Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ρώσοι επιχειρούν να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς σε Λισιτσάνσκ και Σεβεροντονέτσκ

Οι Ρώσοι επιχειρούν να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς σε Λισιτσάνσκ και Σεβεροντονέτσκ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Καθώς η μάχη για την περιοχή του Ντονμπάς κορυφώνεται, ο στρατός της Ουκρανίας λέει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν τα στρατεύματά του στο Λισιτσάνσκ και το Σεβεροντονέτσκ.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η «απόλυτη προτεραιότητα» της Μόσχας είναι «η απελευθέρωση των περιοχών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ».

Ο Λαβρόφ, μιλώντας σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TFI, δήλωσε ότι οι δύο περιοχές αναγνωρίζονται πλέον από τη Ρωσική Ομοσπονδία ως ανεξάρτητα κράτη.

«Ο προφανής στόχος μας είναι, φυσικά, να απωθήσουμε τον ουκρανικό στρατό και τα ουκρανικά τάγματα από τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε από τη μεριά του ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στις βόρειες περιοχές Σούμι και Τσερνίχιβ έχουν συνεχιστεί εκ νέου.

«Ο κύριος στόχος του εχθρού είναι να περικυκλώσει τα στρατεύματά μας στις περιοχές του Λισιτσάνσκ και του Σεβεροντονέτσκ και να αποκλείσει τις κύριες οδούς εφοδιασμού», ανέφερε το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις «προσπαθούν να κάνουν πρόοδο στα βορειοανατολικά προάστια της πόλης Σεβεροντονέτσκ, διεξάγοντας επιχειρήσεις επίθεσης προς το κέντρο της πόλης».

Δύο άμαχοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς καθώς τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στα περίχωρα της ουκρανικής πόλης Σεβεροντονέτσκ, δήλωσε τη Δευτέρα ο κυβερνήτης της περιοχής Λουχάνσκ, Serhiy Gaidai.

Ο Gaidai δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα επιτίθενται στην πόλη με όλα τα όπλα και αεροπορική υποστήριξη και έχουν εισέλθει στις νοτιοανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές της.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε επίσης ότι έχει ξεκινήσει αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στα νότια και ισχυρίζεται ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της Χερσώνας.

Ο Serhii Hlan, αξιωματούχος που συμμετέχει στο συμβούλιο της περιοχής Χερσώνα, δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «συνέχισαν τις επιθετικές επιχειρήσεις και απώθησαν τον εχθρό 9 χιλιόμετρα στην περιοχή Beryslav».

Ο Hlan ισχυρίστηκε επίσης ότι οι ουκρανικές μονάδες «έσπασαν την εχθρική ομάδα σε δύο μέρη και ουσιαστικά περικύκλωσαν τον εχθρό στο Davidiv Brid».

Ζελένσκι στο Χάρκοβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε τις «θέσεις της πρώτης γραμμής» του ουκρανικού στρατού και συναντήθηκε με στρατιώτες κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην περιοχή του Χάρκοβο την Κυριακή.

«Θέλω να ευχαριστήσω τον καθένα από εσάς για τις υπηρεσίες σας.

»Διακινδυνεύετε τη ζωή σας για όλους εμάς και το κράτος μας.

»Σας ευχαριστώ που υπερασπίζεστε την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

»Να προσέχετε τον εαυτό σας», είπε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Ζελένσκι έλαβε επιχειρησιακή ενημέρωση και επισκέφθηκε κατεστραμμένα κτίρια στην πόλη.

Ο Ζελένσκι επαίνεσε τις αρχές στο Χάρκοβο, αλλά δήλωσε ότι απέλυσε τον επικεφαλής της περιφερειακής υπηρεσίας ασφαλείας SBU, ο οποίος «δεν εργάστηκε για την προστασία της πόλης από τις πρώτες ημέρες μιας εισβολής πλήρους κλίμακας και σκεφτόταν μόνο τον εαυτό του προσωπικά».

Η Πολωνία στέλνει 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα

Η Πολωνία έστειλε στην Ουκρανία 18 αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab, μετέδωσε το πολωνικό κρατικό ραδιόφωνο χθες Κυριακή επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να απωθήσει τη συνεχιζόμενη επίθεση των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο Ντονμπάς.

Αντιμέτωπη με σφυροκόπημα των δυνάμεών της από το ρωσικό πυροβολικό στις ανατολικές περιφέρειες της χώρας, η ουκρανική κυβέρνηση ζητεί από τη Δύση να της στείλει όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς για να αντιστρέψει την κατάσταση στο πεδίο.

Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα AHS Krab έχουν μέγιστο δραστικό βεληνεκές 40 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ, η Πολωνία εκπαίδευσε περίπου 100 μέλη του Πυροβολικού της Ουκρανίας στον χειρισμό τους.

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολεξίι Ρέζνικοφ δήλωσε το σαββατοκύριακο ότι η χώρα του άρχισε να παραλαμβάνει πυραύλους Harpoon κατά πλοίων επιφανείας από τη Δανία και αυτοκινούμενα πυροβόλα από τις ΗΠΑ.

Η Τσεχία στέλνει κι άλλο στρατιωτικό υλικό

Η Τσεχία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα αξίας 24 ως 28 εκατομμυρίων ευρώ άμεσα, δήλωσε χθες Κυριακή η υπουργός Άμυνας της χώρας, η Γιάνα Τσερνόχοβα, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ČT.

«Είναι κρίσιμο η (στρατιωτική) βοήθεια να δίνεται με σταθερό ρυθμό», είπε η κυρία Τσερνόχοβα, διευκρινίζοντας ότι η Πράγα έχει ήδη στείλει στο Κίεβο στρατιωτικό υλικό αξίας 140 εκατ. ευρώ από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου.

Η υπουργός επιβεβαίωσε ότι θα σταλούν βαριά όπλα, αλλά απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους τύπους και τις ποσότητές τους «για λόγους ασφαλείας».

Ωστόσο, τσεχικά ΜΜΕ αναφέρουν πως μεταξύ άλλων, θα σταλούν άρματα μάχης T-72, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BMP-1, αυτοκινούμενα πυροβόλα DANA και επιθετικά ελικόπτερα σοβιετικού σχεδιασμού Mil Mi-24.

Η Τσεχία –μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999– απέχει λιγότερα από 400 χιλιόμετρα από την Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος κατέστρεψε τον πύργο της τηλεόρασης στο Χάρκοβο

DW: Ρωσικές βόμβες ολίσθησης συνθλίβουν την ουκρανική άμυνα

Ουκρανία: 25.000 Ρώσοι στρατιώτες έτοιμοι να καταλάβουν δύο στρατηγικής σημασίας πόλεις

Ο Λαβρόφ προειδοποιεί ότι η Δύση οδεύει προς μια σύγκρουση μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων

Προειδοποίηση από Ρώσο διπλωμάτη για την Ουκρανία – «Η επιπλέον βοήθεια των ΗΠΑ θα στείλει χιλιάδες στη “μηχανή του κιμά”»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr