Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Αμερικανοί έχουν προειδοποιήσει τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ να μην εμπλακεί στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Οι Αμερικανοί έχουν προειδοποιήσει τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ να μην εμπλακεί στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη σιιτική Χεζμπολάχ να μην εμπλακεί στις μάχες μεταξύ του Ισραήλ και των τζιχαντιστών της Χαμάς, ανησυχώντας για τεράστιες απώλειες αμάχων στον Λίβανο, δήλωσαν αξιωματούχοι και πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η Χεζμπολάχ, ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους του Ιράν στη Μέση Ανατολή, έχει απειλήσει να επιτεθεί στο Ισραήλ εάν εισβάλει στη Γάζα ή στοχεύσει αξιωματούχους της Χαμάς εντός του Λιβάνου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εξέδωσε την πρώτη προειδοποίηση μετά την αρχική επιχείρηση της Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σάββατο 7/10.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν εναντίον οποιασδήποτε άλλης εχθρικής προς το Ισραήλ πλευράς που επιδιώκει πλεονέκτημα σε αυτή την κατάσταση», είπε ο Μπάιντεν στην πρώτη του δήλωση καταδικάζοντας την επίθεση.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Μπάιντεν συναντήθηκε και πάλι με την ανώτατη ομάδα εθνικής ασφάλειας και τους ζήτησε να συνεχίσουν να εργάζονται με περιφερειακούς εταίρους για να «προειδοποιήσουν όποιον μπορεί να επιδιώξει να επωφεληθεί από αυτήν την κατάσταση».

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν έκανε μια παρόμοια δήλωση σε μια προφανή αναφορά στη Χεζμπολάχ και σε άλλες πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Όποιος είναι εχθρικός προς το Ισραήλ θα πρέπει να γνωρίζει ότι το Ισραήλ θα απαντήσει δυναμικά και θα σταθούμε στο πλευρό του», δήλωσε στο Al Arabiya English ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM) αντισυνταγματάρχης Τρόι Γκάρλοκ.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν το κατέστησε σαφές: κανένα εχθρικό μέρος προς το Ισραήλ δεν πρέπει να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε.

Οι Γάλλοι έχουν στείλει μηνύματα σε λιβανέζικες πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, είπαν πηγές στο Al Arabiya English.

Οι περιφερειακοί αξιωματούχοι ήταν σε συνεχή επαφή με Λιβανέζους αξιωματούχους και προειδοποίησαν αυστηρά ότι οι απώλειες αμάχων από μια έξαρση μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ θα είναι καταστροφική.

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν έρθει σε επαφή με τους Λιβανέζους ομολόγους τους για να εκφράσουν την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση και να πιέσουν τη Χεζμπολάχ να μην προβεί σε καμία ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων στο Λίβανο.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και ο ανώτατος διοικητής των Λιβανέζικων Ενόπλων Δυνάμεων (Lebanese Armed Forces – LAF) στρατηγός Τζόζεφ Αούν έχουν τακτικές επαφές για την εξελισσόμενη κατάσταση.

Ο στρατηγός και άλλοι Λιβανέζοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι είναι αντίθετοι σε οποιαδήποτε ανάμειξη στις μάχες από την πλευρά του Λιβάνου.

Ένας Λιβανέζος βουλευτής ήταν δύσπιστος όταν ρωτήθηκε εάν η χώρα του θα μπορούσε να γλιτώσει από τις ενέργειες της Χεζμπολάχ.

Ο βουλευτής είπε ότι ο μέσος Λιβανέζος πολίτης ανησυχεία και δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να εμπλακεί.

Η Ράντα Σλιμ, διευθύντρια προγράμματος στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, είπε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου δεν έχει καμία δύναμη να αναγκάσει τη Χεζμπολάχ να κάνει ή να μην κάνει τίποτα, πόσο μάλλον να αποφασίσει εάν θα παρέμβει στον πόλεμο Γάζας-Ισραήλ.

Ο Λίβανος δεν έχει πλήρως λειτουργική κυβέρνηση από τότε που έληξε η θητεία του Μισέλ Αούν τον Οκτώβριο του 2022.

«Η Χεζμπολάχ έχει τη δική της κόκκινη γραμμή που βασίζεται στον δικό της υπολογισμό κόστους-οφέλους σχετικά με μια πιθανή κλιμάκωση στο θέατρο της σύγκρουσης Λιβάνου-Ισραήλ.

»Θα επηρεαστεί εν μέρει από αυτό που κάνει το Ισραήλ στη Γάζα.

»Και εν μέρει από την εκτίμησή τους για το εάν και για πόσο καιρό η Χαμάς μπορεί να αντέξει μόνη της την ισραηλινή επίθεση», είπε η Σλιμ στο Al Arabiya English.

Και οι ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να πείσουν τους Ισραηλινούς με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σχετικά με μια πιθανή επίθεση στον Λίβανο.

«Το τελευταίο καθορίζεται από τον ισραηλινό υπολογισμό κόστους-οφέλους για μια τέτοια επίθεση», είπε.

Την Κυριακή 8/10, μια σύντομη ανταλλαγή πυρών έλαβε χώρα αφότου η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών σε ισραηλινά φυλάκια στα αγροκτήματα Shebaa.

Το Ισραήλ απάντησε σφυροκοπώντας χωράφια στο νότιο Λίβανο και καταστρέφοντας μια σκηνή της Χεζμπολάχ που ισχυρίζεται ότι βρισκόταν σε αμφισβητούμενα εδάφη.

Ωστόσο, οι εντάσεις φαίνεται να έχουν κλιμακωθεί από τη Δευτέρα 9/10 μετά από μια διασυνοριακή επίθεση από τον Λίβανο στο Ισραήλ.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου είχαν νωρίτερα δηλώσει ότι οι νότιες πόλεις της χώρας έγιναν στόχος των Ισραηλινών και προειδοποίησαν τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο.

Ένας αξιωματικός του λιβανέζικου στρατού τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης που έπληξε μια λιβανέζικη στρατιωτική βάση.

Ενώ η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών που σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκαν Ισραηλινοί στρατιώτες, τα ισραηλινά αντίποινα σκότωσαν τουλάχιστον τρεις παραστρατιωτικούς της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ απάντησε εκτοξεύοντας μια σειρά από κατευθυνόμενους πυραύλους και βλήματα όλμων, υποστηρίζοντας ότι έπληξε επιτυχώς ισραηλινούς στρατώνες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τραμπ: Υπονοούμενα για πολιτική βία μετά τις εκλογές του 2024 αν δεν εκλεγεί

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ρωσία: Αναχαιτίσαμε 6 ουκρανικές επιθέσεις με αμερικανικούς ATACMS στην Κριμαία

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr