Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αυστραλιανό δικαστήριο αρνήθηκε τον επαναπατρισμό 31 γυναικόπαιδων τζιχαντιστών από τη Β/Α Συρία

Αυστραλιανό δικαστήριο αρνήθηκε τον επαναπατρισμό 31 γυναικόπαιδων τζιχαντιστών από τη Β/Α Συρία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Αυστραλιανό δικαστήριο αποφάσισε την Παρασκευή 3/11 ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει «νομική υποχρέωση» να επαναπατρίσει 31 γυναικόπαιδα με προέλευση από την Αυστραλία που κρατούνται σε καταυλισμό για μέλη οικογενειών τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη βορειοανατολική Συρία.

Τα γυναικόπαιδα από την Αυστραλία είναι σύζυγοι, χήρες και παιδιά τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Τα περισσότερα κρατούνται στον καταυλισμό Ροτζ στην βορειοανατολική Συρία εδώ και τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον Guardian.

Ο καταυλισμός Ροτζ είναι ένα από τα πολλά στρατόπεδα κράτησης στη βορειοανατολική Συρία και φιλοξενεί περίπου 727 οικογένειες, που αριθμούν 2.310 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 1.582 παιδιών.

Περίπου 30 παιδιά και 11 γυναίκες αυστραλιανής υπηκοότητας πιστεύεται ότι παραμένουν στους καταυλισμούς της ΒΑ Συρίας, ενώ η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανακοινώσει περαιτέρω αποστολές επαναπατρισμού.

Η Save the Children Australia –η οποία εκπροσωπούσε τις 11 Αυστραλές γυναίκες και τα 20 παιδιά τους– υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είχε νομική υποχρέωση να επαναπατρίσει τους Αυστραλούς πολίτες.

Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, η Save the Children υποστήριξε ότι η Αυστραλία έχει de facto τον έλεγχο της κράτησης των Αυστραλών και τη συναίνεση των τοπικών Αρχών στη Β/Α Συρία για τους Αυστραλούς που ήδη επιστράφηκαν.

Ωστόσο, σε μια απόφαση που εκδόθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μελβούρνης, ο δικαστής Μαρκ Μοσίνσκι είπε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν έχει τον έλεγχο της περιοχής και απέρριψε το σκεπτικό του Save the Children.

Η Save the Children είπε ότι εάν η Αυστραλία ζητούσε αυτόν τον επαναπατρισμό, θα επιτρεπόταν, καθώς η Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES) είχε ρητά ζητήσει από τις χώρες του Διεθνούς Συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, να επαναπατρίσουν τους πολίτες τους.

Οι δικηγόροι της κυβέρνησης είπαν ότι δεν ευθύνεται η κυβέρνηση για το γεγονός ότι οι Αυστραλοί υπήκοοι πήγαν στη Συρία ή τέθηκαν υπό κράτηση και ισχυρίστηκαν ότι η κράτηση εντός του στρατοπέδου είναι υπό τη διακριτική ευχέρεια της AANES, επί της οποίας η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν έχει καμία εξουσία.

Ο Ερυθρός Σταυρός προέτρεψε την Αυστραλία να σώσει τους πολίτες από τις άθλιες συνθήκες στον καταυλισμό.

Το ζήτημα των οικογενειών του ISIS, που προέρχονται από περισσότερες από 60 εθνικότητες, αποτελεί ένα διαρκές και προκλητικό ζήτημα για την AANES, η οποία απαιτεί επανειλημμένα από τις χώρες να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους.

Τον Απρίλιο, ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) κάλεσε την Αυστραλία να επαναπατρίσει τους πολίτες της που κρατούνται σε καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία.

Τον Οκτώβριο του 2022, η αυστραλιανή κυβέρνηση επαναπάτρισε τέσσερις Αυστραλές και 13 παιδιά από τη Συρία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Οι Κούρδοι επισκευάζουν τα μεσαιωνικά τείχη της Ράκα στη Συρία

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr