Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαλίφα Χάφταρ: Παρά τις νίκες επί των τζιχαντιστών δεν καταφέραμε ακόμα κράτος σε συνταγματικά θεμέλια

Χαλίφα Χάφταρ: Παρά τις νίκες επί των τζιχαντιστών δεν καταφέραμε ακόμα κράτος σε συνταγματικά θεμέλια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Γενικός Διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, δήλωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση «Al-Karama» (Επιχείρηση «Αξιοπρέπεια») της Λιβύης «ήταν ο μόνος τρόπος για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον και να επιτραπεί ελεύθερα στον λιβυκό λαό να οικοδομήσει ένα κράτος».

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Αλ Αμπράκ του Πράσινου Όρους, για τον εορτασμό της όγδοης επετείου της επιχείρησης «Al-Karama», ο Χάφταρ κάλεσε τους παρευρισκόμενους να «τηρήσουν με σεβασμό ενός λεπτού σιγή ως φόρο τιμής σε όλους τους δίκαιους μάρτυρες του LNA».

Είπε ότι η επιχείρηση ήταν «πολύ πιο τιμητική και μεγαλύτερη από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, για χάρη της εξουσίας και της διακυβέρνησης της χώρας».

«Παρά τα μεγάλα κέρδη και τα τεράστια επιτεύγματα της επιχείρησης “Al-Karama”, το έργο της οικοδόμησης του λιβυκού κράτους σε συνταγματικά θεμέλια και με λαϊκή βούληση δεν έχει δει ακόμη το φως», πρόσθεσε.

Επιβεβαίωσε ότι ο πολιτικός στίβος «δεν έχει δει τίποτα παρά αλλεπάλληλα αδιέξοδα, λόγω της όξυνσης των συγκρούσεων.

»Δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι όλες οι τοπικές και διεθνείς συμφωνίες για μια συνολική λύση δεν κέρδισαν νομιμότητα από τη βούληση του λαού [σ.σ. εκλογές].

»Η “Al-Karama” έχει αποκτήσει όλα τα πραγματικά νοήματα μιας επανάστασης και έχει κερδίσει τη λαϊκή υποστήριξη».

Ο Χάφταρ τόνισε ότι ο LNA «δεν θα ξεχάσει ποτέ τις έντιμες και πρωτόγνωρες θέσεις του λιβυκού λαού κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου, ο οποίος είχε στόχο να σώσει την πατρίδα μας από την τρομοκρατία και να ανατρέψει το σχέδιο των ανατρεπτικών οργανώσεων.

»Θέλουμε να επικρατήσει ειρήνη σε ολόκληρη τη χώρα και να σταματήσει η σειρά των δολοφονιών και της αιματοχυσίας».

Επανέλαβε ότι «έχουν υποστηρίξει κάθε πολιτικό δρόμο για την οικοδόμηση του κράτους και την ενίσχυση της προόδου προς μια καλύτερη ζωή.

»Ήμασταν πρόθυμοι για κατάπαυση του πυρός και συμφιλίωση».

Ο Χάφταρ τόνισε ότι όλες οι πρωτοβουλίες και οι συμφωνίες που αγνόησαν τον λαό είχαν ως αποτέλεσμα «απορροή πλούτου, εξάπλωση της διαφθοράς και απειλές για την ασφάλεια του έθνους».

Προσθέτοντας επίσης ότι τμήματα της δυτικής Λιβύης έχουν «γίνει εστία για τον κατακτητή και έχουν προσλάβει μισθοφόρους».

Η Λιβύη έπεσε σε χάος μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του μακροχρόνιου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Να σημειωθεί ότι, η επιχείρηση «Al-Karama» ξεκίνησε το πρωί της Παρασκευής, 16 Μαΐου 2014 στην πόλη της Βεγγάζης, κατόπιν εντολής του Χάφταρ.

Ξεκίνησε αφού τρομοκράτες διεξήγαγαν μια σειρά από δολοφονίες εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στρατιωτικού προσωπικού και αξιωματούχων ασφαλείας.

Ο φόβος κυρίευσε στην πόλη, με το «Μαύρο Σάββατο» στις 8 Ιουνίου 2013, να είναι ένα από τα πιο σοβαρά περιστατικά πριν από την επιχείρηση.

Οι διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση από τις ισλαμιστικές πολιτοφυλακές της «Ασπίδα της Λιβύης» με επικεφαλής τον Wissam Ben Hmeid, σκοτώνοντας 40 και τραυματίζοντας 154.

Η στρατιωτική επιχείρηση συγκεντρώθηκε αρχικά στην πόλη της Βεγγάζης και ακολούθησε η Ντέρνα, η οποία είχε καταληφθεί από εξτρεμιστικές ομάδες για χρόνια.

Αυτό οδήγησε στην επανενεργοποίηση των υπηρεσιών ασφαλείας σε πολλές πόλεις, οι οποίες είχαν αδρανοποιηθεί μετά την επανάσταση του 2011.

Εξάλειψε επίσης τις συμμαχίες τρομοκρατικών ομάδων, με επικεφαλής τα δύο συμβούλια των Επαναστατών της Βεγγάζης και των Μουτζαχεντίν της Ντέρνα.

Μεταξύ αυτών ήταν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα, της Ανσάρ Αλ-Σαρία και της Ασπίδας της Λιβύης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr