Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

SADAT: Ο ιδιωτικός ισλαμιστικός μισθοφορικός στρατός του Ερντογάν

SADAT: Ο ιδιωτικός ισλαμιστικός μισθοφορικός στρατός του Ερντογάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στις πολλές αναλύσεις για τις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία «απουσιάζει» ένας καθοριστικός παράγοντας. Ο ρόλος της μισθοφορικής ισλαμιστικής δύναμης SADAT, δηλαδή του ιδιωτικού στρατού του Ερντογάν. Η SADAT είναι βέβαιο ότι δεν θα «επιτρέψει» να χάσει ο ψευδοχαλίφης Ερντογάν την εξουσία.

Εξαρχής η SADAT συγκροτήθηκε ως μία παραστρατιωτική μισθοφορική δύναμη πραιτωριανών του Ερντογάν, ως η αντίστοιχη τουρκική «Βάγκνερ», για να διεξάγει βρόμικους πολέμους στα ισλαμιστικά μέτωπα, οι άνδρες της να αποκτούν μάχιμη στρατιωτική εμπειρία και να προετοιμάζονται για την επιστροφή και επικράτηση του χαλιφάτου.

Η SADAT International Defense Consulting ιδρύθηκε το 2012 από τον Αντνάν Τανριβερντί, έναν απόστρατο ταξίαρχο.

Αργότερα η διεύθυνσή της πέρασε από στον γιο του, Αλί Καμίλ Μελίχ Τανριβερντί, ο οποίος είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Η επιστροφή του Χαλιφάτου».

Στην ίδρυσή της είχε 23 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς από διάφορες στρατιωτικές μονάδες του τουρκικού στρατού.

Ο ρόλος της στην τουρκική αρένα αυξήθηκε μετά τη συμμετοχή της στην αποτροπή της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016.

Διαδραμάτισε επίσης ενεργό ρόλο στον πόλεμο της Συρίας, καθώς και σε πολλές αφρικανικές, ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.

Η SADAT συνδέεται με την τουρκική κυβέρνηση και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις αυτής της σχέσης.

Ο Αντνάν Τανριβερντί είχε διοριστεί σύμβουλος ασφαλείας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η εταιρεία καλύπτει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό με μυστικότητα.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η SADAT δημιούργησε στρατόπεδα εκπαίδευσης εντός της Τουρκίας, ειδικά δύο στρατόπεδα στις επαρχίες του Τοκάτ και του Ικονίου στην κεντρική Ανατολία, όπου εκπαιδεύονταν μισθοφόροι και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Από την ίδρυσή της, η SADAT έχει επηρεαστεί από τη σαλαφική-τζιχαντιστική ιδεολογία.

Συγκροτήθηκε από την αρχή από στρατιωτικούς που εκδιώχθηκαν από τον τουρκικό στρατό το 1997 λόγω των σαλαφικών τους τάσεων.

Τον Δεκέμβριο του 2019, ο Αντνάν Τανριβερντί παραιτήθηκε από τη θέση του ως σύμβουλος του Προέδρου Ερντογάν, μετά από δηλώσεις στις οποίες είπε ότι «η εταιρεία του άνοιγε το δρόμο για τον ερχομό του [Αναμενόμενου] Μαχντί».

Τον Δεκέμβριο του 2017, η SADAT υπέβαλε πρόταση στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας για τη συγκρότηση του «Στρατού του Ισλάμ».

Το πεδίο δραστηριότητας του SADAT επικεντρώνεται στην παροχή εκπαίδευσης σε ανορθόδοξους πολέμους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία εμπλέκεται στη στρατολόγηση και εκπαίδευση μισθοφόρων από τη Συρία και χώρες της Ασίας και της Αφρικής, όπου η εταιρεία λαμβάνει προμήθεια 10.000 δολαρίων για κάθε μαχητή που συμμετέχει στις μάχες.

Επίσης, η εταιρεία παρέχει πληροφορίες στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών και προωθεί το μάρκετινγκ της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας παρέχοντας στους πελάτες της τουρκικά όπλα, εκρηκτικά και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Η δραστηριότητα του SADAT επικεντρώνεται σε πολλές αφρικανικές χώρες, ιδιαίτερα στο Σουδάν, τη Σομαλία, τη Λιβύη, την Τυνησία, την Αιθιοπία και άλλες χώρες.

Οι διεθνείς εκθέσεις παρακολούθησης είχαν αναφερθεί στην παρουσία της SADAT στο λιμάνι Σουακίν στο Σουδάν, καθώς και σε στρατόπεδο εκπαίδευσης του τουρκικού στρατού στη Σομαλία για την εκπαίδευση των σομαλικών δυνάμεων.

Η SADAT είχε παραδεχτεί στην ιστοσελίδα της την παρουσία της στη Λιβύη.

Το 2020 είχε στείλει δεκάδες εκπαιδευτές για να εκπαιδεύσει πολιτοφυλακές που σχετίζονται με την ισλαμιστική κυβέρνηση της Τρίπολης GNA.

Τον Νοέμβριο του 2019, η SADAT υπέγραψε συμβόλαιο με τη λιβυκή ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Security Side, με επικεφαλής τον ηγετικό στέλεχος της [Μουσουλμανικής] Αδελφότητας Σάμεχ Μπουκατέφ, για την εκπαίδευση πολιτοφυλακών που συνδέονται με το GNA.

Αφρική

Η SADAT υπηρετεί την ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην Αφρική, ειδικά αφού η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τον Νίγηρα για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης τον Ιούλιο του 2020.

Αυτό προέκυψε μετά την πρόθεση της Γαλλίας να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή του Αφρικανικού Σαχέλ.

Η SADAT προστατεύει τα τουρκικά συμφέροντα ασφαλείας και εργάζεται υπέρ της τουρκικής πολιτικής ατζέντας.

Η SADAT είναι ένα σημαντικό στρατιωτικό εργαλείο για την τουρκική επέμβαση στο εξωτερικό χωρίς την ανάγκη επέκτασης της εμπλοκής του στρατού σε ξένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, ειδικά την εκπαίδευση μισθοφόρων και τη μεταφορά τους σε περιοχές συγκρούσεων.

Ευκαιρίες και προκλήσεις επέκτασης στην αφρικανική ήπειρο:

Α) Ευκαιρίες

Η υπογραφή συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας από την Τουρκία με πολλές αφρικανικές χώρες, ιδιαίτερα τη Νιγηρία, τον Νίγηρα, το Τσαντ, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα, την Κένυα, την Τανζανία, την Ουγκάντα και την Αιθιοπία, οι οποίες προβλέπουν τη συμμετοχή ιδιωτικών ιδρυμάτων ασφαλείας στην εκτέλεση ορισμένων καθηκόντων.

Για παράδειγμα, η συμφωνία τουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας με τη Λιβύη περιλαμβάνει διατάξεις σχετικά με τη δυνατότητα αποστολής αμάχων που είναι μέλη οργανώσεων άμυνας και ασφάλειας στη Λιβύη.

Η αυξανόμενη συμμετοχή ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών, όπως ο ρωσικός όμιλος «Βάγκνερ», στην ήπειρο, που επιτρέπει στη SADAT να εκμεταλλευτεί αυτό το κλίμα για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού για επιρροή.

Ορισμένες αφρικανικές κυβερνήσεις τείνουν να ζητούν τη βοήθεια αυτών των εταιρειών μισθοφόρων στο πλαίσιο εμφυλίων πολέμων λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στους τακτικούς στρατούς.

Β) Προκλήσεις

Προκλήσεις ανταγωνισμού με άλλες στρατιωτικές εταιρείες, ειδικά με τον ρωσικό όμιλο «Βάγκνερ», ο οποίος είναι πιο διαδεδομένος στις αφρικανικές χώρες (20 χώρες) και σχετικά πιο έμπειρος από τη SADAT, δεδομένου ότι οι στρατιώτες της Wagner πολεμούν στην πρώτη γραμμή, ενώ η SADAT εστιάζει στην εκπαίδευση μισθοφόρων και στέλνοντάς τους σε αμφισβητούμενες περιοχές.

Οι διεθνείς κατηγορίες κατά της SADAT για χορηγία της τρομοκρατίας, στρατολόγηση και εκπαίδευση μισθοφόρων (ιδιαίτερα παιδιά κάτω των 18 ετών) στη Συρία.

Αυτό αποδυναμώνει την αξιοπιστία της εταιρείας στις αφρικανικές κυβερνήσεις και θέτει τη δραστηριότητα της εταιρείας υπό τον έλεγχο και τη δίωξη πολλών υπηρεσιών ασφαλείας και διεθνών υπηρεσιών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η SADAT στρατολόγησε και εκπαίδευσε μισθοφόρους από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Σουηδία, το Αζερμπαϊτζάν, το Τατζικιστάν και το Καζακστάν.

Κίνδυνοι επέκτασης στην Αφρική

Παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης σε τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις: Σε μια από τις δηλώσεις του, ο Αντνάν Τανριβερντί δήλωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να υποστηρίξει ισλαμικές ομάδες ενάντια στην κρατική τρομοκρατία».

Είχε επίσης πει ότι «η κρατική τρομοκρατία που υποστηρίζεται από το εξωτερικό που στοχεύει ισλαμικές ομάδες σε ορισμένες κρίσιμες περιοχές της Αφρικής, όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Μάλι και η Νιγηρία, και τα προληπτικά μέτρα [για την προστασία αυτών των ομάδων] θα πρέπει να μελετηθούν προσεκτικά».

Στρατιωτική, ασφάλεια και ιδεολογική διείσδυση αφρικανικών στρατών: Υπάρχει η πιθανότητα στρατολόγησης και καθοδήγησης ορισμένων στρατιωτικών να σχηματίσουν κινήματα στρατιωτικής εξέγερσης ή να πραγματοποιήσουν στρατιωτικά πραξικοπήματα.

Η εταιρεία μπορεί να εκμεταλλευτεί την παρουσία της για να συγκεντρώσει πληροφορίες ή να επιδιώξει να στρατολογήσει στρατιώτες και να τους κάνει να ενταχθούν σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι κίνδυνοι κλιμάκωσης των πολέμων μεταξύ διεθνών στρατιωτικών εταιρειών, ιδιαίτερα μεταξύ της τουρκικής SADAT και της ρωσικής Wagner.

Η εταιρεία Sadat θεωρείται στρατιωτικός βραχίονας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Τουρκία και στρατιωτικό εργαλείο στα χέρια της τουρκικής κυβέρνησης για την υποστήριξη εξτρεμιστικών οργανώσεων στην αφρικανική ήπειρο.

Έτσι, όσον αφορά το στρατιωτικό του πρότυπο, η SADAT είναι πιο κοντά στις «επαναστατικές» παραστρατιωτικές δυνάμεις, όπως οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης και ο βραχίονάς τους για επιχειρήσεις στο εξωτερικό, το Σώμα Κουντς.

Ως εκ τούτου, η Sadat αναμένεται να επεκτείνει τις δραστηριότητές της για να υποστηρίξει αναταραχές, θρησκευτικές συγκρούσεις, ανατρεπτικές δραστηριότητες και πολιτικές δολοφονίες και να τροφοδοτήσει ριζοσπαστικές επαναστατικές ιδέες σε περιοχές διαμάχης στην αφρικανική ήπειρο.

Η Λιβύη, η Κεντρική Αφρική, η Νιγηρία και άλλες αφρικανικές χώρες που γίνονται μάρτυρες διαχωρισμών μεταξύ μετριοπαθών και ριζοσπαστικών ρευμάτων αποτελούν κατάλληλο περιβάλλον για την επέκταση της δραστηριότητας της SADAT.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος σκότωσε 28 Σύρους στρατιώτες

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Οι Τούρκοι έτοιμοι για «τσαμπουκά» για το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr