Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βλ. Πούτιν: Από την 1η Απριλίου το φυσικό αέριο θα πληρώνεται σε ρούβλια

Βλ. Πούτιν: Από την 1η Απριλίου το φυσικό αέριο θα πληρώνεται σε ρούβλια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο από την 1η Απριλίου, σημειώνοντας ότι τα συμβόλαια θα διακοπούν εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές, μεταδίδει το Reuters.

«Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες.

»Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που θα παραδοθεί από αύριο», είπε ο Πούτιν.

«Εάν δεν πραγματοποιηθούν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε ως αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες.

»Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε πρόκειται να κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα σταματήσουν».

Οι αγοραστές θα πρέπει να ανοίξουν ειδικούς λογαριασμούς στην κρατική Gazprombank για να επιτραπεί η ανταλλαγή ξένων νομισμάτων σε ρούβλι για τον διακανονισμό [των συναλλαγών], σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν, μεταδίδει το Bloomberg.

Η απόφαση του Πούτιν να γίνουν οι πληρωμές σε ρούβλι για το φυσικό αέριο έχει ενισχύσει το νόμισμα, το οποίο κατρακύλησε σε ιστορικά χαμηλά όταν η Δύση υιοθέτησε τις πρώτες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, αναφέρει το Reuters.

Ωστόσο, οι δυτικές επιχειρήσεις και κυβερνήσεις έχουν απορρίψει την κίνηση αυτή, σημειώνοντας ότι αποτελεί παραβίαση των υφιστάμενων συμβολαίων, τα οποία έχουν γίνει σε ευρώ και δολάριο.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι η απόφαση να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλι έχει στόχο να ενισχύσει την εθνική κυριαρχία της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει των συμβολαίων.

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Τι αναφέρει το διάταγμα

Σύμφωνα με το διάταγμα, οι ξένοι αγοραστές στο φυσικό αέριο θα πρέπει να χρησιμοποιούν ειδικούς λογαριασμούς στην κρατική Gazprombank για να πληρώνουν για εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Ένας ξένος αγοραστής είναι πλέον υποχρεωμένος να μεταφέρει ξένο συνάλλαγμα σε έναν ειδικό λογαριασμό, έναν λογαριασμό που μπορεί να χαρακτηριστεί λογαρισμός «K», όπως μεταδίδει το Reuters.

Η Gazprombank στη συνέχεια θα αγοράζει ρούβλια εκ μέρους του αγοραστή του φυσικού αερίου για να μεταφέρει ρούβλια σε έναν άλλο ειδικό «Κ» λογαριασμό, αναφέρει το διάταγμα.

Η Gazprombank θα μεταφέρει στη συνέχεια τα κεφάλαια σε ρούβλια από τον ειδικό λογαριασμό «Κ» του ξένου αγοραστή στους λογαριασμούς σε ρούβλια της Gazprom, αναφέρει το διάταγμα.

Η Gazprombank θα μπορεί να ανοίγει τέτοιους λογαριασμούς χωρίς την παρουσία αντιπροσώπων των ξένων αγοραστών.

Γαλλία – Γερμανία απορρίπτουν τις απαιτήσεις του Πούτιν

Η Γερμανία και η Γαλλία απέρριψαν την Πέμπτη τα αιτήματα της Ρωσίας να πληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια, ως απαράδεκτη παραβίαση των συμβολαίων, προσθέτοντας ότι ο ελιγμός ισοδυναμεί με «εκβιασμό», όπως μεταδίδει το Reuters.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέφερε ότι δεν έχει δει το διάταγμα που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που επιβάλλει τις πληρωμές φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Ανέφερε επίσης ότι η Γερμανία είναι έτοιμη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ από την πλευρά του δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία απέρριψαν το αίτημα της Ρωσίας.

Η προσπάθεια της Ρωσίας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους απαιτώντας πληρωμές για το φυσικό αέριο σε ρούβλια απέτυχε, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από τη Ρωσία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δολοφονήθηκαν δύο Ουκρανοί στρατιώτες στη Γερμανία

Η Λετονία φοβάται ρωσική επίθεση – Καλεί τους πολίτες να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Ζαχάροβα: «Η πατρίδα μας δεν πωλείται» – Δεν θα δοθούν πίσω τα εδάφη που κατασχέθηκαν στην Ουκρανία

Οι Ρώσοι κατέλαβαν χωριό στο Ντονέτσκ – Δύσκολα τα πράγματα για τους Ουκρανούς στο μέτωπο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr