Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ισραηλινός Στρατός περιμένει να μπει στη Γάζα – Η αναμονή «μας έκανε πιο φονικούς»

Ο Ισραηλινός Στρατός περιμένει να μπει στη Γάζα – Η αναμονή «μας έκανε πιο φονικούς»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προετοιμασίες για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα, για επίθεση κατά της Χαμάς, κάνει ο Ισραηλινός στρατός, που περιμένει στους σταθμούς συγκέντρωσης περιμένοντας τη διαταγή για να προχωρήσουν.

«Στην πραγματικότητα ο χρόνος που μας δόθηκε, μας έκανε πολύ πιο προετοιμασμένους, πολύ πιο αποτελεσματικούς, πολύ πιο φονικούς απέναντι στη Χαμάς» δήλωσε στο Sky News ο αντισυνταγματάρχης Γκιλάντ Πάστερνακ, που ανέφερε ότι τα στρατεύματά του προετοιμάζονται για δράση, όλο αυτό το διάστημα της καθυστέρησης.

Ένας από τους στόχους της εισβολής είναι η απελευθέρωση των ομήρων.

«Είμαι σίγουρος ότι αυτό ακριβώς πρόκειται να συμβεί» δήλωσε ο 38χρονος αξιωματικός, που υπηρετεί στην 828 ταξιαρχία πεζικού, που θεωρείται από τις πλέον αποτελεσματικές στο Ισραήλ.

Η ανταποκρίτρια του Sky News που πήγε σε έναν από τους σταθμούς συγκέντρωσης των χερσαίων στρατευμάτων, περιγράφει ότι υπάρχει μια «νευρική ενέργεια» στον χώρο.

Αρκετοί στρατιώτες, με αυστηρό πρόσωπο και πλήρη πολεμική εξάρτυση ζήτησαν να μην φωτογραφηθούν.

Ωστόσο κάποιοι άλλοι έδειχναν πιο χαλαροί ή και χαμογελαστοί, καθώς στέκονταν δίπλα σε μια σειρά από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, σε μια εκτεταμένη έκταση επίπεδων, αγρών με άμμο στο νότιο Ισραήλ, με τα όπλα περασμένα στον ένα ώμο, ενώ μερικοί κουβαλούσαν στην πλάτη βαριά πράσινα σακίδια.

«Όταν θα έχουμε το σήμα, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ό,τι χρειάζεται»

Πάντως, σημειώνει η δημοσιογράφος που έκανε το ρεπορτάζ στην ταξιαρχία, όποιος βρεθεί εκεί νιώθει ότι γίνεται προετοιμασία για μάχη και ο ισραηλινός στρατός δεν βρίσκεται σε κατάσταση παρατεταμένης αναμονής, ακόμη κι αν σε διπλωματικό επίπεδο υπάρχουν συζητήσεις για πιθανές καθυστερήσεις.

Ο Πάστερνακ δήλωσε ότι η ταξιαρχία είναι έτοιμη να ελιχθεί όπου χρειάζεται.

Αν και ο ίδιος δεν μίλησε συγκεκριμένα για κάποια καθυστέρηση, δήλωσε ότι οι στρατιώτες χρησιμοποιούν με σύνεση τον χρόνο αναμονής τους από τότε που η ηγεσία κινητοποίησε τον στρατό, μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό, «όλες οι χερσαίες δυνάμεις γνωρίζουν ακριβώς τι πρόκειται να κάνουν και στην πραγματικότητα, ο χρόνος αναμονής που μας έδωσαν οι διοικητές μας, μας έκανε στην πραγματικότητα πολύ πιο προετοιμασμένους».

«Όταν θα έχουμε το σήμα, θα είμαστε σε θέση να πάμε, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται να κάνουμε και έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην ηγεσία μας για να το κάνουμε», πρόσθεσε.

Χερσαία εισβολή

Εδώ και ημέρες, το Ισραήλ δηλώνει ότι προετοιμάζεται να περάσει στην επόμενη φάση του πολέμου κατά της Χαμάς.

Αυτό περιλαμβάνει χερσαία επίθεση στη Γάζα, που ελέγχεται μεν από τη Χαμάς, αλλά εκεί μένουν πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

Παρά τη συγκέντρωση χιλιάδων στρατιωτών, αρμάτων μάχης και πυροβολικού, κατά μήκος των συνόρων με τον παλαιστινιακό θύλακα, δεν υπήρξε βιασύνη για την εισβολή.

Αντίθετα, σύμμαχοι όπως οι ΗΠΑ ζητούν να μην γίνει βιαστική επίθεση, την ώρα που η Χαμάς κρατά πάνω από 200 ομήρους μέσα στη Γάζα.

Ανησυχία υπάρχει και για τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών Παλαιστινίων, μεταξύ αυτών παιδιά και γυναίκες, που σκοτώθηκαν κατά τις διαρκείς ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

Παρότι το Ισραήλ υποστηρίζει ότι πλήττει μόνον στόχους της Χαμάς, γνωρίζει ότι η οργάνωση δρα μέσα στον άμαχο πληθυσμό.

Ένας άλλος κίνδυνος είναι η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς να πυροδοτήσει έναν περιφερειακό πόλεμο, καθώς δεν αποκλείεται το Ιράν να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κρίση.

«Η Χαμάς έχει χτίσει υποδομή τρομοκρατίας στη Γάζα»

Οι στρατιώτες της ταξιαρχίας επισημαίνουν ότι μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ δεν είχαν άλλη επιλογή από το να πολεμήσουν.

Ο αντισυνταγματάρχης Πάστερνακ δήλωσε ότι στόχος της στρατιωτικής επιχείρησης είναι η απελευθέρωση των ομήρων, κάτι που δήλωσε «βέβαιος ότι πρόκειται να συμβεί».

Η Γάζα δεν είναι άγνωστη στον στρατιωτικό, που είχε τραυματιστεί κατά τη διάρκεια προηγούμενης χερσαίας εισβολής το 2014, αλλά δήλωσε έτοιμος να επιστρέψει.

«Ξέρω ότι η Γάζα είναι επικίνδυνη. Η υποδομή που έχει χτίσει η Χαμάς είναι υποδομή τρομοκρατίας.

»Αλλά ξέρω ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές και ικανές» για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, είπε.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Νετανιάχου: Το Δικαστήριο της Χάγης δεν θα επηρεάσει το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr