Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δεν κάνουν πίσω Ουγγαρία, Πολωνία στο προσφυγικό

Δεν κάνουν πίσω Ουγγαρία, Πολωνία στο προσφυγικό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Χωρίς κοινά συμπεράσματα για τη μεταναστευτική πολιτική έληξε η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, η τελευταία πριν από τις θερινές διακοπές.

Η υποδοχή και ο διαμοιρασμός των προσφύγων παραμένει το πλέον διαμφισβητούμενο ζήτημα στην ΕΕ, εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια. Αυτό αποδείχθηκε εκ νέου στην τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν να ισχυρίζεται ότι διεξάγει αγώνα «υπέρ της Ελευθερίας» και εναντίον μίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου.

Σε αντίστοιχες αφορμές στο πρόσφατο παρελθόν ο Όρμπαν υιοθετούσε υπερ-συντηρητικές θεωρίες συνωμοσίας, λέγοντας ότι «η Κομισιόν επιβάλλει, μέσω των προσφύγων, μία υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών σε ουγγρικό έδαφος».

Αλλά και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι αρνείται οποιαδήποτε «υποχρέωση» να υποδεχθεί πρόσφυγες ή έστω – ως ελάχιστη συνεισφορά σε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου – να καταβάλει κάποιο χρηματικό ποσό στα κράτη-μέλη που υποδέχονται πρόσφυγες στο έδαφός τους.

Η αιτιολογία που προβάλλει είναι ότι η Πολωνία «θέλει να παραμείνει μία ασφαλής χώρα».

Αυστριακοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι το μεταναστευτικό ζήτημα προκαλεί αναταράξεις στον «πυρήνα» της ΕΕ και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εσωτερική συνοχή της και τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σημειωτέον ότι Αυστρία και Γερμανία είναι οι χώρες που δέχονται σήμερα τις περισσότερες αιτήσεις για παροχή ασύλου.

Ο Σολτς στηρίζει τον συμβιβασμό για το προσφυγικό

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παραμένει αισιόδοξος για συμφωνία στο μεταναστευτικόΕικόνα: Virginia Mayo/dpa/picture alliance
Όπως οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στηρίζει τη συμφωνία για το άσυλο, στην οποία κατέληξαν πριν από τρεις εβδομάδες – αλλά όχι με ομοφωνία – οι υπουργοί Εσωτερικών των «27».

Ο ίδιος κάνει λόγο για «αλληλλεγύη» μεταξύ των κρατών-μελών. «Νομίζω ότι εν τέλει όλοι θα τηρήσουν τη συμφωνία» δηλώνει ο ίδιος στη σύνοδο των Βρυξελλών. «Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό αυτό.

Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια διαπραγματεύσεων, καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε μία υποχρέωση, είτε για την υποδοχή μεταναστών, είτε για την καταβολή αντισταθμιστικών πληρωμών».

Η Γερμανία θεωρεί ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διευκολυνθούν και οι χώρες «πρώτης γραμμής», όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Μέχρι στιγμής πολλοί μετανάστες βρίσκουν τον τρόπο να φτάσουν στη Γερμανία, χωρίς να έχουν καν καταγραφεί στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Αλλά και αν ακόμη συναινέσουν η Ουγγαρία και η Πολωνία, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν έως δύο χρόνια εωσότου τεθεί σε ισχύ η νομοθεσία περί ασύλου.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να συμφωνήσουν το Συμβούλιο Υπουργών με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά προτίμηση ως το τέλος του 2023.

Θα ακολουθήσουν οι απαραίτητες ψηφοφορίες στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής και στο Συμβούλιο, καθώς και η ενσωμάτωση της κοινοτικής νομοθεσίας στο εθνικό δίκαιο των κρατών-μελών.

Αν και ακροδεξιάς προέλευσης, στη διάρκεια της συνόδου η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι επιχείρησε να εκφράσει μία ενδιάμεση θέση.

Ανέφερε ότι, από τη στιγμή που είναι αδύνατον να συμφωνήσουν όλοι στην εσωτερική διάσταση του προβλήματος, δηλαδή τον διαμοιρασμό των μεταναστών, καλό θα ήταν να εστιάσουν πιο στοχευμένα στην εξωτερική διάσταση, δηλαδή την καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Η κυβέρνηση της Ρώμης λέει δηλαδή ότι όταν δεν εισέρχονται μετανάστες στην ΕΕ, τότε δεν τίθεται και ζήτημα διαμοιρασμού στα κράτη-μέλη.

Στις Βρυξέλλες δεν υπήρξαν αποφάσεις περί ασύλου. Το «μπαλάκι» επιστρέφει τώρα στους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ, που αναμένεται να συνεδριάσουν και πάλι σε τρεις εβδομάδες.

Πηγή: dw.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βενετία: Με εισιτήριο 5 ευρώ η είσοδος στην πόλη για τους τουρίστες – Αντιδρούν οι κάτοικοι

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Γερμανία: Συνελήφθη συνεργάτης Ευρωβουλευτή του AfD για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr