Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Κούρδοι ισλαμιστές σύμμαχοι του Ερντογάν ζητάνε από την Τουρκία να πάψει να αναγνωρίζει το Ισραήλ

Οι Κούρδοι ισλαμιστές σύμμαχοι του Ερντογάν ζητάνε από την Τουρκία να πάψει να αναγνωρίζει το Ισραήλ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο αντιπρόεδρος του τουρκοκουρδικού ριζοσπαστικού ισλαμιστικού κόμματος HÜDA-PAR, σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε «νόμιμη» την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς, αφού ο πρόεδρος του κόμματος κάλεσε την Τουρκία να αποσυρθεί την αναγνώριση του Ισραήλ ως κράτους.

Οι Κούρδοι ισλαμιστές είναι δοσίλογοι, δεν είναι πατριώτες όπως οι σοσιαλπατριώτες Κούρδοι αριστεροί αντάρτες. Για όποιον «ξαφνιάζεται» από το γεγονός ότι υπάρχουν Κούρδοι σύμμαχοι του Ερντογάν, όπως Κούρδος είναι και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ας αναλογιστούν τους «Έλληνες» ταγματασφαλίτες κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Το Ισραήλ άρχισε να σφυροκοπά τη Γάζα αφού οι τζιχαντιστές της Χαμάς πραγματοποίησαν μια άνευ προηγουμένου αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερες από 1.400 ζωές.

Το ισλαμιστικό – κουρδικό HÜDA-PAR, οι γενίτσαροι του Ερντογάν, έχει επιδείξει μία από τις πιο έντονες αντιδράσεις στις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Σε μια συνέντευξη με την Τζανσού Τζαμλιμπέλ, του ειδησεογραφικού ιστότοπου T24, ο αντιπρόεδρος του HÜDA-PAR, Σερκάν Ραμανλί, απέρριψε τα δημοσιεύματα για τη δολοφονία Ισραηλινών αμάχων από τη Χαμάς ως «σιωνιστική προπαγάνδα» και είπε ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν εντός των ορίων της νόμιμης αντίστασης.

Ενώ ο Ραμανλί εξέφρασε την υποστήριξή του για τη γενική αρχή κατά της δολοφονίας αθώων αμάχων, παρέμεινε δύσπιστος ως προς τα πολλά βίντεο και τις ανεξάρτητες αναφορές που εμπλέκουν τη Χαμάς στη σφαγή.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς μόνο και μόνο επειδή το λένε οι Σιωνιστές», είπε, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για «ανεξάρτητη επαλήθευση» των γεγονότων γύρω από τα επεισόδια.

Ο Ρμανλί αμφισβήτησε επίσης τις υπάρχουσες διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ.

«Δεν επιδοκιμάζουμε αυτό που βλέπουμε ως προσπάθειες “ομαλοποίησης” με ένα σιωνιστικό καθεστώς», είπε, υποδεικνύοντας ότι κάθε είδους σχέση παρέχει νομιμότητα σε αυτό που θεωρούν ως κατοχική δύναμη στην Παλαιστίνη.

Για την τουρκική κατοχή σε βόρεια Κύπρο, βόρεια Συρία και βόρειο Ιράκ, ο ισλαμιστής γενίτσαρος Κούρδος δεν είχε αναφορά στο εθνοϊσλαμιστικό παραλήρημά του.

Η συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 24/10, ακολουθεί τις δηλώσεις του αρχηγού του κόμματος Ζαχαρία Γιαπιτζιόγλου, τη Δευτέρα 23/10, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση του Ερντογάν να διακόψει όλους τους δεσμούς με το Ισραήλ και να ανατρέψει την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Τουρκία.

Η Τουρκία αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ το 1949.

Το ισλαμιστικό κουρδικό κόμμα υδρύθηκε το 2012 από τις στάχτες της παράνομης κουρδικής Χεζμπολάχ, μιας εξτρεμιστικής σουνιτικής ομάδας που εμφανίστηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία το 1985.

Το HÜDA-PAR κέρδισε τρεις έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο στις εκλογές του Μαΐου, χάρη στη συμμαχία του με το ισλαμιστικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

Η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ ήρθε σε μια περίοδο που η Τουρκία μόλις είχε αρχίσει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ μετά από χρόνια έντασης.

Οι διμερείς σχέσεις άρχισαν να καταρρέουν το 2008 μετά από μια ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα.

Στη συνέχεια, οι σχέσεις πάγωσαν το 2010 μετά τον θάνατο 10 Τούρκων πρακτόρων, που παρίσταναν τους ακτιβιστές, από την ισραηλινή επιδρομή στο καράβι «Mavi Marmara», μέρος τουρκικού στολίσκου που προσπαθούσε να παραβιάσει τον αποκλεισμό μεταφέροντας βοήθεια στον θύλακα της Γάζας.

Μια σύντομη ομαλοποίηση διήρκεσε από το 2016 έως το 2018, όταν η Τουρκία απέσυρε τον πρεσβευτή της και απέλασε το Ισραήλ για τη δολοφονία Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με τη Γάζα.

Μετά από μήνες διπλωματικής υπερθέρμανσης, το Ισραήλ και η Τουρκία ανακοίνωσαν τον Αύγουστο του 2022 την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων και την επιστροφή των πρεσβευτών και στις δύο χώρες.

Το Ισραήλ διόρισε την Ιρίτ Λίλιαν ως πρεσβευτή του στην Τουρκία, ενώ η Τουρκία όρισε τον Σακίρ Οζκάν Τορουνλάρ ως τον Ισραηλινό απεσταλμένο του.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Η «Γαλάζια Πατρίδα» θα διδάσκεται στα τουρκικά σχολεία – «Αποδίδει» ο κατευνασμός Μητσοτάκη

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr