Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

11η Σεπτεμβρίου: 21 χρόνια από την ημέρα που άλλαξε ο κόσμος

11η Σεπτεμβρίου: 21 χρόνια από την ημέρα που άλλαξε ο κόσμος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

11η Σεπτεμβρίου 2001: Σαν σήμερα πριν από 21 χρόνια διαδραματίστηκε ένα από τα πιο σημαντικά και καθοριστικά γεγονότα του 21ου αιώνα.

Iσλαμιστές τρομοκράτες κατέλαβαν τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη, τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν στους Δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο Πεντάγωνο και στην Ουάσιγκτον, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο.

Το ρολόι έδειχνε 08.46 το πρωί, όταν αεροσκάφος της American Airlines με 92 επιβάτες πέφτει στον βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Το κτίριο τυλίγεται στις φλόγες.

Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν ακαριαία. Άλλοι εγκλωβίζονται.

Όσοι επέζησαν από την έκρηξη, πηδούν από τα παράθυρα για να σωθούν.

19 νεκροί αεροπειρατές, συνολικά από τις επιθέσεις, 2.977 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 24 παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ πάνω από 25.000 τραυματίστηκαν, με τις συνολικές υλικές ζημιές να ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τις συντονισμένες επιθέσεις στη Νέα Υόρκη, που υπήρξε η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που έχει συμβεί έως τώρα και που συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη, πραγματοποίησαν ισλαμιστές τρομοκράτες υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Αλ Κάιντα και τον αρχηγό της, τον Οσάμα μπιν Λάντεν, με σκοπό να πλήξουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους, τις ΗΠΑ.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους Αμερικανούς πολίτες, ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε σκληρή απάντηση, όχι μόνο στους τρομοκράτες, αλλά και σε αυτούς που τους υποθάλπουν.

Στις 8 Οκτωβρίου 2001 οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν, ανατρέποντας τους Ταλιμπάν, που παρείχαν άσυλο στον Λάντεν.

Στο όνομα του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», το Μάρτιο του 2003 οι ΗΠΑ επιτέθηκαν και στο Ιράκ, ανατρέποντας τον Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ η Αλ Κάιντα απάντησε με επιθέσεις κατά συμμάχων των Αμερικανών, όπως στις 11 Μαρτίου 2004 στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης και στις 7 Ιουλίου 2005 στο μετρό του Λονδίνου.

Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως υπ’ αριθμόν ένα καταζητούμενο τον πολυεκατομμυριούχο Σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγό του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2001 η αμερικανική κυβέρνηση δίνει στη δημοσιότητα μια ηχογράφηση με την οποία ο Οσάμα Μπιν Λάντεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις.

«Οι βομβαρδισμοί σηματοδότησαν μια νέα τρομοκρατική πρόκληση, της οποίας η οργή και η κακία δεν είχαν κανένα όριο, ανέφερε η ίδια έκθεση».

Ο Ραμζί Αχμέντ Γιουσέφ, ο Σουνίτης εξτρεμιστής που ήταν ο εγκέφαλος της επίθεσης, δήλωσε αργότερα ότι ήλπιζε να σκοτώσει 250.000 ανθρώπους.

Χρονικό της 11 Σεπτεμβρίου 2001

8.46 π.μ. – Η πτήση 11 της American Airlines (Βοστώνη-Λος Άντζελες) διεμβολίζει το βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

9.03 π.μ. – Η πτήση 175 της United Airlines (Βοστώνη-Λος Άντζελες) πέφτει πάνω στο νότιο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη.

9.37 π.μ. – Η πτήση 77 της American Airlines (Ντάλες, Βιρτζίνια – Λος Άντζελες), πέφτει επάνω στο κτήριο του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον.

9.59 π.μ. – Ο νότιος πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου καταρρέει σε περίπου 10 δευτερόλεπτα.

10.03 π.μ. – Η πτήση 93, της United Airlines Flight 93 (Νιούαρκ, Νιού Τζέρσεϊ – Σαν Φρανσίσκο) πέφτει σε ένα χωράφι στο Σάκσβιλ της Πενσιλβάνια.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου όπως ξετυλίχτηκαν μέσω διαλόγων μεταξύ του πύργου ελέγχου, πιλότων, πολιτών, και τρομοκρατών.

Το κτίριο 7 (WTC7), ένα κτίριο 47 ορόφων που αποτελούσε το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ήταν και το ψηλότερο από τα δύο των Δίδυμων Πύργων, κατέρρευσε λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα της 11ης Σεπτεμβρίου, σχεδόν 7 ώρες μετά την πρώτη κατάρρευση.

Όπως υποστηρίζει η επίσημη έκθεση, αιτία της συντριβής ήταν η πυρκαγιά.

Το γεγονός βέβαια αυτό καθιστά την περίπτωση αυτή, τη μοναδική στον κόσμο που ένα κτίριο από ατσάλι διαλύεται, εξαιτίας μιας φωτιάς στο εσωτερικό του.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα πρόστιμα 454 εκατ. δολαρίων που του επιβλήθηκαν» λένε οι δικηγόροι του

ΗΠΑ: Πιθανότατα δεν θα υπάρξει συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Πούτιν από τον Μπάιντεν

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ δεν πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά

Νετανιάχου: «Τόσο γρήγορα ξεχάσατε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου;»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr