Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αραβική Υπουργική Επιτροπή: Η Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της άμεσα από Συρία, Ιράκ, Λιβύη

Αραβική Υπουργική Επιτροπή: Η Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της άμεσα από Συρία, Ιράκ, Λιβύη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η αραβική Υπουργική Επιτροπή που ασχολείται με την παρακολούθηση των τουρκικών παρεμβάσεων στα εσωτερικά των αραβικών χωρών, αποτελούμενη από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου [Πρόεδρος της επιτροπής], τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το βασίλειο του Μπαχρέιν, το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τον εξοχότατο κ. Γ.Γ. του Αραβικού Συνδέσμου, πραγματοποίησε την 5η συνεδρίασή της, στην έδρα του Συνδέσμου στο Κάϊρο, στο περιθώριο της 158ης Συνόδου του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, την 6η Σεπτ. 2022.

Η Επιτροπή συζήτησε τις τουρκικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά των αραβικών χωρών, ενημερώθηκε για το επεξηγηματικό υπόμνημα που υπέβαλε η Γενική Γραμματεία του Αραβικού Συνδέσμου επί του θέματος, εξέτασε το Ψήφισμα υπ΄8454 του Συμβουλίου του Αραβικού συνδέσμου, το οποίο είχε εγκριθεί κατά την έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου στις 12 Οκτωβρίου 2019 με αντικείμενο την τουρκική επιθετικότητα στη Συρία, το Ψήφισμα υπ΄ αριθμό 8542 της 9ης Σεπτ. 2020 με αντικείμενο την παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ από τις τουρκικές δυνάμεις, καθώς και τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου σε Υπουργικό επίπεδο:

Το υπ΄αριθμό 8518 της τακτικής Συνόδου της 4ης Μαρτίου 2020, το υπ΄αριθμό 8543 της 154ης Τακτικής Συνόδου της 9ης Σεπτεμβρίου 2020, το υπ΄αριθμό 8614 της 155ης Τακτικής Συνόδου της 3ης Μαρτίου 2021, το υπ΄αριθμό 8680 της 156ης Τακτικής Συνόδου της 9ης Σεπτεμβρίου 2021 και το υπ΄ αριθμό 8744 της 157ης Τακτικής Συνόδου της 9ης Μαρτίου 2022, με αντικείμενο τις τουρκικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά των αραβικών χωρών, καθώς και το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του κ. Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.

Η Επιτροπή επιβεβαίωσε τα προηγούμενα ψηφίσματα, τα οποία αφορούν στις τουρκικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά των αραβικών χωρών και εξέφρασε την ανησυχία της για τη συνέχιση της στρατιωτικής τουρκικής παρουσίας στα εδάφη αριθμού αραβικών χωρών και για τις τουρκικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά των αραβικών χωρών, καθώς και τις επαναλαμβανόμενες τουρκικές παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν σχέση με την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Η Επιτροπή διαβεβαίωσε για την μη νόμιμη παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στο κράτος του Ιράκ, στο κράτος της Λιβύης και στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας.

Υπογράμμισε δε την ανάγκη, η Τουρκία να αποσύρει τις δυνάμεις της άμεσα, χωρίς προϋποθέσεις ή όρους και έκανε έκκληση στη σημασία της συνεργασίας της Τουρκικής κυβέρνησης, ώστε να ληφθούν όλα τα μέτρα που θα επέτρεπαν τη δυνατότητα αντιμετώπισης των επιχειρήσεων περίθαλψης, επιστράτευσης, εκπαίδευσης και μεταφοράς ξένων τρομοκρατών μαχητών και μισθοφόρων, εντός των συνόρων των αραβικών χωρών.

Η Επιτροπή απέρριψε οποιονδήποτε επηρεασμό της δημογραφικής σύνθεσης σε διάφορες αραβικές περιοχές που υπόκεινται στον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων, όπως για παράδειγμα το βορειο-ανατολικό τμήμα της Συρίας, καθώς και τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας ορισμένων αραβικών χωρών.

Η Επιτροπή κάλεσε επίσης την Τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα επί των υδάτων της Δημοκρατίας του Ιράκ και της Αραβικής δημοκρατίας της Συρίας, να παύσει την ανέγερση φραγμάτων στις πηγές των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη, ένα γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τα υδάτινα μερίδια των δύο αραβικών χωρών, πέραν των σοβαρών περιβαλλοντολογικών και οικονομικών ζημιών που επιφέρουν αυτές οι πρακτικές και για τις δύο χώρες.

Η Επιτροπή ενημερώθηκε για τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκικής δημοκρατίας και αριθμού αραβικών χωρών, προσβλέποντας σε περαιτέρω εποικοδομητικές εξελίξεις προς εξυπηρέτηση και διαφύλαξη των συμφερόντων και των δύο πλευρών.

Συμφωνήθηκε δε, η επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της 159ης Συνόδου του Συμβουλίου του Συνδέσμου σε Υπουργικό επίπεδο, υπό την προεδρία της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Οι Τούρκοι «σάλταραν» με τη δημιουργία αντι-drone ομπρέλας πάνω από το Αιγαίο – «Οι Μπαρμπαρόσα της Γαλάζιας Πατρίδας»

Λέκκας: Πρέπει να γίνει άμεσα ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη – Όσο περνάει ο χρόνος ο σεισμός από τα 7,8 Ρίχτερ πάει στα 8,2

Παραιτήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για Λιβύη: Οι Λίβυοι ηγέτες μοιάζουν «ικανοποιημένοι με το τρέχον αδιέξοδο»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr