Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία έκοψε τα νερά του Ευφράτη και προκαλεί χολέρα στη Συρία

Η Τουρκία έκοψε τα νερά του Ευφράτη και προκαλεί χολέρα στη Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Καθώς η χολέρα εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη τη Συρία, οι άνθρωποι, ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται στις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας είναι οι πιο ευάλωτοι λόγω της οξείας κρίσης ύδρευσης που προκαλείται από την Τουρκία και της περιορισμένης πρόσβασης βοήθειας από την κυβέρνηση, δήλωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – Human Rights Watch (HRW) τη Δευτέρα.

Το HRW πρόσθεσε σε έκθεσή του ότι ορισμένος αριθμός εργαζομένων σε πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις σε όλη τη Συρία τόνισε ότι δεν έχει επιτευχθεί αποτελεσματική απάντηση στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης της χολέρας λόγω πολλών σημαντικών παραγόντων, όπως η οξεία κρίση ύδρευσης, η έλλειψη ιατρικών προμηθειών και η έλλειψη ενοποιημένων πληροφοριών από όλες τις περιοχές της Συρίας.

Εάν η κρίση του νερού στη βορειοανατολική Συρία δεν αντιμετωπιστεί, «αυτή η καταστροφική επιδημία χολέρας δεν θα είναι η τελευταία ασθένεια που μεταδίδεται από το νερό», δήλωσε ο Άνταμ Κούγκλ, αναπληρωτής διευθυντής Μέσης Ανατολής στο HRW.

Η Τουρκία έχει επιδεινώσει την κρίση ύδρευσης που επηρέασε τις περιοχές που κατέχει η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) με την κατάσχεση του νερού του ποταμού Ευφράτη και την απαγόρευση του νερού που ρέει από το σταθμό ύδρευσης Alouk να τροφοδοτεί την πόλη Χασάκα και την ύπαιθρό της.

Ο Κουγκλ τόνισε ότι «η Τουρκία μπορεί και πρέπει» να σταματήσει να επιδεινώνει την κρίση ύδρευσης.

Ο σταθμός ύδρευσης Alouk, που βρίσκεται στην πόλη Σέρε Κανίγιε (Ρας αλ Αΐν) στη βόρεια ύπαιθρο της Χασάκα, είναι ο μόνος υδάτινος πόρος που τροφοδοτεί τη Χασάκα και την ύπαιθρό της.

Ο σταθμός ελέγχεται από την Τουρκία και τις συνδεδεμένες με αυτήν ένοπλες φατρίες της ισλαμικής συριακής αντιπολίτευσης, γνωστές και ως Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA).

Το 2019, οι τουρκικές δυνάμεις και οι φατρίες του SNA ξεκίνησαν τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» όπου κατέλαβαν τη Σέρε Κανίγιε και την ύπαιθρό της.

Η Τουρκία και οι φατρίες του SNA έχουν διακόψει το νερό που έρχεται από τον σταθμό προς τη Χασάκα και την ύπαιθρό της 27 φορές από τότε.

Επιπλέον, η Τουρκία κρατά το νερό του Ευφράτη στο έδαφός της από το 2020 εν μέσω προειδοποιήσεων ότι σύντομα η περιοχή θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια ανθρωπιστική καταστροφή, ειδικά με την στάθμη του ποταμού να μειώνεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Η ύφεση του ποταμού Ευφράτη λόγω της κατάσχεσης των υδάτων του από την Τουρκία παρέχει ένα κατάλληλο περιβάλλον για την αναπαραγωγή βακτηρίων και ιών που προκαλούν ασθένειες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η στάθμη του Ευφράτη έπεσε σε πρωτοφανή ρεκόρ, αφού η ποσότητα του νερού που ρέει από την Τουρκία προς τη Συρία μειώθηκε κάτω από 200 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, που είναι λιγότερο από το μισό της ποσότητας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των κυβερνήσεων Συρίας και Τουρκίας το 1987.

Στις 18 Οκτωβρίου, ο ΟΗΕ απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων χολέρας στη Συρία στη σοβαρή πτώση της στάθμης του ποταμού Ευφράτη, σε συνθήκες ξηρασίας και στην καταφυγή των ανθρώπων σε μη ασφαλείς πηγές νερού.

Μιλώντας για τους κυβερνητικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν κατά την άφιξη βοήθειας στις περιοχές που ελέγχονται από την AANES, η έκθεση του HRW σημείωσε ότι λόγω των «μακροχρόνιων» μέτρων της κυβέρνησης για την παροχή βοήθειας, οι περιοχές στη βορειοανατολική Συρία αναμένεται να πληγούν, ειδικά με την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας στην περιοχή υπό το πρίσμα της οξείας κρίσης ύδρευσης και του κακού συστήματος υγιεινής.

Ένας υπάλληλος ανθρωπιστικής βοήθειας είπε στο HRW ότι οι ανθρωπιστικές προμήθειες στις περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας έχουν καθυστερήσει παρόμοια με εκείνες που είχαν υποσχεθεί να παραδοθούν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού το 2020.

Ο Κουγκλ είπε ότι μετά από μια δεκαετία πολέμου, τώρα οι Σύροι «αγωνίζονται να καλύψουν τις πιο βασικές τους ανάγκες».

Αυτό που κάνει την κατάσταση ακόμη χειρότερη για τους ανθρώπους στη βόρεια και ανατολική Συρία είναι οι επανεξουσιοδοτήσεις του ΟΗΕ για μόνο ένα πέρασμα των συνόρων Μπαμπ αλ-Χάουα με την Τουρκία, επιδεινώνοντας μια περιοχή με περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 150.000 προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισθέντων (εκτοπισμένων) που διαμένουν σε καταυλισμούς, ανεχόμενοι τις αυξανόμενες τιμές και τις άθλιες οικονομικές συνθήκες.

Τον Ιούνιο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την παράταση των παραδόσεων βοήθειας στη βορειοδυτική Συρία μέσω της συνοριακής διέλευσης Μπαμπ αλ-Χάουα για άλλους έξι μήνες.

Από τις 10 Ιουλίου 2020, το Μπαμπ αλ-Χάουα είναι το μοναδικό πέρασμα που παραμένει ανοιχτό για τη βοήθεια του ΟΗΕ βάσει της απόφασης 2533 (2020), ενώ η χρήση των άλλων περασμάτων περιορίστηκε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr