Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ζωοκλέφτες το Ισλαμικό Κράτος για να χρηματοδοτούν την οργάνωση στη Συρία

Ζωοκλέφτες το Ισλαμικό Κράτος για να χρηματοδοτούν την οργάνωση στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) διεξάγει μια αιματηρή εκστρατεία εις βάρος των βοσκών στη βόρεια Συρία. Οι πυρήνες του κλέβουν κοπάδια, αποτελούμενα από χιλιάδες πρόβατα, και τα πουλάνε για να συγκεντρώσουν χρήματα.

Η τζιχαντιστική οργάνωση εμπλέκεται σε «εύκολες και κερδοφόρες» επιχειρήσεις λαθρεμπορίου καθώς αναζητά νέες πηγές χρηματοδότησης.

Οι πυρήνες της οργάνωσης στην επαρχία Χάμα της Συρίας και σε περιοχές που συνορεύουν με τη Ράκα και το Χαλέπι λέγεται ότι πραγματοποιούν εκτεταμένες μαυραγορίτικες επιχειρήσεις μετά την απώλεια των εδαφών του Ισλαμικού Κράτους το 2019.

Πρόβατα που κλάπηκαν από ντόπιους πωλήθηκαν μετά σε αγορές ζωντανών βοοειδών από τζιχαντιστές που παρουσιάζονται ως βοσκοί, είτε σε βόρειες περιοχές που ελέγχονται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, είτε νοτιότερα στη Συρία, σε εδάφη που ελέγχεται από το καθεστώς.

Εκατοντάδες ζώα κλέβονται κάθε εβδομάδα από τις αρχές του 2021, κτηνοτρόφοι δολοφονούνται σε επιδρομές ή σκοτώνονται από νάρκες που τοποθετήθηκαν σε δρόμους και σε βοσκοτόπους.

Μερικά από τα βοοειδή χρησιμοποιούνται για να συντηρήσουν τους τζιχαντιστές.

Ο Γκρέγκορι Γουότερς, αναλυτής της έρευνας στο Counter Extremism Project, είπε στο Metro.co.uk:

«Δεν μοιάζει με το εμπόριο πετρελαίου που είχε το Ισλαμικό Κράτος όταν έλεγχε εδάφη, αλλά δεν έχουν και τα έξοδα που είχαν πριν.

»Το μόνο που χρειάζονται τώρα είναι προμήθειες για τους πυρήνες τους και να πληρώνουν τους λαθρέμπορους.

»Είναι μια εύκολη και προσοδοφόρα επιχείρηση».

Πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν βρεθεί εκτελεσμένοι με σφαίρες στο κεφάλι σε «πολλές» περιπτώσεις φέτος, σύμφωνα με έκθεση του κ. Γουότερς για το think tank με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Στη συνέχεια, τα ζώα μεταφέρονται λαθραία στις αγορές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μεταφέρονται στο Ιράκ, όπου μπορεί να βρεθεί καλύτερη τιμή, και νότια στα κύρια προπύργια του καθεστώτος στη Συρία.

Έως και 23.000 πρόβατα μεταφέρθηκαν σε εδάφη που ελέγχονται από τις υπό κουρδική διοίκηση SDF, όπου περιλαμβάνεται η Ράκα, κατά τους πρώτους μήνες του 2021, σύμφωνα με έναν ερευνητή στην πόλη που μίλησε με τον κ. Waters.

Με την τιμή ανά ζώο να είναι 7.500 λίρες Συρίας (κάθε πρόβατο 13.36 EUR), αυτό σημαίνει ότι το Ισλαμικό Κράτος θα μπορούσε να συγκεντρώσει εκατομμύρια στο τοπικό νόμισμα μόνο μέσω αυτής της παράνομης επιχείρησης.

Αν και λειτουργεί μόνο με λίρες Συρίας, παρέχει ένα μοντέλο αυτοχρηματοδότησης καθώς η οργάνωση αναγεννάται.

Ο κ. Γουότερς, ο οποίος είναι επίσης μη μόνιμος μελετητής στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στην Ουάσιγκτον, επικεντρωμένος στη Συρία, είπε στη Metro.co.uk ότι, «οι πυρήνες είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι και ασχολούνται με κανονικές συναλλαγές με ντόπιους, με τα χρήματα να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή μισθών τζιχαντιστών και λαθρεμπόρων και την αγορά αγαθών και, σε κάποιο βαθμό, όπλων, αν και έχουν ήδη πολλά αποθηκευμένα.

»Έχουν απομακρυνθεί από ένα ψευδοκράτος όπου διέθεταν εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ από το εμπόριο πετρελαίου κάθε μήνα.

»Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν ακόμα χρηματικές δωρεές από το εξωτερικό, αλλά η πλειοψηφία της χρηματοδότησης είναι πλέον περιφερειακή ή τοπική».

Στην έκθεσή του, με τίτλο Smuggling Away the Future in Syria’s Northeast, ο κ. Γουότερς επισημαίνει την αστάθεια στην περιοχή ως βασικό παράγοντα για την επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους, με την κατεστραμμένη οικονομία να τροφοδοτεί το παρα-εμπόριο στη μαύρη αγορά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ δεν πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά

Νετανιάχου: «Τόσο γρήγορα ξεχάσατε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου;»

Σύροι κι Αφγανοί σχεδίαζαν χτυπήματα σε Εβραϊκούς και Ισραηλινούς στόχους στην Ευρώπη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr