Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βόρεια Μακεδονία στέλνει τανκς Τ-72 στην Ουκρανία – «Μεγάλο λάθος» λέει η Ρωσία

Η Βόρεια Μακεδονία στέλνει τανκς Τ-72 στην Ουκρανία – «Μεγάλο λάθος» λέει η Ρωσία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Βόρεια Μακεδονία, το νεότερο κράτος-μέλος του NATO, γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως αποστέλλει άρματα μάχης Τ-72 στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Η Ρωσία θεωρεί «μεγάλο λάθος» την απόφαση των Αρχών της Βόρειας Μακεδονίας να δωρίσουν άρματα μάχης T-72 στην Ουκρανία, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Αν και είναι ξεπερασμένος εξοπλισμός, γεγονός παραμένει ότι τα Σκόπια είναι πιστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και εμπλέκονται στην παράδοση όπλων στην Ουκρανία, συμβάλλοντας έτσι στη συνέχιση της εγκληματικής δραστηριότητας του καθεστώτος στο Κίεβο κατά του άμαχου πληθυσμού στο Ντονμπάς», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Το υπουργείο Εξωτερικών και το υπουργείο Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, αντιδρώντας στις δηλώσεις αυτές της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου επισήμαναν ότι η «Βόρεια Μακεδονία είναι ένα κυρίαρχο κράτος που λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα, με γνώμονα τις αρχές του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του Χάρτη του ΟΗΕ, τις αρχές και τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ για την προστασία της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και της παγκόσμιας σταθερότητας».

Η Βόρεια Μακεδονία, το νεότερο κράτος-μέλος του NATO, γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα πως αποστέλλει άρματα μάχης Τ-72 στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς τα Σκόπια ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό του υλικού των ενόπλων τους δυνάμεων.

Άγνωστο πόσα

Το υπουργείο Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας δεν διευκρίνισε τον αριθμό αυτών των αρμάτων μάχης που αποστέλλονται στην Ουκρανία.

Πρόκειται για άρματα μάχης τα οποία τα Σκόπια είχαν προμηθευτεί το 2001 από την Ουκρανία.

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έχει καταδικάσει απερίφραστα την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ακολουθεί, σε μεγάλο βαθμό, τις αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με το ζήτημα αυτό και έχει επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας.

Βόρεια Μακεδονία: Στέλνει άρματα μάχης T-72 σοβιετικού σχεδιασμού στην Ουκρανία

Η Βόρεια Μακεδονία, το νεότερο κράτος-μέλος του NATO, αποφάσισε να στείλει αρκετά κύρια άρματα μάχης σοβιετικού σχεδιασμού στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς τα Σκόπια ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό του υλικού των ενόπλων δυνάμεών τους.

Το Κίεβο τα χρειάζεται

Η βαλκανική χώρα σκοπεύει να αποκτήσει νέα άρματα μάχης για να εξασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, εξήγησε το υπουργείο Άμυνας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Αυτό επιτρέπει να σταλούν αρκετά κύρια άρματα μάχης –ο αριθμός τους δεν διευκρινίστηκε– στην Ουκρανία.

Κανονικά τα Σκόπια θα τα έθεταν εκτός υπηρεσίας, αλλά το Κίεβο τα χρειάζεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μεταφέρονταν με φορτηγά

Η Βόρεια Μακεδονία διαθέτει περίπου τριάντα άρματα μάχης T-72, σοβιετικού σχεδιασμού.

Βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης από το πρακτορείο ειδήσεων Makfax εικονίζει ορισμένα από τα άρματα αυτά καθώς μεταφέρονταν με φορτηγά κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Και Himars από τις ΗΠΑ

Oι ΗΠΑ είχαν, επίσης, ανακοινώσει πριν λίγες ημέρες ότι θα στείλουν τέσσερα επιπλέον συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας (HIMARS) στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν, στο πλαίσιο του τελευταίου στρατιωτικού πακέτου για την ενίσχυση του Κιέβου, που αντιμετωπίζει σφοδρό σφυροκόπημα από τις ρωσικές δυνάμεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Ο Πούτιν «σκέφετεται» τη δημιουργία μιας μεγάλης «ουδέτερης ζώνης» μέσα στην Ουκρανία

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη στη συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα στην Ουκρανία

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr