Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Στην Αγγλία τρεις Βούλγαροι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

Στην Αγγλία τρεις Βούλγαροι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η βρετανική Αστυνομία ανακοίνωσε τον Δεκαπενταύγουστο ότι απήγγειλε κατηγορίες ενάντια σε δύο άνδρες και μια γυναίκα για παραβάσεις σχετικά με έγγραφα ταυτότητας, ενώ το BBC ανέφερε ότι οι τρεις κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Τα άτομα είναι Βούλγαροι υπήκοοι, οι οποίοι φέρεται να εργάζονταν για ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, ανέφερε το BBC, λέγοντας ότι αυτοί συνελήφθησαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας για την εθνική ασφάλεια.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου επιβεβαίωσε ότι πέντε άτομα συνελήφθησαν από αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής τον Φεβρουάριο βάσει του νόμου περί κρατικών μυστικών πληροφοριών και σε τρεις απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατοχή πλαστών εγγράφων ταυτότητας για αθέμιτους σκοπούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας πρόκειται για τους: Ορλίν Ρούσεφ, 45 ετών, τον Μπισέρ Ντζαμπάζοφ, 42 και την Κατρίν Ιβανόβα, 31.

Εμφανίστηκαν στο δικαστήριο Ολντ Μπέιλι του Λονδίνου τον Ιούλιο και τέθηκαν υπό κράτηση μέχρι νεοτέρας.

Η Αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει αν είναι ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Οι κατηγορούμενοι, όλοι Βούλγαροι υπήκοοι, συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο και έκτοτε τέθηκαν υπό κράτηση.

Κατηγορούνται για κατοχή πλαστών δελτίων ταυτότητας κι άλλων εγγράφων.

Εικάζεται ότι εργάζονταν για τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν διαβατήρια, δελτία ταυτότητας και άλλα έγγραφα για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα και την Τσεχική Δημοκρατία.

Οι τρεις ήταν μεταξύ των πέντε ατόμων που συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο ως ύποπτοι για αδίκημα βάσει του νόμου περί επίσημων μυστικών.

Κρατήθηκαν από ντετέκτιβ της αντιτρομοκρατικής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, η οποία έχει την εθνική αστυνομική ευθύνη για την κατασκοπεία.

Τρεις από αυτούς κατηγορήθηκαν αργότερα τον Φεβρουάριο για αδίκημα βάσει του Νόμου περί Εγγράφων Ταυτότητας.

Αυτοί είναι:

Orlin Roussev, 45 ετών, από Great Yarmouth, Norfolk

Bizer Dzhambazov, 41 ετών, από Harrow, βορειοδυτικό Λονδίνο

Katrin Ivanova, 31, της ίδιας διεύθυνσης Harrow

Το τρίο ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο για χρόνια, εργάζεται σε διάφορες δουλειές και έχει ζήσει σε μια σειρά από ακίνητα στα προάστια.

Ο κ. Roussev έχει ιστορικό επιχειρηματικών συναλλαγών στη Ρωσία.

Μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009 και πέρασε τρία χρόνια εργαζόμενος στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Το διαδικτυακό του προφίλ στο LinkedIn αναφέρει ότι αργότερα ήταν ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης που ασχολείται με την παρακολούθηση επικοινωνιών ή ηλεκτρονικών σημάτων.

Ο κ. Roussev, του οποίου η πιο πρόσφατη διεύθυνση είναι ένας παραθαλάσσιος ξενώνας στο Great Yarmouth, δηλώνει επίσης ότι κάποτε ενήργησε ως σύμβουλος του βουλγαρικού υπουργείου Ενέργειας.

Στο Harrow, πρώην γείτονες περιέγραψαν τον κ. Dzhambazov και την κα Ivanova ως ζευγάρι.

Ο κ. Dzhambazov περιγράφεται ως οδηγός για νοσοκομεία και η κα Ivanova περιγράφει τον εαυτό της στο διαδικτυακό προφίλ της στο LinkedIn ως βοηθός εργαστηρίου για μια ιδιωτική επιχείρηση Υγείας.

Το ζευγάρι, που μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από περίπου μια δεκαετία, διηύθυνε μια κοινοτική οργάνωση που παρείχε υπηρεσίες σε Βούλγαρους, συμπεριλαμβανομένης της εξοικείωσής τους με την «κουλτούρα και τους κανόνες της βρετανικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με βουλγαρικά κρατικά έγγραφα στο διαδίκτυο, εργάστηκαν επίσης για εκλογικές επιτροπές στο Λονδίνο, οι οποίες διευκολύνουν την ψηφοφορία στις βουλγαρικές εκλογές από πολίτες που ζουν στο εξωτερικό.

Ο Dzhambazov και η Ivanova περιγράφονται από πρώην γείτονες ως ζευγάρι.

Μιλώντας στο BBC, γείτονες σε δύο σπίτια που κατοικούσε στο παρελθόν το ζευγάρι είπαν ότι έφεραν ως δώρα στρογγυλές πίτες και κέικ.

Στο πιο πρόσφατο σπίτι τους στο Χάροου, οι γείτονες είπαν ότι οι ντετέκτιβ ξόδεψαν σημαντικό χρόνο για να το ερευνήσουν, με ορατή αστυνομική παρουσία για πάνω από μια εβδομάδα.

Η αντιτρομοκρατική Αστυνομία έχει μιλήσει δημόσια για τον αυξανόμενο χρόνο που αφιερώνεται σε ύποπτες απειλές κατασκοπείας, ειδικά σε σχέση με τη Ρωσία.

Το 2018, Ρώσοι πράκτορες προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια στο Σάλσμπερι του Γουίλτσαϊρ, χρησιμοποιώντας τον θανατηφόρο νευρικό παράγοντα Novichok.

Πατέρας και κόρη, καθώς και ο ντετέκτιβ Νικ Μπέιλι, νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο και θα μπορούσαν να είχαν πεθάνει.

Αργότερα το ίδιο έτος, η ντόπια γυναίκα Dawn Sturgess -η οποία δεν είχε σχέση με τους Σκριπάλ- πέθανε αφού εκτέθηκε στον νευρικό παράγοντα, που είχε αφεθεί στο Wiltshire σε ένα μπουκάλι αρώματος.

Το 2006, ο πρώην αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών Alexander Litvinenko σκοτώθηκε στο Λονδίνο μετά από δηλητηρίαση από δολοφόνους που εργάζονταν για το ρωσικό κράτος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανία αντιτίθεται στη δήμευση περιουσιακών στοιχείων του Κρεμλίνου λόγω των φόβων για αγωγές

Οι Ρώσοι συνέλαβαν δύο ξένους ανταποκριτές για συνεργασία με την ομάδα του Ναβάλνι

Politico: Επτά μήνες μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν οι χιλιάδες μισθοφόροι της Wagner λογοδοτούν στο Κρεμλίνο

Η Λετονία φοβάται ρωσική επίθεση – Καλεί τους πολίτες να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr