Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεκάδες απελάσεις Ρώσων διπλωματών την Τρίτη

Δεκάδες απελάσεις Ρώσων διπλωματών την Τρίτη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Την Τρίτη χώρες της ΕΕ ανακοίνωσαν απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Μετά την Ολλανδία, Ρώσοι διπλωμάτες που ήταν ύποπτοι για κατασκοπεία κηρύχθηκαν persona non grata από τρεις ακόμη χώρες, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Νωρίτερα, η Βόρεια Μακεδονία, μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε την απέλαση Ρώσων διπλωματών.

Την Τρίτη το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι 17 Ρώσοι, που είναι διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες σε ρωσικές διπλωματικές αποστολές, εκδιώκονται από τη χώρα.

Η βελγική ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να απελάσει 21 Ρώσους διπλωμάτες που είναι διαπιστευμένοι στη ρωσική πρεσβεία στις Βρυξέλλες ή στο Γενικό Προξενείο στην Αμβέρσα.

Η απόφαση ελήφθη λόγω «εμπλοκής διπλωματών σε επιχειρήσεις κατασκοπείας και επιρροής που απειλούν την ασφάλεια της χώρας», δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Σόφι Βιλμές.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν το έδαφος του Βελγίου εντός 15 ημερών.

Την ίδια ώρα, η Τσεχία απελαύνει έναν υπάλληλο της ρωσικής πρεσβείας με την κατηγορία της συμμετοχής στις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες.

«Το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας ενημέρωσε τη ρωσική πρεσβεία στην Πράγα ότι ένας από το διπλωματικό προσωπικό της πρεσβείας κηρύχθηκε persona non grata.

»Ο εργαζόμενος πρέπει να εγκαταλείψει την Τσεχική Δημοκρατία εντός 72 ωρών.

»Μαζί με τους συμμάχους μας, περιορίζουμε την παρουσία των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στην ΕΕ».

Στην Τσεχία, μετά το σκάνδαλο που εμπλέκεται η GRU στις εκρήξεις στρατιωτικών αποθηκών το 2014, μόνο 7 Ρώσοι παρέμειναν με διπλωματικό καθεστώς.

Τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι της ρωσικής πρεσβείας στην Ιρλανδία κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα επειδή «οι δραστηριότητές τους δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα διπλωματικής συμπεριφοράς», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν.

Τη Δευτέρα, πέντε Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν persona non grata από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη και του παρέδωσε σημείωμα.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από τις αρμόδιες Αρχές, οι εν λόγω πέντε Ρώσοι διπλωμάτες συμμετείχαν σε δραστηριότητες αντίθετες με τη Σύμβαση της Βιέννης για τις Διπλωματικές Σχέσεις», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σύμφωνα με την πύλη 24.mk.

Η Ρωσία έχει υποσχεθεί να απαντήσει στις απελάσεις των διπλωματών της.

«Για όλα τα μη φιλικά μέτρα που λαμβάνονται κατά των ρωσικών θεσμών θα ληφθούν αντίμετρα», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το TASS.

Μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ορισμένες δυτικές χώρες ανακοίνωσαν την απέλαση Ρώσων διπλωματών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέταξαν να φύγουν 12 Ρώσοι, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι εργάζονταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Μόσχα απέλασε 12 Αμερικανούς διπλωμάτες ως απάντηση.

Την περασμένη εβδομάδα, η Πολωνία κατηγόρησε 45 Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία και τους διέταξε να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η απέλασή τους ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας.

Επίσης την περασμένη εβδομάδα, συνολικά δέκα Ρώσοι διπλωμάτες απελάθηκαν από τη Λετονία, την Εσθονία και τη Λιθουανία, σύμφωνα με τα υπουργεία Εξωτερικών των τριών χωρών της Βαλτικής.

Η Λιθουανία απέλασε τέσσερις διπλωμάτες, ενώ η Λετονία και η Εσθονία απέλασαν τρεις η καθεμία.

Η Μόσχα είτε δεν σχολίασε όλες τις κατηγορίες είτε τις απέρριψε, χαρακτηρίζοντάς τις αβάσιμες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr