Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία αθωώνει στα δικαστήρια τους οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους

Η Τουρκία αθωώνει στα δικαστήρια τους οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τούρκος τζιχαντιστής, που καταδικάστηκε δύο φορές για τρομοκρατία, επειδή σχεδίαζε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS) και ο οποίος διέδιδε προπαγάνδα για λογαριασμό της τρομοκρατικής οργάνωσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνούσε με μέλη του ISIS, αφέθηκε ελεύθερος από το ανώτατο εφετείο της Τουρκίας.

Ο τζιχαντιστής, του οποίου η ταυτότητα κρατήθηκε μυστική από το Ανώτατο Εφετείο (Yargıtay), καταδικάστηκε από το 13ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης το 2018 με κατηγορίες για τρομοκρατία σε φυλάκιση.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας έδειξαν ότι συμμετείχε ενεργά σε δραστηριότητες με γνωστά μέλη του ISIS, επικοινωνούσε μαζί τους και ρωτούσε πώς να ενταχθεί στο ISIS στη Συρία.

Μια ανασκόπηση των λογαριασμών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυψε ότι προωθούσε το ISIS στο Διαδίκτυο και υποστήριζε τους ηγέτες του ISIS.

Το Τρίτο Τμήμα του Ανωτάτου Εφετείου, το οποίο εξετάζει υποθέσεις τρομοκρατίας, ανέτρεψε την καταδίκη το 2021, επικαλούμενο διαδικαστικές παρατυπίες κατά τη διάρκεια της δίκης. Δεν εξέτασε την υπόθεση επί της ουσίας.

Ο τζιχαντιστής δικάστηκε εκ νέου από το κατώτερο δικαστήριο και καταδικάστηκε εκ νέου.

Μετά από έφεση για τη δεύτερη καταδίκη, το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε στις 3 Οκτωβρίου 2022 να αθωώσει τον τζιχαντιστή, λέγοντας ότι η απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου ήταν λανθασμένη.

Αυτή τη φορά, το δικαστήριο δημιούργησε προηγούμενο εξετάζοντας την υπόθεση επί της ουσίας και έκρινε ότι η διάδοση προπαγάνδας για λογαριασμό μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και η διερεύνηση τρόπων μετακίνησης στη Συρία για να ενταχθούν στο ISIS δεν μπορεί να θεωρηθεί τρομοκρατικό αδίκημα.

Το δικαστήριο είπε ότι «ο διαμοιρασμός εικόνων που επαινούν την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (στα τουρκικά γνωστό με το αραβικό του ακρωνύμιο Daesh) καθώς και αφίσες που συμβολίζουν την οργάνωση και φωτογραφίες μαχητών της οργάνωσης» δείχνει απλώς ότι το άτομο είναι φίλα προσκείμενο στο ISIS και δεν σημαίνει ότι το άτομο συνδέεται οργανικά με τη δομή της οργάνωσης ISIS.

Δεν θεώρησε ότι οι επικοινωνίες του τζιχαντιστή με μέλη του ISIS και οι έρευνες σχετικά με την ένταξη στην ομάδα στη Συρία ήταν επαρκή στοιχεία για την καταδίκη του.

Η απόφαση δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο στην Τουρκία, όπου η διάδοση προπαγάνδας για λογαριασμό μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, η επαφή με γνωστούς τρομοκράτες του ISIS και ο σχεδιασμός να ενταχθούν στην ομάδα σε μια γειτονική χώρα δεν θεωρούνται πλέον ποινικά αδικήματα.

Ο τουρκικός ποινικός κώδικας ποινικοποιεί τη «διάδοση της προπαγάνδας ή την προώθηση τρομοκρατικής οργάνωσης» στον αντιτρομοκρατικό νόμο αριθ. 371.

Το εν λόγω άρθρο έχουν επικαλεστεί μαζικώς οι Αρχές για να καταστείλουν επικριτικές φωνές και απόψεις αντιφρονούντων που στην πραγματικότητα δεν υποκινούν τη βία, αλλά το έχει καταχραστεί και η ελεγχόμενη δικαιοσύνη για να τιμωρήσει τους δημοσιογράφους που δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία ή τη βία.

Σε μια περίεργη ανατροπή, το ίδιο άρθρο συχνά παροράται στις υποθέσεις του ISIS, όπου οι εισαγγελείς και οι δικαστές έλαβαν αθόρυβα εντολή από την κυβέρνηση να ρίξουν στα μαλακά τους υπόπτους ακόμη και όταν υποστηρίζουν την τρομοκρατία και υποκινούν τη βία.

Η ανατροπή της καταδίκης του τζιχαντιστή δύο φορές δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου του ιστορικού των δικαστών στην αίθουσα.

Μια έρευνα υποθέσεων τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι αυτοί οι δικαστές έχουν αποφασίσει σε πολλές υποθέσεις του ISIS να ανατρέψουν τις καταδικαστικές αποφάσεις και να διατάξουν την απελευθέρωση τζιχαντιστών μαχητών.

Ως αποτέλεσμα, το μεγαλύτερο μέρος των επιτυχημένων καταδίκων μελών του ISIS, που είναι ήδη σπάνιες στα κατώτερα δικαστήρια, έχουν απορριφθεί από ανώτερους δικαστές που φαίνεται να ακολουθούν τις επιεικείς οδηγίες της ισλαμιστικής κυβέρνησης όσον αφορά την καταστολή των τζιχαντιστικών ομάδων.

Το επιμελητήριο, που προηγουμένως είχε οριστεί ως 16ο, δημιουργήθηκε το 2014 με ένα ειδικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να μεταμορφώσει το ανώτατο εφετείο της χώρας.

Σε μια παράξενη αλλαγή, το νέο επιμελητήριο έλαβε εντολή να εξετάσει όλες τις υποθέσεις τρομοκρατίας, οι οποίες είχαν επανεξεταστεί από το 9ο Επιμελητήριο για δεκαετίες.

Η κυβέρνηση προσέλαβε 140 νέους δικαστές το 2014 και άλλους 100 το 2018 για να στελεχώσουν το εφετείο.

Οι δικαστές που κλήθηκαν να αναλάβουν καθήκοντα εξετάστηκαν προσεκτικά από την κυβέρνηση Ερντογάν και η έδρα γέμισε με πιστούς.

Τούρκοι αξιωματούχοι δεν αποκαλύπτουν τον αριθμό των επιτυχών καταδικαστικών αποφάσεων σε υποθέσεις του ISIS ή πόσες καταδίκες επικυρώθηκαν στην πραγματικότητα στην έφεση.

Αρνούνται να απαντήσουν σε κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που ζητούν τέτοιες πληροφορίες.

Αντίθετα, συχνά διαρρέουν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των κρατήσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις συλλήψεων, που σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν σε αθώωση και αποφυλάκιση.

Χιλιάδες μαχητές, Τούρκοι και ξένοι, έχουν χρησιμοποιήσει το τουρκικό έδαφος για να περάσουν στη Συρία με τη βοήθεια λαθρεμπόρων προκειμένου να πολεμήσουν μαζί με τις ομάδες του ISIS και της Αλ Κάιντα εκεί.

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT διευκόλυνε το ταξίδι τους.

Οι τουρκικές Αρχές γνώριζαν και παρακολουθούσαν διακινητές ανθρώπων που βοηθούσαν τους τζιχαντιστές να ταξιδεύουν μέσα και έξω από τη Συρία μέσω των τουρκικών συνόρων, αλλά συχνά παραβλέπουν τις δραστηριότητές τους.

Πηγή: Capital

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

H Χαμάς εξήρε τον «αδελφό» Ερντογάν – Αυτά τα ξεφτιλίκια να τα βλέπουν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Τζιχαντιστική υστερία Ερντογάν: Η Χαμάς είναι όπως οι Τούρκοι που πέταξαν τους Έλληνες στη θάλασσα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr