Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος «αλωνίζει» ανενόχλητο σε τρεις πόλεις στη Ντέιρ αλ Ζουρ

Συρία: Το Ισλαμικό Κράτος «αλωνίζει» ανενόχλητο σε τρεις πόλεις στη Ντέιρ αλ Ζουρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Νάσερ φοβάται να βγει έξω το βράδυ. Φοβάται τους πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που κυκλοφορούν κρυφά ανάμεσα στα σπίτια. Δεν θέλει να είναι το επόμενο θύμα της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Ο Νάσερ αλ Χασάν, ένα ψευδώνυμο για έναν ντόπιο στην πόλη Αλ Σουχαΐλ, 40 χλμ ανατολικά της Ντέιρ αλ Ζουρ, είπε στον North Press ότι αυτός και η κοινότητά του εξακολουθούν να φοβούνται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που χρησιμοποιούν σπίτια πολιτών ως κρυψώνες για να στοχεύουν και να επιτίθενται σε σημεία ελέγχου (μπλόκα) και στρατιωτικές θέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στην πόλη.

Η κατάσταση στην Αλ Σουχαΐλ είναι παρόμοια και σε άλλες πόλεις όπως η Αλ Μπουσαϊρά και τη Ντιμπάν, στο ανατολική ύπαιθρο της Ντέιρ αλ Ζουρ.

Οι τρεις πόλεις είναι από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της ανατολικής συριακής επαρχίας Ντέιρ αλ Ζουρ λόγω της έντονης δραστηριότητας του Ισλαμικού Κράτους εκεί και αποκαλούνται «Τρίγωνο των Βερμούδων».

Ο Αλ-Χασάν και οι συνομήλικοί του δεν μπορούν να αναφέρουν τις κινήσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) που κινούνται ανάμεσα σε αμάχους.

Φοβούνται ότι οι τζιχαντιστές θα τους κυνηγήσουν ή θα στοχοποιήσουν μέλη των οικογενειών τους, είπε.

«Η φύση αυτής της φυλετικής περιοχής» είναι ένας άλλος λόγος για να μην αναφέρουν τις ενέργειές τους, εξηγεί.

Η αναφορά των κινήσεων των μελών του ISIS που ανήκουν σε οποιαδήποτε φυλή θα οδηγούσε σε φυλετικές διαμάχες που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε φυλετικό πόλεμο.

»Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να μένουν σιωπηλοί, ιδιαίτερα επειδή ορισμένοι τζιχαντιστές είναι από την πόλη τους και εξακολουθούν να πιστεύουν στην ιδεολογία της οργάνωσης, ενώ άλλοι είναι ξένοι».

Η ανατολική ύπαιθρος της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζουρ ήταν το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά από σκληρές μάχες στη Μπαγκούζ, οι SDF και ο Διεθνής Συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσαν την εδαφική και στρατιωτική ήττα της οργάνωσης τον Μάρτιο του 2019.

Ωστόσο, οι πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους που κατάφεραν να διαφύγουν από τη Μπαγκούζ ενώθηκαν με τους συμμαχητές τους που κρύβονταν στη συριακή έρημο και συνέχισαν τις δραστηριότητές τους τη νύχτα σε περιοχές που ελέγχονται από τις SDF στα ανατολικά της επαρχίας Ντέιρ αλ Ζουρ.

Οι πόλεις Αλ Μπουσαϊρά, Αλ Σουχαΐλ και Ντιμπάν, που βρίσκονται στα ανατολικά, αντιμετωπίζουν κατάρρευση της ασφάλειάς τους. Πολυάριθμες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους συμβαίνουν σε αυτές, κυρίως τη νύχτα. Η ευθύνη για την καταδίωξη αυτών των τρομοκρατών βαρύνει τις υπό κουρδική διοίκηση Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

«Αλλά δεν μπορούν να εξαλείψουν εντελώς αυτούς τους πυρήνες, καθώς ορισμένοι από τους ντόπιους συνεργάζονται με τους τζιχαντιστές και τους φιλοξενούν στα σπίτια τους.

»Κάποιοι φοβούνται την καταπίεση της οργάνωσης εάν αποτύχουν να συνεργαστούν ή επειδή πιστεύουν στην ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους», εξηγεί ο Αλ Χασάν.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους συνήθως οδηγούν μοτοσικλέτες κατά τη διάρκεια επιθέσεων στις τρεις πόλεις, λόγω της ταχύτητάς τους, της ευκολίας κίνησης και της ικανότητάς τους να τις κρύβουν γρήγορα. Συχνά φέρουν τουφέκια και πιστόλια AK-47.

Οι τζιχαντιστές σπάνια χρησιμοποιούν ρουκέτες.

Πραγματοποιούν επιθέσεις –συχνά στοχεύοντας σημεία ελέγχου (μπλόκα), στρατιωτικές θέσεις ή σε πρόσωπα που αναζητά η ομάδα– στη συνέχεια εξαφανίζονται σε σπίτια πολιτών ή κατευθύνονται στο βάθος της ερήμου.

Ο Ζιγιάντ αλ Αντέρ, ψευδώνυμο κατοίκου από τη Ντιμπάν, 50 χλμ ανατολικά της Ντέιρ αλ Ζουρ, είπε ότι έξι μασκοφόροι τρομοκράτες μέλη του Ισλαμικού Κράτους που οδηγούσαν μοτοσικλέτες και φορούσαν παραδοσιακές στολές της περιοχής έστησαν ένα σημείο ελέγχου (μπλόκο) μπροστά από το σπίτι του στον κεντρικό δρόμο προς την πόλη.

Γύρω στις 5.30 π.μ., όπως έλεγχαν τις ταυτότητες των ανθρώπων που περνούσαν από το σημείο, συνέλαβαν έναν νεαρό άνδρα από την πόλη Χατζίν, στην ανατολική ύπαιθρο της Ντέιρ αλ Ζουρ, ο οποίος πουλάει πρόβατα, σύμφωνα με τον Αλ Αντέρ.

Όπως είπε στην ιστοσελίδα North Press, όταν οι περιπολίες των SDF έφτασαν στο σημείο του μπλόκου, οι τζιχαντιστές είχαν ήδη φύγει.

Ώρες αφότου αποχώρησαν, οι κάτοικοι της πόλης Σουβαϊντάν, 70 χλμ. ανατολικά της Ντέιρ αλ Ζουρ, βρήκαν το κεφάλι του συλληφθέντα πωλητή προβάτων κρεμασμένο κοντά στον κυκλικό κόμβο της πόλης.

«Βρέθηκε ένα κομμάτι χαρτί κοντά στο κεφάλι που έλεγε τον λόγο που εκτελέστηε επειδή είχε καταδώσει τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους», είπε η πηγή.

Το περιστατικό πυροδότησε φόβο και πανικό στους ντόπιους και τους έκανε να διστάζουν να αναφέρουν τις κινήσεις των μαχητών του ISIS, σύμφωνα με τον Αλ Αντέρ.

Στις 21 Απριλίου 2019, οι κάτοικοι της πόλης Σουβαϊντάν Τζαζίρα βρήκαν το αποκεφαλισμένο σώμα του Αμπντουλσαλέχ αλ Ραμαντάν στον κεντρικό δρόμο και ένα κομμάτι χαρτί με το λογότυπο της ομάδας.

Το σημείωμα ισχυριζόταν ότι το θύμα ήταν ένοχο επειδή παρέδωσε «αδέρφια», μια λέξη που χρησιμοποιείται από την ομάδα για να περιγράψει τα μέλη της, στους SDF, και το έγκλημά του ήταν η «αποστασία», η οποία τιμωρείται με θάνατο.

Ο Αλ Αντέρ σημείωσε ότι η οργάνωση είναι αυτοχρηματοδοτούμενοη.

Επιβάλλουν φορολογία στους εμπόρους για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τις επιθέσεις τους.

Τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους πηγαίνουν δημόσια στα σπίτια των εμπόρων και απαιτούν «ζακάτ», ή ισλαμικό φόρο.

Συνήθως δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πληρώσουν.

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους επιχειρούν με ευκολία στις πόλεις Αλ Σουχαΐλ, Αλ Μπουσαϊρά και Ντιμπάν.

Οι πόλεις βρίσκονται υπό τον έλεγχο φυλών που δεν θέλουν να αμφισβητήσουν την οργάνωση ή να αναφέρουν στις στρατιωτικές Αρχές τις κινήσεις και τις δραστηριότητές τους.

Οι πόλεις βρίσκονται επίσης κοντά στην τεράστια απόκρημνη έρημο, η οποία αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τους τζιχαντιστές του ISIS.

Από τις αρχές του 2023, οι SDF και ο Διεθνής Συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη σύλληψη και την εξάρθρωση περισσότερων από τριών πυρήνων του Ισλαμικού Κράτους εντός των τριών πόλεων.

Η εξτρεμιστική οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για περισσότερες από 13 επιθέσεις εναντίον προσωπικού των SDF, σε μπλόκα και αρχηγεία των SDF στις τρεις πόλεις.

Η περιοχή όπου «αλωνίζει» το Ισλαμικό Κράτος:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι γαλλικές Αρχές απέλασαν ιμάμη που υποστήριζε τους τζιχαντιστές – Το κήρυγμα μίσους

Τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη εδώ και έναν μήνα

Τούρκοι συνοριοφύλακες σκότωσαν Σύρο πρόσφυγα – Άνοιξαν πυρ σε ομάδα και με γυναίκες

Ο πρώην επικεφαλής της Σιν Μπετ δεν πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά

Νετανιάχου: «Τόσο γρήγορα ξεχάσατε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου;»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr