Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Ο Ντμπεϊμπά κατηγορεί στον στρατηγό Οσάμα Τζουβαΐλι για συνωμοσία και εξέγερση

Λιβύη: Ο Ντμπεϊμπά κατηγορεί στον στρατηγό Οσάμα Τζουβαΐλι για συνωμοσία και εξέγερση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, κατηγόρησε τον απολυθέντα Στρατιωτικό Αρχηγό Πληροφοριών, Οσάμα Τζουβαΐλι, για συνωμοσία κατά των κρατικών θεσμών.

Σε δήλωση που εξέδωσε το Γραφείο Στρατιωτικών Πληροφοριών, ο Ντμπεϊμπά τόνισε ότι θα αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές για να καταπνίξει την εξέγερση.

Την Πέμπτη, στρατιωτικά οχήματα αναπτύχθηκαν στην πόλη Ζιντάν και κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα Τρίπολη.

Η δήλωση ανέφερε ότι το λιβυκό υπουργείο Άμυνας παρακολουθεί τις προσπάθειες κινητοποίησης του στρατού για τον πόλεμο που καθοδηγείται από μια κομματική πολιτική ατζέντα που πραγματοποιήθηκε από τον Οσάμα Τζουβαΐλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οσάμα Τζουβαΐλι εξακολουθεί να κατέχει τη θέση του Διοικητή της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας του Προεδρικού Συμβουλίου.

Ο Ντμπεϊμπά απέλυσε τον Αρχηγό των Στρατιωτικών Πληροφοριών του, Οσάμα Αλ Τζουβαΐλι, μετά την είσοδο του Φατί Μπασάγκα στην Τρίπολη για αρκετές ώρες.

Ο αναπληρωτής του Τζουβαΐλι θα υπηρετήσει ως αναπληρωτής Αρχηγός Στρατιωτικών Πληροφοριών, έως ότου οριστεί διάδοχος.

Η απόφαση έρχεται μετά τις χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ πολιτοφυλακών που υποστηρίζουν τον Ντμπεϊμπά και δυνάμεων πιστών στον Μπασάγκα στην Τρίπολη.

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την αποτυχία του εκλεγμένου από το κοινοβούλιο νέου πρωθυπουργού της Λιβύης, Μπασάγκα, να εισέλθει στην πρωτεύουσα.

Το γραφείο Τύπου του ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός έφυγε από την Τρίπολη ώρες μετά την άφιξή του, «για να σταματήσει η αιματοχυσία και να διασφαλίσει την ασφάλεια του λαού».

Ο Μπασάγκα εισήλθε νύχτα στην Τρίπολη, συνοδευόμενος από μαχητές συμμάχους του με την ελπίδα να καταλάβει το αρχηγείο της κυβέρνησης.

Γρήγορα συνάντησε την αντίσταση από δυνάμεις που ήταν ευθυγραμμισμένες με τον Ντμπεϊμπά.

Ο Μπασάγκα καταδίκασε την ένοπλη κλιμάκωση που πραγματοποιήθηκε από πολιτοφυλακές που συνδέονται με την GNU της Λιβύης στην Τρίπολη.

Είπε ότι έμεινε έκπληκτος από την «επικίνδυνη στρατιωτική κλιμάκωση».

Καταδίκασε επίσης τον κίνδυνο για τους αμάχους, χαρακτηρίζοντάς τον ως «έγκλημα που τιμωρείται από το νόμο».

Τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί «να συμβάλει να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια της πρωτεύουσας και των κατοίκων της».

«Ήρθαμε με ειρήνη, σοφία και προτεραιότητα του εθνικού συμφέροντος.

»Εκτονώσαμε τη διαμάχη και δεν ήμαστε ικανοποιημένοι με το να συμβαδίζουμε με τους παράνομους και να εκθέτουμε τους αμάχους σε κίνδυνο», είπε ο Μπασάγκα σε δήλωση μετά την αναχώρησή του από την Τρίπολη.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός κατήγγειλε επίσης την «υστερική συμπεριφορά» της απερχόμενης κυβέρνησης.

«Η χρήση των όπλων τους είναι πειστική απόδειξη ότι είναι εθνικά και ηθικά διεφθαρμένη και ότι δεν έχει καμία αξιοπιστία για τη διεξαγωγή δίκαιων και διάφανών εκλογών», εξήγησε.

Ο Μπασάγκα τόνισε ότι «δεν επιδιώκει την εξουσία», αλλά μάλλον η κυβέρνησή του είναι «αποφασισμένη να οικοδομήσει ένα δημοκρατικό πολιτικό κράτος με εκλεγμένη εξουσία.

»Θέλουμε ένα κράτος που να διέπεται από το νόμο και να μην διέπεται από βία και χάος, υποστηριζόμενο από την απερχόμενη κυβέρνηση».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Λιβύη: Το εφετείο της Τρίπολης ακύρωσε το ψευδομνημόνιο της έκπτωτης κυβέρνησης Ντμπεϊμπά με την Τουρκία

Ο Φιντάν στη Λιβύη με τον έκπτωτο απατεώνα Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά

Το έκπτωτο καθεστώς της Τρίπολης προσπαθεί να επαναφέρει το παράνομο και ανυπόστατο μνημόνιο ΑΟΖ με την Τουρκία – Η απάντηση της Ελλάδας στον ΟΗΕ

Η φασίστρια Μελόνι συναντήθηκε με τον ισλαμοφασίστα Ερντογάν – Τι συζήτησαν οι φασίστες

Ανησυχία για αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη μετά τη σύλληψη ηγέτη τζιχαντιστή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr