Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αμερικανοί βουλευτές: Ιράν, Κατάρ και Τουρκία υποστηρίζουν τη Χαμάς

Αμερικανοί βουλευτές: Ιράν, Κατάρ και Τουρκία υποστηρίζουν τη Χαμάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προσχέδιο επιστολής, στο οποίο έχουν προστεθεί ήδη πολλές υπογραφές Αμερικανών βουλευτών, πρόκειται να παροτρύνει την κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να ανακοινώσει ότι το Ιράν, το Κατάρ και η Τουρκία έχουν ευθύνη για τον ρόλο τους στη χρηματοδότηση ή με άλλους τρόπους υποστήριξη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς.

Η δικομματική προσπάθεια, σύμφωνα με το Jewish Insider (JI), καθοδηγείται από τους βουλευτές Josh Gottheimer (Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ), Jared Moskowitz (Δημοκρατικός από τη Φλόριντα), Don Bacon (Ρεπουμπλικάνος από την πολιτεία της Νεμπράσκα) και Claudia Tenney (Ρεπουμπλικανή από τη Νέα Υόρκη).

Η επιστολή άρχισε να κυκλοφορεί για τη συλλογή των υπογραφών μόλις την Πέμπτη.

Η επιστολή, που απευθύνεται στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, θα «προτρέπει την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διακόψει τις ιρανικές πηγές χρηματοδότησης».

Θα αναφέρει περαιτέρω ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επίσης να ασκήσουν σημαντική πίεση στο Κατάρ και την Τουρκία ώστε να σταματήσουν την υποστήριξή τους στη Χαμάς και να εκδιώξουν τους ηγέτες της Χαμάς που φιλοξενούν», σύμφωνα με αποσπάσματα της επιστολής που κυκλοφόρησαν.

Η επιστολή έρχεται καθώς ο δικομματικός έλεγχος του ρόλου του Ιράν στην υποστήριξη της Χαμάς έχει επιταχυνθεί στο Καπιτώλιο.

Την Πέμπτη, εν μέσω της αυξανόμενης δικομματικής πίεσης, η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε στους νομοθέτες ότι θα παγώσει εκ νέου τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιρανικά κεφάλαια που αποδεσμεύτηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την παράδοση των Αμερικανών ομήρων.

Η μαζική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ έχει επίσης πυροδοτήσει κριτική για τον ρόλο του Κατάρ και της Τουρκίας στην υποστήριξη της τρομοκρατικής ομάδας.

Μέλη του Κογκρέσου καλούν τους δύο εταίρους των ΗΠΑ να παραδώσουν τους ηγέτες της Χαμάς που ζουν εδώ και καιρό στις χώρες τους.

Ορισμένοι νομοθέτες διστάζουν, ωστόσο, να πιέσουν για τιμωρητικές ενέργειες κατά των συμμάχων των ΗΠΑ.

Οι νομοθέτες Adam Schiff (Δημοκρατικός από την Καλιφόρνια) και Katie Porter (Δημοκρατική από την Καλιφόρνια) -και οι δύο διεκδικούν τη θέση για τη Γερουσία της Πολιτείας- επαίνεσαν την απόφαση να παγώσουν τα ιρανικά κεφάλαια σε δηλώσεις τους στην JI.

Ο Σιφ είπε ότι «υποστηρίζει σθεναρά» την απόφαση της κυβέρνησης του κ. Μπάιντεν.

«Καθώς εργαζόμαστε για να προσδιορίσουμε εάν το Ιράν είχε κάποια πρόγνωση για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς ή τώρα βοηθά τη Χαμάς στην περαιτέρω βαρβαρότητα της εναντίον του λαού του Ισραήλ, δεν θα πρέπει να λάβει ούτε μια δεκάρα από αυτή τη χρηματοδότηση», συνέχισε.

Η κ. Πόρτερ είπε ότι είναι «απόλυτα σκόπιμο» να παγώσουν τα κεφάλαια «δεδομένης της μακροχρόνιας σχέσης του Ιράν με τη Χαμάς».

«Χαιρετίζω την απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να επαναξιολογήσει την ικανότητα του Ιράν, να αποσύρει αυτά τα κεφάλαια και προτρέπω τη χρήση κάθε διαθέσιμου εργαλείου για να διακοπεί η υποστήριξη του Ιράν σε τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», είπε.

Περισσότεροι από 100 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές υποστήριξαν επίσης ένα νομοσχέδιο για το εκ νέου πάγωμα των χρημάτων.

Επίσης την Πέμπτη, ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο (Marco Rubio -Ρεπουμπλικάνος από τη Φλόριντα) και άλλοι 14 Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοι του έγραψαν μια επιστολή στην κυβέρνηση ζητώντας απαντήσεις και έγγραφα σχετικά με την έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για το Ιράν και διερωτώνται γιατί η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει μια επίσημη μομφή του Ιράν για την περιφρόνηση του στην επίβλεψη του ΔΟΑΕ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Νετανιάχου: Το Δικαστήριο της Χάγης δεν θα επηρεάσει το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr