναι από εκείνους που της απένειμε η ίδια η ζωή στο μακρύ δρόμο της καριέρας της που ξεκίνησε το 1974, όταν πρωτοήρθε στη Γερμανία για να σπουδάσει Χημική Τεχνολογία στο Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ, μέχρι την κορύφωση των προσπαθειών της ως ιδρύτριας και Διευθύνουσας Συμβούλου της εταιρείας ENCOS με έδρα το Αμβούργο.

Σήμερα η εταιρεία έχει παραρτήματα στη Φραγκφούρτη, στο Γκράισφαλντ, στη Θεσσαλονίκη και ένα μικρότερο γραφείο στην Αθήνα με προοπτικές να μεγαλώσει.

Σε όλα αυτά τα χρόνια προσπαθειών η Βιργινία Γκριν πάλεψε -στην αρχή ως έμμισθη εργαζόμενη σε διυλιστήριο της Esso – στο ανδροκρατούμενο τότε επάγγελμα των μηχανικών, πήρε το διδακτορικό της όταν ήταν μητέρα δύο παιδιών και δεν δίστασε να εγκαταλείψει την ασφάλεια του μηνιαίου μισθού για να κάνει το αποφασιστικό βήμα στο ελεύθερο επάγγελμα, εκμεταλλευόμενη τις επαφές που είχε αποκτήσει μέχρι τότε.

Και όταν το 1999 πέθανε αιφνίδια ο σύζυγός της δεν δίστασε να ανοίξει νέους δρόμους, να αγοράσει μια άλλη εταιρεία και να δημιουργήσει την ENCOS.

Το γυναικείο επιχειρείν είναι υπόθεση για λίγες;

«Οι γυναίκες έχουν το πρόβλημα ότι αποσύρονται για μερικά χρόνια λόγω των παιδιών στην καλύτερη ηλικία τους» παραδέχεται η Βιργινία Γκριν.

«Αλλά εμείς οι γυναίκες, δεν διεκδικούμε θέσεις ευθύνης γιατί από τη φύση μας αποφεύγουμε κάπως το προσκήνιο. Επίσης χρειάζεται καλλιέργεια αυτού που κάνουν και οι άνδρες, του networking, καλλιέργεια σχέσεων σε όλους τους τομείς. Οι γυναίκες το έχουν πολύ στον ιδιωτικό τομέα, αλλά δεν το καλλιεργούν σε επαγγελματική βάση, δεν μπορούμε να στήσουμε μια επιχείρηση χωρίς σχέσεις με άλλες επιχειρήσεις και με πελάτες. Πάντως από τη δική μου εμπειρία, για να ανεβείς σε κάποια θέση πρέπει να εργαστείς στην αρχή πολύ σκληρά. Και τελικά ανεξάρτητα από το αν είσαι άνδρας ή γυναίκα, στον επαγγελματικό τομέα μετράει η εργασία που κάνουμε, το προϊόν που δίνουμε και όχι το φύλο ή η εμφάνιση».

Όπως πολυπολιτισμικό είναι το πελατολόγιο της ENCOS, το ίδιο πολυπολιτισμικό είναι και το προσωπικό της.

Στην εταιρεία της η κυρία Γκριν απασχολεί μηχανικούς, ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους, χημικούς μηχανικούς κι άλλες ειδικότητες εκτός από τη Γερμανία, την Τουρκία, το Ιράν, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, το Πακιστάν, τη Λιβύη, την Κίνα και φυσικά την Ελλάδα.

Ιδιαίτερα οι Έλληνες συνεργάτες της είναι πολύ καλοί επιστήμονες και ιδιαίτερα ικανοί.

Για την ίδια την Ελλάδα η Βιργινία Γκριν επισημαίνει την έλλειψη βιομηχανικών ομίλων που θα μπορούσαν να απορροφήσουν τη νέα γενιά επιστημών.

Γι αυτό συστήνει στους νέους Έλληνες να τολμήσουν στο πεδίο της καινοτομίας, να ρισκάρουν με νέες ιδέες, να δημιουργήσουν νέες επιχειρήσεις σε καινούργιους τομείς της επιστήμης, όπως τα βιολογικά προϊόντα, που δεν χρειάζονται μεγάλη βιομηχανική βάση και πολλές φορές μεγάλο κεφάλαιο, και γενικά αντί να αναζητούν θέση εργασίας να αναπτύξουν ως αντίδοτο κατά της ανεργίας το επιχειρηματικό πνεύμα.

«Το ευκολότερο που κάνουν είναι ότι φεύγουν από την Ελλάδα, βέβαια αυτό δεν αποτελεί λύση για την Ελλάδα», πιστεύει η κυρία Γκριν.

«Όταν φεύγουν τα καλά κεφάλια, μακροπρόθεσμα δεν είναι καθόλου καλό για την πατρίδα μας. Θα συνιστούσα λοιπόν στους νέους, σε αυτούς που έχουν ιδέες, να τις αναπτύξουν. Να μας στείλουν τις ιδέες τους, να προχωρήσουν στο επιχειρηματικό τομέα, δηλαδή να κάνουν κάποια επιχείρηση μόνοι τους. Υπάρχουν από την ΕΕ πολλά κονδύλια σε αυτόν τον τομέα. Να βγουν από την αναζήτηση μόνο μιας θέσης εργασίας. Αλλιώς δεν υπάρχει λύση για την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι θα γίνουν σύντομα μεγάλες επενδύσεις ».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Γερμανός στρατιώτης ήταν μυστικός πράκτορας της Ρωσίας

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Υπ. Παιδείας Γερμανίας: Τα σχολεία έχουν την ευθύνη να προετοιμάσουν τους μαθητές και για ενδεχόμενο πολέμου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr