Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι γνωρίζουμε για τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς ως προς τους ομήρους/κρατούμενους και την κατάπαυση πυρός

Τι γνωρίζουμε για τη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς ως προς τους ομήρους/κρατούμενους και την κατάπαυση πυρός
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ισραήλ και Χαμάς κατέληξαν την Τρίτη 21/11, σε συμφωνία για την απελευθέρωση 50 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα και μια τετραήμερη παύση των συγκρούσεων.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την απελευθέρωση 150 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Όπως αναφέρει το BBC, η κατάπαυση πυρός αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 το πρωί τοπική ώρα την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η συμφωνία θα τερματίσει «μια ανείπωτη δοκιμασία» για τους ομήρους και «μετριάζει τον πόνο αθώων παλαιστινιακών οικογενειών».

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει τον πόλεμο για την εξάλειψη της Χαμάς και των υπολοίπων ομήρων που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, όταν και έχασαν τη ζωή τους 1.200 άνθρωποι.

Η Χαμάς υποστήριξε ότι η συμφωνία θα δώσει στους Παλαιστίνιους χρόνο να ανακάμψουν μετά την ισραηλινή αεροπορική και χερσαία επιδρομή.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, 14.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από τις επιδρομές του Ισραήλ.

Ποιοι όμηροι θα απελευθερωθούν;

Αφού οι συνομιλίες συνεχίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 22/11, η κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ ενέκρινε τελικά τη συμφωνία.

Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, 50 γυναίκες και παιδιά θα απελευθερωθούν εντός τεσσάρων ημέρων, κατά τη διάρκεια των οποίων «θα γίνει παύση στις μάχες».

Ο Νετανιάχου κάλεσε τη Χαμάς να απελευθερώσει και άλλους ομήρους με αντάλλαγμα κατάπαυση πυρός, λέγοντας:

«Η απελευθέρωση κάθε επιπλέον 10 ομήρων θα έχει ως αποτέλεσμα μία επιπλέον ημέρα παύσης».

Οι 50 όμηροι που αναμένεται να απελευθερωθούν σε τέσσερις ομάδες των 12-13 ατόμων, θα είναι Ισραηλινοί υπήκοοι ή άτομα με διπλή υπηκοότητα.

Δεν έχει δημοσιευθεί λίστα ονομάτων, ωστόσο υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε σε δημοσιογράφους ότι τουλάχιστον τρεις Αμερικανοί πολίτες –συμπεριλαμβανομένης της τρίχρονης Αβιγκάιλ Ιντάν, της οποίας οι γονείς σκοτώθηκαν στο κιμπούτς Κφαρ Αζά– θα είναι ανάμεσά τους.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ότι η Χαμάς θα μπορούσε επίσης να απελευθερώσει μονομερώς τους 26 υπηκόους της Ταϊλάνδης που πιστεύεται ότι βρίσκονται μεταξύ των ομήρων.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να διευκολύνει κάθε απελευθέρωση, όπως έκανε το προσωπικό της όταν η Χαμάς απελευθέρωσε δύο Ισραηλινο-αμερικανίδες και δύο Ισραηλινές τον περασμένο μήνα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις που εισήλθαν στη Γάζα διέσωσαν επίσης μια γυναίκα – στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων και εντόπισαν τις σορούς δύο γυναικών ομήρων.

Η ισραηλινή κυβέρνηση διαμήνυσε ότι «θα συνεχίσει τον πόλεμο για να επιστρέψουν στην πατρίδα όλοι οι όμηροι, να ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει νέα απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα».

Τι θα συμβεί στη Γάζα κατά τη διάρκεια της παύσης;

Μια εκτενέστερη δήλωση της Χαμάς έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το ποιες ισραηλινές στρατιωτικές δράσεις αναμενόταν να σταματήσουν κατά τη διάρκεια της προσωρινής εκεχειρίας.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, όλη η δραστηριότητα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και των ισραηλινών αεροσκαφών αναμένεται να σταματήσει για τέσσερις ημέρες στη νότια Γάζα.

Ωστόσο στον βορρά –τον κύριο στόχο των ισραηλινών επιχειρήσεων- το ίδιο θα ισχύει μόνο μεταξύ 10.00 και 16.00 τοπική ώρα κάθε μέρα.

Τα ισραηλινά στρατεύματα και άρματα αναμένεται να παραμείνουν στις θέσεις τους εντός της Γάζας κατά τη διάρκεια της τετραήμερης παύσης, αλλά η ανακοίνωση της Χαμάς ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις δεν θα επιτεθούν, ούτε θα συλλάβουν κανέναν.

Η συμφωνία θα επιτρέψει σε φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια και καύσιμα να εισέλθουν στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα της Αιγύπτου.

Το Ισραήλ έχει επιτρέψει σε 1.399 φορτηγά φορτία ανθρωπιστικών προμηθειών να εισέλθουν μέσω της Αιγύπτου στη Γάζα τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο των 10.000 φορτηγών πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μπλόκαρε όλες τις παραδόσεις καυσίμων μέχρι πριν από μια εβδομάδα, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς.

Αν και η συμφωνία θα επιτρέψει στους ανθρώπους στη Γάζα να μετακινηθούν από βορρά προς νότο, δεν θα επιτρέψει στους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από τον βορρά να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ποιοι είναι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι;

Η Χαμάς δήλωσε ότι βάσει της συμφωνίας θα απελευθερωθούν 150 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι -γυναίκες και παιδιά- από το Ισραήλ.

Η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης δεν ανέφερε κάτι τέτοιο, αλλά το πρωί της Τετάρτης το υπουργείο Δικαιοσύνης του δημοσίευσε μια λίστα με τα ονόματα 300 κρατουμένων που δικαιούνται να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας – εφόσον η Χαμάς συμφωνήσει να απελευθερώσει 50 ακόμη ομήρους.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει 123 αγόρια ηλικίας μεταξύ 14 και 17 ετών, ένα κορίτσι 15 ετών, 144 άνδρες 18 ετών και 32 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 59 ετών.

Οι περισσότεροι έχουν προφυλακιστεί εν αναμονή της δίκης τους με κατηγορίες που αφορούν έως και απόπειρα ανθρωποκτονίας σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο λόγος που έπρεπε να δημοσιευθεί ο κατάλογος είναι μια νομική διατύπωση στο Ισραήλ: Πριν από οποιαδήποτε απελευθέρωση κρατουμένων, οι Ισραηλινοί πολίτες πρέπει να έχουν 24 ώρες για να υποβάλουν έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Δεν αναμένονται σοβαρές καθυστερήσεις, αλλά σύμφωνα με το BBC αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει καθυστέρηση στην έναρξη ισχύος της συμφωνίας.

Το Ισραήλ κρατά επί του παρόντος περίπου 7.000 Παλαιστίνιους κατηγορούμενους ή καταδικασμένους, σύμφωνα με ισραηλινές και παλαιστινιακές οργανώσεις δικαιωμάτων.

Σχεδόν 3.000 Παλαιστίνιοι φέρεται να έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου η βία έχει επίσης κλιμακωθεί.

Η Χαμάς κατέληγε στη δήλωσή της λέγοντας ότι η συμφωνία είχε στόχο «να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει τη σταθερότητά του απέναντι στην επιθετικότητα».

Προειδοποίησε επίσης: «Τα δάχτυλά μας παραμένουν στη σκανδάλη και οι νικητές μαχητές μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή για να υπερασπιστούν τον λαό μας και να νικήσουν την κατοχή».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Νετανιάχου: Το Δικαστήριο της Χάγης δεν θα επηρεάσει το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr