Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

20.000 Σύροι επέστρεψαν στη χώρα τους από την Τουρκία μετά τον σεισμό

20.000 Σύροι επέστρεψαν στη χώρα τους από την Τουρκία μετά τον σεισμό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μέχρι την Παρασκευή, περισσότεροι από 20.000 Σύροι έφτασαν στη βορειοδυτική Συρία από την Τουρκία, αφού οι τουρκικές Αρχές επέτρεψαν σε Σύρους να επισκεφθούν τη χώρα τους μετά από τον καταστροφικό σεισμό.

Η διοίκηση της συνοριακής διέλευσης Μπαμπ αλ Χάουα ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός όσων επιστρέφουν από την Τουρκία στη Συρία έφτασε τους 12.323, καθώς 699 επέστρεψαν στα σπίτια τους τη δέκατη ημέρα της απόφασης.

Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της συνοριακής διέλευσης Μπαμπ αλ-Σαλαμέχ είπε ότι ο αριθμός των Σύριων που επέστρεψαν στα σπίτια τους την Παρασκευή έφτασε τους 745, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 5.959 άτομα.

Περισσότεροι από 5.000 Σύροι επέστρεψαν στα σπίτια τους μέσω της διάβασης αλ-Χαμάμ, κοντά στην πόλη Τζιντίρες, στην ύπαιθρο της Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Επιπλέον, 1.424 άνθρωποι επέστρεψαν στα σπίτια τους μέσω της διάβασης της Τζαραμπλούς, ανατολικά του Χαλεπίου, καθώς και 131, με διπλές υπηκοότητες, επέστρεψαν στα σπίτια τους, σύμφωνα με τη διοίκηση της διέλευσης.

Πρόσφατα, η Τουρκία έχει χαλαρώσει τους κανονισμούς διέλευσης των συνόρων για κατόχους ταυτοτήτων Προσωρινής Προστασίας (Kimlik) από οποιαδήποτε από τις σεισμόπληκτες επαρχίες.

Ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, επιτρέπει στους Σύρους που κρατούν το «Kimlik» από μία από τις δέκα σεισμόπληκτες τουρκικές επαρχίες να επιστρέψουν στη χώρα τους για τρεις έως έξι μήνες.

Μέχρι πρόσφατα, η τουρκική κυβέρνηση ακολουθούσε μια λαϊκιστική πολιτική απέλασης Σύρων προσφύγων και απαγόρευσης της επανεισόδου τους στην Τουρκία.

Μόνο το 2022 επιστράφηκαν 50.000 Σύροι από την Τουρκία. Πληθαίνουν οι κατηγορίες ότι οι τουρκικές Αρχές τους εκδιώκουν βίαια.

Οι Σύροι που περνούν τα σύνορα μετά τον σεισμό δεν είναι πεπεισμένοι για τις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας.

Πολλοί έχουν φτιάξει ζωή στην Τουρκία για πάνω από μια δεκαετία.

Η Τουρκία φιλοξενεί 3,7 εκατομμύρια Σύρους, περισσότεροι από τους μισούς ζουν στις 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Εν όψει των γενικών και προεδρικών εκλογών φέτος, η τουρκική κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν μπει σε έναν αγώνα ανταγωνισμού υποσχόμενοι να εκδιώξουν τους συνεχώς αυξανόμενους αριθμούς Σύρων.

Ωστόσο, οι περισσότεροι Σύροι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επιστρέψουν.

Πολλά από τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί, τα καταφύγια έκτακτης ανάγκης ξεχειλίζουν και τα ενοίκια σε άλλα μέρη της Τουρκίας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Πολλοί Σύροι έχουν επίσης νεκρούς. Τουλάχιστον 1.528 πτώματα έχουν ήδη επιστραφεί στη Συρία.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να πάμε στη Συρία», είπε στους New York Times ένας άνδρας στην ουρά στο Μπαμπ αλ Χάουα, «αλλά φυσικά υπάρχει ο φόβος ότι η Τουρκία δεν θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε. Δεν μπορούμε να το εγγυηθούμε».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποδίδει φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Νίκος Δένδιας για Γενοκτονία Αρμενίων: «Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας»

RND: Τουρκική «απόβαση» στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr