Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέρασε από την αμερικανική Βουλή η τροπολογία που απαγορεύει πώληση F-16 στην Τουρκία

Πέρασε από την αμερικανική Βουλή η τροπολογία που απαγορεύει πώληση F-16 στην Τουρκία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Πέρασε και από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η τροπολογία του Κρις Πάπας σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η πώληση νέων F-16, κιτ εκσυγχρονισμού ή αναβαθμισμένης τεχνολογίας σε κάθε οντότητα στην Τουρκία.

Η τροπολογία -ή μια από τις δύο που μπλοκάρουν την πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία- είχε αποσπάσει το πρώτο «ναι» από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής των ΗΠΑ.

Η σημερινή εξέλιξη αυξάνει κατακόρυφα τις πιθανότητες να γίνει νόμος των ΗΠΑ η εν λόγω τροπολογία στο τέλος του χρόνου ως τμήμα του αμυντικού προϋπολογισμού.

Σημειώνεται πως η τροπολογία αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον Αμερικανό πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται, υπό τον όρο ότι θα πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι η πώληση αυτή είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και ότι θα δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία, που θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρει τα εξής:

«Ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) δεν μπορεί να πωλήσει ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης F-16 ή κιτ εκσυγχρονισμού σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται από τον νόμο περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2751 κ.ε.) στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας, εκτός εάν ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) παράσχει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων και στις επιτροπές Άμυνας του Κογκρέσου πιστοποίηση ότι:

»Αυτή η μεταφορά είναι προς το εθνικό συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που έχουν ληφθεί για να διασφαλιστεί ότι τέτοια F-16 δεν χρησιμοποιούνται από την Τουρκία για επαναλαμβανόμενες μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα».

Οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν από τους βουλευτές Κρις Πάπας και Φρανκ Παλόν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Ο Σταϊνμάγερ στην Τουρκία με πολιτική ατζέντα… και ντονέρ

Προειδοποίηση από Ρώσο διπλωμάτη για την Ουκρανία – «Η επιπλέον βοήθεια των ΗΠΑ θα στείλει χιλιάδες στη “μηχανή του κιμά”»

Πέντε ρουκέτες από ιρακινό έδαφος έπληξαν αμερικανική βάση στη Συρία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr