Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σφοδρές μάχες Iσραηλινών και τζιχαντιστών της Χαμάς γύρω από νοσοκομεία της Γάζας

Σφοδρές μάχες Iσραηλινών και τζιχαντιστών της Χαμάς γύρω από νοσοκομεία της Γάζας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Kαθώς την Παρασκευή 10/11 σημειώθηκε η μεγαλύτερη ίσως φυγή Παλαιστινίων αμάχων από την βόρεια Γάζα από ενάρξεως της σύρραξης, τα ισραηλινά στρατεύματα και άρματα μάχης έχουν έφτασαν πλέον κοντά στα σημεία που έχουν προσδιορίσει ως τα αρχηγεία των τρομοκρατών της Χαμάς.

Το Ισραήλ θωρεί ότι το κεντρικό αρχηγείο της Χαμάς βρίσκεται μέσα και κάτω από το νοσοκομείο αλ Σίφα – το μεγαλύτερο της Γάζας.

Αν και το Ισραήλ δηλώνει ότι δεν πλήττει νοσοκομεία, παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν την Παρασκευή το απόγευμα ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι 28 τραυματίστηκαν από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομείο Αλ Κουντς, στην Πόλη της Γάζας, ενώ σφοδρές μάχες είναι σε εξέλιξη στην περιοχή αυτήν μεταξύ του ισραηλινού στρατού και τζιχαντιστών της Χαμάς, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες «θα σκοτώσουν» τους τζιχαντιστές της Χαμάς «που πυροβολούν μέσα από τα νοσοκομεία» της Γάζας, δήλωσε την Παρασκευή ένας εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, μετά τα πλήγματα σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα.

«Εάν βλέπουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς να πυροβολούν μέσα από νοσοκομεία, θα κάνουμε αυτό που πρέπει (…) θα τους σκοτώσουμε» είπε ο Ρίτσαρντ Χεχτ μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος παραδέχτηκε πάντως ότι αυτές οι επιχειρήσεις είναι «ευαίσθητου χαρακτήρα».

«Θα ήταν ευκολότερο αν η Χαμάς εγκατέλειπε τα νοσοκομεία και μας το έδειχνε ξεκάθαρα» πρόσθεσε, κατηγορώντας την παλαιστινιακή τζιχαντιστική οργάνωση ότι «επιχειρεί μέσα στα νοσοκομεία».

Ο Χεχτ υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός «λαμβάνει όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να διασφαλίσει ότι δεν θα επιτεθεί σε ανθρώπους στους οποίους χορηγείται ορός ή νοσηλεύονται με κατάγματα», πρόσθεσε.

Παλαιστινιακά Μέσα ανέφεραν ότι ισραηλινά τανκς έχουν φτάσει κοντά σε τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία, ενώ οι Αμυντικές Δυνάμεις του Ισραήλ -IDF- δεν δημοσιοποιούν τις κινήσεις των στρατευμάτων τους.

Ο ισραηλινός στρατός, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι «δεν μπορεί να συζητήσει τις πιθανές τοποθεσίες των επιχειρήσεών του» για να μην θέσει σε κίνδυνο τους στρατιώτες του.

«Πολλά άρματα (…) περικυλώνουν τέσσερα νοσοκομεία του τομέα» υποστήριξε από την πλευρά του το γραφείο Τύπου του καθεστώτος της Χαμάς, αναφέροντας το παιδιατρικό-ογκολογικό νοσοκομείο Αλ Ραντίσι, μια ψυχιατρική κλινική, το παιδιατρικό Νασρ και την οφθαλμολογική κλινική.

Σε πλάνα που μεταδόθηκαν από το εσωτερικό του νοσοκομείου Αλ Ραντίσι φαίνονται τα ισραηλινά άρματα.

Το Αλ Ραντίσι, το Αλ Σίφα και το Ινδονησιακό Νοσοκομείο έγιναν στόχος πυρών κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα πάντα με τη Χαμάς, ενώ το Ισραήλ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι νοσοκομεία, σχολεία και άλλα δημόσια ιδρύματα αποτελούν κέντρα της Χαμάς, είτε υπογείως είτε υπέργεια.

«Μπορούν δυνάμει να αποτελούν πολεμικές περιοχές» αναφέρει σε ανακοινωθέντα του ο ισραηλινός στρατός, προειδοποιώντας τους αμάχους να τα εγκαταλείψουν.

Πλάνα που μετέδωσε η τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου δείχνουν πτώματα τυλιγμένα σε κουβέρτες έξω από το Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, έπειτα από ένα πλήγμα στις εγκαταστάσεις του, όπου έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι.

Οι εκτοπισμένοι δεν έχουν πού να πάνε

Ο Αϊμάν Αλ Μάσρι, ένας από τους χιλιάδες εκτοπισμένους, αποφάσισε να φύγει και αυτός προς τα νότια αφού προηγουμένως αναζήτησε καταφύγιο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα μαζί με τη μητέρα του και την αδελφή του πριν από 10 ημέρες.

Ελπίζει, όπως είπε, να βρει αλλού ασφάλεια, μετά τη σημερινή επίθεση στο νοσοκομείο.

«Σήμερα έπληξαν το Αλ Σίφα… Όλοι άρχισαν να τρέχουν στους δρόμους και φτάσαμε εδώ με τα πόδια», είπε ο Μάσρι στο πρακτορείο Reuters, ενώ κατευθυνόταν προς τα νότια μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους.

Κάποιοι κρατούσαν λευκές σημαίες, άλλοι είχαν μαζί τους τα λιγοστά υπάρχοντά τους, στρώματα και βαλίτσες.

Ο ίδιος και η οικογένειά του περπάτησαν για τρία χιλιόμετρα, πέρασαν ανάμεσα στα ισραηλινά άρματα που προχωρούν προς την πόλη και συνέχισαν την πορεία τους για μερικά χιλιόμετρα ακόμη, μέχρι που κάποιος τους βοήθησε παίρνοντάς τους στο αυτοκίνητό του.

«Με πονούν τα πόδια μου», είπε ο Μάσρι που πρόσφατα είχε νοσηλευτεί σε άλλο νοσοκομείο με τραύμα στο πόδι.

«Σήμερα κατευθυνόμαστε νότια, αύριο μπορεί να μας στείλουν στον βορρά. Δεν είναι λύση αυτή. Θέλουμε εκεχειρία», πρόσθεσε.

Σκηνές χάους

Μια γυναίκα που έφυγε και αυτή την Παρασκευή από το Αλ Σίφα είπε πως είχε τραυματιστεί και νοσηλευόταν στη μαιευτική κλινική.

«Ήμασταν στον πέμπτο όροφο (…) και οι βόμβες έπεφταν πάνω μας», είπε. «Αναγκαστήκαμε να τρέξουμε στους δρόμους».

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκαν από το Reuters δείχνουν χαοτικές σκηνές σε έναν σκεπαστό, εξωτερικό χώρο κοντά στα εξωτερικά ιατρεία του Αλ Σίφα, όπου κοιμούνταν πολλοί εκτοπισμένοι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τουρκία προς Ισραήλ: «Η αναστολή εμπορικών συναλλαγών θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλιστεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Χανίγιε: Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας με «θετικό πνεύμα»

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δεν πρόκειται να δεχτώ μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ζήτησε από τον Μπλίνκεν την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr