Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αναδιάταξη ιρανικών και φιλοϊρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Αναδιάταξη ιρανικών και φιλοϊρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι ιρανικές δυνάμεις μετέφεραν το στρατιωτικό τους προσωπικό και τον εξοπλισμό τους από την πόλη Χαλέπι, στη βορειοδυτική Συρία, μετά την κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Διερμηνέας ιρανικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν υπό την ομπρέλα των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων είπε ότι οι πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν αλλάζουν συνεχώς τις θέσεις τους τις τελευταίες ημέρες ως απάντηση στα πρόσφατα γεγονότα.

Ο διερμηνέας, ο οποίος προτίμησε να μην κατονομαστεί, είπε στην ιστοσελίδα North Press ότι το Ιράν αποφάσισε να εδραιώσει την παρουσία του στη Συρία και να εντείνει τις προσπάθειες να υποστηρίξει τις πολιτοφυλακές που πολεμούν μαζί του σε περιοχές υπό τον έλεγχό του.

Αναδιάταξη στρατιωτικών δυνάμεων

Από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την επακόλουθη αυξανόμενη ένταση στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ενισχύει τις στρατιωτικές του θέσεις στον δρόμο Ιθρίγια στα νοτιοανατολικά του Χαλεπίου προς το κέντρο της Συρίας, σύμφωνα με τον διερμηνέα.

Τόνισε ότι οι ιρανικές δυνάμεις στο Χαλέπι έχουν αναπτύξει περίπου 2.000 Σύρους μαχητές στις τάξεις τους σε μια βάση που ονομάζεται Αλ Μαλέφ και 8.000 άλλους στην ύπαιθρο της περιφέρειας Χάμα, στη δυτική κεντρική Συρία και στην έρημο της περιφέρειας της Χομς, στο κέντρο της Συρίας, στην περιοχή που εκτείνεται μεταξύ Αλ Σούκνα και Τάιμπα, μέχρι τις θέσεις τους στην ύπαιθρο της περιφέρειας Ντέιρ αλ Ζουρ.

Οι πτήσεις μεταξύ Συρίας και Ιράν σταμάτησαν αφού οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές επιτέθηκαν στα διεθνή αεροδρόμια του Χαλεπίου και της Δαμασκού στις 25 Οκτωβρίου και τα έθεσαν εντελώς εκτός λειτουργίας.

Το Ιράν επιδιώκει να ενισχύσει τις παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές του σε περιοχές που ελέγχει στη Συρία, αφού οι ρωσικές δυνάμεις επέτρεψαν τη χρήση της αεροπορικής βάσης της Παλμύρας, η οποία ελέγχεται από την ομάδα «Βάγκνερ», μια ρωσική μισθοφορική παραστρατιωτική οργάνωση που χρηματοδοτείται από το ρωσικό κράτος.

Λόγω της γεωγραφικής του θέσης, το Ιράν επιδιώκει να φέρει όπλα, εξοπλισμό μέσω της αεροπορικής βάσης και να μετακινήσει τους μαχητές του μεταξύ Συρίας και Ιράν, σύμφωνα με τον διερμηνέα.

Σημείωσε ότι οι πολιτοφυλακές αναπτύχθηκαν από το Χαλέπι στη συριακή έρημο για να προστατεύσουν τις νέες οδούς ανεφοδιασμού από επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Την περασμένη εβδομάδα, τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) εξαπέλυσαν αρκετές επιθέσεις στις κυβερνητικές δυνάμεις και τις συνδεδεμένες ένοπλες δυνάμεις των Δυνάμεων Εθνικής Άμυνας (NDF) στην έρημο της Συρίας.

Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 30 Σύρων στρατιωτικών.

Περιφερειακή ένταση

Το Ιράν εκμεταλλεύτηκε τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και τις αυξανόμενες δραστηριότητές του στη Συρία για να ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή Αλ Σούκνα και στην περιοχή της Ντέιρ αλ Ζουρ στην ανατολική Συρία.

Οι παραστρατιωτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία και το Ιράκ επιτέθηκαν σε βάσεις του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην ανατολική Συρία ως απάντηση στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Γάζα.

Διάφορες δηλώσεις έγιναν από Ιρανούς αξιωματούχους, υποδηλώνοντας ότι η διεθνής υποστήριξη για τον πόλεμο κατά της Γάζας θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμπλοκή του λεγόμενου «Άξονα της Αντίστασης» σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο που θα εκτείνεται στην Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και τον Λίβανο.

Η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο είχε ως αποτέλεσμα πολλά θύματα μεταξύ των μαχητών της.

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζεται τόσο από τις κυβερνήσεις της Συρίας όσο και από τις ιρανικές κυβερνήσεις για να χρησιμεύσει ως η εμπροσθοφυλακή στον πόλεμο για λογαριασμό τους, σωτήρια για τον λεγόμενο «Άξονα της Αντίστασης».

Ο Ραούφ αλ-Αλί, δικηγόρος και πολιτικός αναλυτής στο Χαλέπι, είπε ότι αυτές οι κλιμακώσεις εγείρουν ανησυχίες για τις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα την Αίγυπτο και την Ιορδανία, σχετικά με την πιθανή μετάδοση της σύγκρουσης και την επέκταση της επιρροής και των απειλών του Ιράν.

Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ είναι ισχυρός σύμμαχος του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και ζήτησε να αποτραπεί η ιρανική επέκταση στη Συρία και τις γειτονικές χώρες.

Ο Αλ-Αλί είπε στην ιστοσελίδα North Press ότι η κατάσταση παραμένει ασαφής και ως εκ τούτου η ένταση στις περιφερειακές σχέσεις συνεχίζεται λόγω των ιρανικών στρατιωτικών κινήσεων και κλιμάκωσης στη Συρία.

Πρόσθεσε ότι θα περιμένουν να εκτυλιχθεί η κατάσταση και πώς θα αντιμετωπίσουν οι εμπλεκόμενοι την παρούσα κλιμάκωση.

Ιρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν κάνει επίσημα δηλώσεις σχετικά με αυτές τις κινήσεις στο Χαλέπι, ωστόσο σημειώθηκαν μετά την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Η Γάζα έχει γίνει μάρτυρας μιας έντονης κλιμάκωσης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, με αποτέλεσμα πολλά θύματα αμάχων και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.

Ο Αλ-Αλί τόνισε ότι η κίνηση του Ιράν στο Χαλέπι μπορεί να υποδηλώνει περαιτέρω κλιμάκωση γεγονότων και ενεργειών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το καθεστώς ασφάλειας στην περιοχή συνολικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr