Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χάος στη Γάζα μετά το ισραηλινό τελεσίγραφο να φύγουν 1,1 εκατ. άνθρωποι – Πανικόβλητες φωνές παντού, «κανείς δεν καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει»

Χάος στη Γάζα μετά το ισραηλινό τελεσίγραφο να φύγουν 1,1 εκατ. άνθρωποι – Πανικόβλητες φωνές παντού, «κανείς δεν καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Εδώ επικρατεί χάος, κανείς δεν καταλαβαίνει τι πρέπει να κάνει», δήλωσε η Ινάς Χαμντάν, υπάλληλος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην πόλη της Γάζας, ενώ άρπαζε ό,τι μπορούσε να ρίξει στις τσάντες της, καθώς γύρω της ακούγονταν οι πανικόβλητες φωνές των συγγενών της.

Είπε ότι όλο το προσωπικό του ΟΗΕ στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα είχε ενημερωθεί να εκκενωθεί νότια προς τη Ράφα.

Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε την Παρασκευή την κατεπείγουσα απομάκρυνση μέσα σε 24 ώρες «όλων των αμάχων» από την πόλη της Γάζας, την έβδομη ημέρα του πολέμου του εναντίον της Χαμάς, του παλαιστινιακού τζιχαντιστικού τρομοκρατικού κινήματος που ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε πως θα «συντρίψει».

Από την έναρξη των εχθροπραξιών, την 7η Οκτωβρίου, με την πολυαίμακτη έφοδο της Χαμάς, πάνω από 1.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους στο Ισραήλ.

Στη Λωρίδα της Γάζας, τα μαζικά ισραηλινά πλήγματα σε αντίποινα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.500 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων, κατά τις τοπικές Αρχές.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός «διατάσσει την εκκένωση όλων των αμάχων από τα σπίτια τους στην πόλη προς νότο, για την ασφάλειά τους και την προστασία τους», ανέφερε σε ανακοινωθέν του που έδωσε στη δημοσιότητα το ξημέρωμα.

Οι άμαχοι καλούνται «να μεταβούν στον τομέα νότια του Ουάντι Γάζα», μικρού ποταμού στο νότιο τμήμα της πόλης της Γάζας.

«Δεν θα επιτραπεί να επιστρέψετε στην πόλη της Γάζας παρά με νεότερο ανακοινωθέν», πρόσθεσε.

Η Νεμπάλ Φαρσάχ, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη της Γάζας, δήλωσε, σύμφωνα με το Associated, ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μετακινηθούν με ασφάλεια πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι τόσο γρήγορα.

«Ξεχάστε τα τρόφιμα, ξεχάστε την ηλεκτρική ενέργεια, ξεχάστε τα καύσιμα.

»Η μόνη ανησυχία τώρα είναι μόνο αν… θα ζήσεις», είπε η Φαρσάχ, ξεσπώντας σε λυγμούς.

«Τι θα συμβεί στους ασθενείς μας;» ρώτησε.

«Έχουμε τραυματίες, έχουμε ηλικιωμένους, έχουμε παιδιά που βρίσκονται στα νοσοκομεία».

Η Φαρσάχ είπε ότι πολλοί από τους γιατρούς αρνούνται να εκκενώσουν τα νοσοκομεία και να εγκαταλείψουν τους ασθενείς.

Αντ’ αυτού, είπε, τηλεφωνούσαν στους συναδέλφους τους για να τους αποχαιρετήσουν.

Ο καταιγισμός οδηγιών θεωρήθηκε ότι σηματοδοτεί μια ήδη αναμενόμενη ισραηλινή χερσαία επίθεση, αν και ο ισραηλινός στρατός δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει μια τέτοια απόφαση.

Την Πέμπτη δήλωσε ότι ενώ προετοιμάζεται, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, σημειώνει το Associated Press.

Το γραφείο Τύπου της ψευδοκυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα κάλεσε τους κατοίκους να αγνοήσουν την προειδοποίηση του Ισραήλ να μετακινηθεί ολόκληρος ο πληθυσμός του βόρειου τμήματος της Λωρίδας προς νότιες περιοχές.

Ο Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πως η προειδοποίηση για απομάκρυνση του πληθυσμού είναι μια απόπειρα του Ισραήλ «να μεταδώσει και να περάσει ψευδή προπαγάνδα, με στόχο να σπείρει σύγχυση μεταξύ των κατοίκων και να βλάψει την συνοχή του εσωτερικού μετώπου μας».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Καλούμε τους πολίτες μας να μην ασχοληθούν μ’ αυτές τις απόπειρες, που εντάσονται στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου».

Δείτε ΖΩΝΤΑΝΑ (LIVE) εικόνα από τη Γάζα:

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Το Βραβείο Καρλομάγνου στον αρχιραβίνο Πίνχας Γκόλντσμιτ και τους Εβραίους της Ευρώπης

Τραμπ για Μπάιντεν: «Ο Τζο ο αχρείος παίρνει το μέρος των τρομοκρατών» της Χαμάς

Γάζα: Αποχωρεί χωρίς συμφωνία η Χαμάς από το Κάιρο – Αδιέξοδο στις συνομιλίες με το Ισραήλ

Γάζα: Ο αμερικανικός στρατός ολοκλήρωσε την κατασκευή του τεχνητού λιμανιού για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας

Οι Αμερικανοί δεν έστειλαν 1.800 βόμβες στο Ισραήλ για να μην «πέσουν» στη Ράφα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr