Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σκληρός ο Ρόμπερτ Μενέντεζ: Η Τουρκία δεν πρέπει να πάρει F-16

Σκληρός ο Ρόμπερτ Μενέντεζ: Η Τουρκία δεν πρέπει να πάρει F-16
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο ισχυρός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, δηλώνει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να πάρει νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κιτ αναβάθμισης μέχρι να «τερματίσει την πολεμική συμπεριφορά της» προς την Ελλάδα, αναφέρει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico.

«Πρέπει να τερματίσουν την πολεμική τους συμπεριφορά εναντίον των συναδέλφων τους μελών του ΝΑΤΟ [για να συμπεριλάβουν] την Ελληνική Δημοκρατία», είπε.

«Πρέπει να σταματήσουν τις υπερπτήσεις, πρέπει να επιτρέψουν στον οικουμενικό πατριάρχη να ασκήσει τα δικαιώματά του ως θρησκευτικός ηγέτης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα».

Το αίτημα της Τουρκίας για 40 F-16 και περίπου 80 κιτ αναβάθμισης αποτιμάται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Politico αναφέρει ότι ο Μενέντεζ υποστήριξε μια πολύ μικρότερη σύμβαση εκσυγχρονισμού για την Τουρκία, για μια αναβάθμιση λογισμικού αεροηλεκτρονικής 259 εκατομμυρίων δολαρίων για τα υπάρχοντα F-16 της Τουρκίας

Αυτή η πώληση «ήταν μόνο για να δημιουργηθεί διαλειτουργικότητα στις επικοινωνίες μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

»Θεώρησα ότι ήταν ένας άξιος στόχος», δήλωσε ο Μενέντεζ σε συνέντευξή του εξηγώντας την έγκρισή του, ανέφερε το Politico.

«Δείχνει στην Τουρκία ότι αν αλλάξει στάση, η πόρτα δεν είναι κλειστή γι’ αυτήν, αλλά εξακολουθώ να είμαι κατά των F-16».

Ένα άλλο μείζον ζήτημα που φέρνει την Τουρκία αντιμέτωπη με τα υπόλοιπα μέλη του ΝΑΤΟ είναι η παρεμπόδιση της ένταξης της Σουηδίας ως 32ου μέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας, με το πρόσχημα ότι υποστηρίζει πολύ τους Κούρδους, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση μόλις τελειώσουν οι προεδρικές εκλογές, που έχουν οριστεί για τις 14 Μαΐου, όποιος και αν είναι ο νικητής- πολλοί στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί το θέμα για να παίξει με τη βάση του σε μια εκλογική αναμέτρηση που φαίνεται να είναι πολύ κοντά στην άνεσή του.

Όμως η έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να μην είναι αρκετή για να ξεμπλοκάρει η πώληση των F-16, όπως ανέφερε ο Μενέντεζ.

«Μπορεί να υπάρχουν και άλλα πράγματα που θα είναι σημαντικά για την Τουρκία, από τη δική μου οπτική γωνία, αλλά ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής εδώ πρέπει να είναι η υποστήριξη της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο γερουσιαστής Chris Van Hollen (D-Md.), ο οποίος υπηρετεί μαζί με τον Menendez στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκία προς Ισραήλ: «Η αναστολή εμπορικών συναλλαγών θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλιστεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δεν πρόκειται να δεχτώ μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ζήτησε από τον Μπλίνκεν την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Ο Τούρκος Χασάν Σακλανάν επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Τι θα διδάσκεται στο μάθημα «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία της Τουρκίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr