Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα «ρίξει» πυρηνικά

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα «ρίξει» πυρηνικά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας εκτιμά πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας.

«Είδαμε τις αναφορές για την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης και θα εξακολουθήσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Δεν έχουμε διαπιστώσει κανέναν λόγο για να αναπροσαρμόσουμε την στάση μας στον τομέα των πυρηνικών, ούτε και ενδείξεις πως η Ρωσία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο.

»Παραμένουμε προσηλωμένοι στη συλλογική άμυνας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι η Μόσχα έχει συνάψει συμφωνία για να αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στο έδαφος της γειτονικής Λευκορωσίας, χώρας που βρίσκεται στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο εδώ: οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες.

»Αναπτύσσουν εδώ και πολύ καιρό τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμάχων τους», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση.

«Συμφωνήσαμε να πράξουμε το ίδιο – χωρίς να παραβιάσουμε τις δεσμεύσεις μας, τονίζω, χωρίς την παραβίαση των διεθνών μας δεσμεύσεων για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε ο Ρώσος ηγέτης.

Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε από καιρό θέσει το θέμα της στάθμευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με την Πολωνία.

«Έχουμε ήδη βοηθήσει τους Λευκορώσους συναδέλφους μας και εξοπλίσαμε τα αεροπλάνα τους (…) χωρίς να παραβιάσουμε τις διεθνείς μας δεσμεύσεις για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

»Δέκα αεροπλάνα είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν αυτό το είδος όπλου» συνέχισε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει ήδη μεταφέρει στη Λευκορωσία έναν αριθμό τακτικών πυραυλικών συστημάτων Iskander που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

«Από την 3η Απριλίου αρχίζουμε να εκπαιδεύουμε τα πληρώματα. Και την 1η Ιουλίου θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή ειδικής αποθήκης για τα τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας» δήλωσε αναφέροντας ότι η Μόσχα δεν θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των όπλων στο Μινσκ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η απόφαση αυτή υποκινήθηκε από τη βούληση του Λονδίνου να στείλει πυρομαχικά που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία, όπως ανέφερε πρόσφατα Βρετανίδα αξιωματούχος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε να χρησιμοποιήσει επίσης αυτό το είδος οβίδας, εάν το Κίεβο παραλάβει τέτοιες οβίδες.

«Η Ρωσία, φυσικά, έχει ό,τι χρειάζεται για να απαντήσει.

»Έχουμε, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιες οβίδες. Δεν τις χρησιμοποιούμε επί του παρόντος», τόνισε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

Επίθεση στη Μόσχα: Δύο 15χρονοι τιμήθηκαν από το σχολείο τους για τον ηρωισμό τους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr