Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνάντηση Ράμα-Στόλτενμπεργκ για τη νέα ναυτική βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία

Συνάντηση Ράμα-Στόλτενμπεργκ για τη νέα ναυτική βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο πρωθυπουργός της Αλαβνίας Έντι Ράμα βρίσκεται αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο ένα αλβανικό λιμάνι στις ακτές της Αδριατικής να γίνει ναυτική βάση του ΝΑΤΟ, μαζί με την ήδη υπό κατασκευή αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο Ράμα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη για να συζητήσουν το σχέδιο, το οποίο ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την 1η Ιουλίου.

Το λιμάνι θα βρίσκεται στο Δυρράχιο, 40 λεπτά από την πρωτεύουσα Τίρανα και θα περιλαμβάνει ένα εμπορικό τμήμα και μια στρατιωτική ναυτική βάση.

Η χρηματοδότηση θα εξασφαλιστεί τόσο από το αλβανικό κράτος όσο και από το ΝΑΤΟ.

«Σύντομα θα επιστρέψουμε στις Βρυξέλλες για να συνεχίσουμε τις συζητήσεις σχετικά με την πρότασή μας… για την εγκατάσταση ναυτικής βάσης του ΝΑΤΟ στο νέο λιμάνι του Δυρραχίου», πρόσθεσε ο Ράμα.

Τον Μάιο, ο Ράμα δήλωσε ότι η κυβέρνησή του είχε προσφέρει στο ΝΑΤΟ τη ναυτική βάση Pashaliman νότια των Τιράνων. Βρίσκεται νότια του Vlore, περίπου 200 χιλιόμετρα από το Δυρράχιο, και ήταν η μοναδική βάση της Σοβιετικής Ένωσης στη Μεσόγειο κατά τη δεκαετία του 1950, σε μια εποχή που το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας ήταν ευθυγραμμισμένο με τη Μόσχα.

Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού, ανοικοδομήθηκε με τη βοήθεια της Τουρκίας, η οποία διατήρησε το δικαίωμα χρήσης της.

Το αλβανικό πολεμικό ναυτικό εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τη βάση για ορισμένες επιχειρήσεις και ασκήσεις μέχρι σήμερα.

Το ΝΑΤΟ πρόκειται επίσης να μετατρέψει την πρώην στρατιωτική βάση της κομμουνιστικής εποχής στην Κούκοβα, γνωστή παλαιότερα ως πόλη του Στάλιν.

Η βάση έκτασης 350 εκταρίων φιλοξενεί σήμερα πολλά εκτός χρήσης σοβιετικής εποχής και κινεζικά MiG, Antonov και Yak-18.

Οι εργασίες ανακατασκευής ξεκίνησαν τον Ιανουάριο με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, ενώ η βάση θα είναι λειτουργική το 2023.

Θα παρέχει αποθήκες πυρομαχικών και θα λειτουργεί ως κέντρο ανεφοδιασμού και πραγματοποιούνται εργασίες για την κατασκευή νέων μονάδων αποθήκευσης, την αποκατάσταση του διαδρόμου προσγείωσης και τον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου πύργου ελέγχου.

Η αρχική βάση χτίστηκε με τη χρήση εργασίας φυλακισμένων υπό το καθεστώς του κομμουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα.

Μετά από σχεδόν 50 χρόνια απομονωτισμού, η Αλβανία αναδύθηκε και στράφηκε προς τη Δύση, εντάχθηκε στη συμμαχία το 2009 και ελπίζει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΗΓΗ: EURACTIV.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΝΑΤΟ: Η «συμμαχία αυταρχικών δυνάμεων» Κίνας, Ρωσίας, Ιράν κινείται ενάντια στη Δύση

Ρωσία κατά ΝΑΤΟ: Βρισκόμαστε σε ευθεία αντιπαράθεση

Γεραπετρίτης: «Εξαιρετικής σημασίας η στήριξη της Ουκρανίας»

Η Ρωσία δεν θέλει να συγκρουστεί με το ΝΑΤΟ – Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας

Συνελήφθη με εντολή της Ειδικής Εισαγγελίας ο διορισμένος δήμαρχος Χειμάρρας Γκέργκι Γκόρο: Η σύλληψη έγινε μετά από καταγγελία του εκλεγμένου Φρέντη Μπελέρη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr