Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γεωπολιτικό πόκερ με την πολιορκία της Κομπάνι

Γεωπολιτικό πόκερ με την πολιορκία της Κομπάνι
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σύμφωνα με το WND, υπάρχει μυστικό σχέδιο από την Αμερική, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και ακόμα και το Ιράν ώστε να αφήσουν την Κομπάνι να πέσει στο Ισλαμικό Κράτος, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές 160.000 Κούρδων της Συρίας.

Η πηγή είπε ότι υπήρξε συμφωνία «ώστε να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος αργότερα».

Η απόφαση στοχεύει στη μείωση της επιρροής των Κούρδων στη Συρία και στην αποδυνάμωση του ενδεχομένου δημιουργίας ενός κυρίαρχου Κουρδιστάν, κάτι που επιθυμούν οι Κούρδοι, όχι μόνο στη Συρία, αλλά στην Τουρκία, το Ιράν και το Ιράκ.

«Είναι ένα στημένο παιχνίδι», είπε η πηγή στο WND.

Η Άγκυρα έφερε τανκς μέχρι τα σύνορα της Τουρκίας και της Συρίας, σε απόσταση αναπνοής από την Κομπάνι, αλλά δεν έχει στείλει στρατεύματα για να σταματήσει την πολιορκία της πόλης από το Ισλαμικό Κράτος.

Εν τω μεταξύ, οι Κούρδοι της Συρίας κάνουν έκκληση για όπλα και πυρομαχικά, καθώς και για αεροπορική επίθεση σε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους από τη συμμαχία των αραβικών κρατών με τη Δύση, της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ. Πηγές στην ξηρά, όμως, αναφέρουν ότι οι βομβαρδισμοί δεν έχουν πια νόημα, καθώς οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν αναμειχθεί με τον πληθυσμό, και ζητούν περισσότερους μαχητές στην ξηρά.

Οι Κούρδοι της Συρίας πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος, όπως κάνουν και οι ομόλογοί τους στο Ιράκ, οι Κούρδοι Πεσμεργκά, για να εμποδίσουν το Ισλαμικό Κράτος από το να καταλάβει την περιοχή, που διαθέτει ορισμένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στο Ιράκ και τη Συρία.

Οι Τούρκοι διστάζουν να προσφέρουν βοήθεια στους Κούρδους από τη στιγμή που η Άγκυρα, εδώ και χρόνια, μάχεται το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν PKK το οποίο παλεύει να αποσπάσει ένα κομμάτι των γειτονικών χωρών για να ιδρύσει το Κουρδιστάν.

Για την Τουρκία, οι Κούρδοι της Συρίας και της Τουρκίας καταλαμβάνουν πολύτιμους πόρους πετρελαίου που έχει ανάγκη η ενεργοβόρος αυτή χώρα. .

Επίσης, οι Κούρδοι έχουν συμμαχήσει με την κυβέρνηση της Συρίας του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο οι Τούρκοι θέλουν να δουν να ανατραπεί και να αντικατασταθεί από μια κυβέρνηση Σουνιτών.

Όμως, το Ισλαμικό Κράτος είναι η μόνη ομάδα Σουνιτών που είναι σε θέση να πάρει τον έλεγχο, από τη στιγμή που έχει ήδη καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής Συρίας και του δυτικού και κεντρικού Ιράκ για να δημιουργήσει το χαλιφάτο το οποίο θέλει να κυβερνήσει με το νόμο της Σαρία.

Η Τουρκία βλέπει θετικά πιθανή κατάληψη της Κομπάνι από το Ισλαμικό Κράτος, καθώς αυτό θα βοηθούσε στο να χωρίσει τους Κούρδους του Ιράκ από τους Κούρδους της Συρίας και να μειώσει τις πιθανότητες ενός ενιαίου Κουρδιστάν.

Και την ίδια στιγμή το Ισλαμικό Κράτος θα αποκτούσε μια γέφυρα στο Βορρά, ανάμεσα στο Ιράκ και τη Συρία, κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής.

Αυτό θα επέφερε επίσης την άρνηση όχι μόνο της Τουρκίας, να στείλει στρατεύματα μάχης, αλλά και των ΗΠΑ. Διότι, οι Κούρδοι της Συρίας έχουν δεσμούς και με τον Άσαντ, αλλά και με το Ιράν και οι ΗΠΑ δε θέλουν να αφήσουν την εντύπωση ότι ενισχύουν τον Άσαντ ή ότι συνεργάζονται με το Ιράν. Κατά συνέπεια, δεν θα προσέφεραν άλλη βοήθεια στους Κούρδους της Συρίας, πέρα από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Εγείρονται, επίσης, ερωτήματα σχετικά με τη στάση του Ιράν στο μυστικό σχέδιο της εγκατάλειψης της Κομπάνι στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους.

Το WND αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες γίνονται διαδηλώσεις σε πόλεις του Ιράν, καλώντας την Ιρανική Επαναστατική Φρουρά να βοηθήσει τους Κούρδους της Συρίας.

Άλλο ένα δείγμα της ανησυχίας του Ιράν, είναι η προειδοποίηση του Ιρανού Υπουργού Εξωτερικών, Μαρζεχ Αφχάμ (Marzieh Afkham), ότι επίκειται ανθρωπιστική καταστροφή στην Κομπάνι.

“Το Ιράν θα στείλει σύντομα ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους και τους πρόσφυγες της περιοχής, μέσω της συριακής κυβέρνησης”, δήλωσε ο Αφχάμ.

Το σιιτικό Ιράν είναι ένθερμος υποστηρικτής της κυβέρνησης του Σιίτη- Αλαουίτη (Αλεβίτη) Άσαντ.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επί Αραβικών και Αφρικανικών θεμάτων, Αμίρ Αμπντολαχιάν (Amir-Abdollahian) δήλωσε ξεκάθαρα ότι το Ιράν δε θέλει τουρκικά στρατεύματα στη Συρία. Το Ιράν βρίσκεται σε συζητήσεις με την Τουρκία για τον επαναπατρισμό 200.000 Κούρδων που έφυγαν πρόσφυγες στην Τουρκία, από τη Συρία.

Ο Αμπντολαχιάν δήλωσε ξεκάθαρα ότι το Ιράν “θα λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να βοηθήσει τους Κούρδους της Κομπάνι, αρκεί αυτό να συντάσσεται υπέρ της κυβέρνησης της Συρίας και της μάχης ενάντια στην τρομοκρατία.

Η πηγή του WND δήλωσε ακόμα ότι η προθυμία του Ιράν να βοηθήσει τους Κούρδους στην Κομπάνι είναι παραπέτασμα, καθώς το Ιράν, όπως και η Τουρκία αντιτίθενται σθεναρά στην δημιουργία του ανεξάρτητου Κουρδιστάν, το οποίο θα λάβει εδάφη από το δυτικό Ιράν, τα οποία, όπως και οι άλλες κουρδικές περιοχές της Τουρκίας, του Ιράκ και της Συρίας, είναι πλούσια σε πετρελαϊκά αποθέματα.

Εν ολίγοις, η Τεχεράνη θέλει να δείξει ότι υποστηρίζει τους Κούρδους, επειδή εκείνοι με τη σειρά τους στηρίζουν τον Άσαντ. Δε θέλει με τίποτα όμως δημιουργία ανεξάρτητου Κουρδιστάν, καθώς δε θέλει να χάσει τα πετρελαϊκά της κοιτάσματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Λέκκας: Πρέπει να γίνει άμεσα ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη – Όσο περνάει ο χρόνος ο σεισμός από τα 7,8 Ρίχτερ πάει στα 8,2

Μέση Ανατολή: Η Κίνα στο πλευρό του Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr