Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τζον Κίρμπι: Οι ΗΠΑ δεν είχαν πρόσβαση σε έγγραφο που περιέγραφε λεπτομερώς την επίθεση της Χαμάς

Τζον Κίρμπι: Οι ΗΠΑ δεν είχαν πρόσβαση σε έγγραφο που περιέγραφε λεπτομερώς την επίθεση της Χαμάς
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο διευθυντής στρατηγικών επικοινωνιών του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε την Κυριακή ότι η κοινότητα των πληροφοριών των ΗΠΑ δεν είχε πρόσβαση σε έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς το σχέδιο της Χαμάς για επίθεση στο Ισραήλ.

Η δήλωση του Κίρμπι έρχεται λίγο μετά από δημοσίευμα των New York Times που ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν λάβει το «σχέδιο μάχης» της Χαμάς για την επίθεση στο Ισραήλ της 7ης Οκτωβρίου πάνω από ένα χρόνο προτού λάβει χώρα.

Οι New York Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι γνώριζαν για το σχέδιο της Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ «πάνω από ένα χρόνο πριν συμβεί», μέσω εγγράφων, email και συνεντεύξεων:

Γνωστό ως «Τείχος της Ιεριχούς», το έγγραφο έκτασης περίπου 40 σελίδων, σύμφωνα με τους NYT, περιέγραφε, «σημείο προς σημείο», τη θανατηφόρα εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ.

Οι NYT ανέφεραν ότι Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι είχαν απορρίψει την έκθεση ως «φιλόδοξη» και εκτός των δυνατοτήτων της Χαμάς.

Το έγγραφο δεν διευκρίνιζε πότε θα εξαπολυόταν η επίθεση, ωστόσο περιείχε συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς θα υφίσταντο κορεσμό τα μέτρα ασφαλείας του Ισραήλ για να γίνουν κατόπιν έφοδοι σε στρατιωτικές βάσεις και πόλεις.

Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση της 7η Οκτωβρίου εισέβαλαν στο Ισραήλ μέλη του στρατιωτικού της βραχίονα της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους κάπου 1.200 άνθρωποι στο Ισραήλ.

«Η δική μας κοινότητα πληροφοριών ανέφερε πως εξέτασε το ζήτημα — δεν έχει καμιά ένδειξη μέχρι τώρα πως είχε προειδοποιηθεί (…) ή πως γνώριζε την ύπαρξη αυτού του εγγράφου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κίρμπι στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

«Η ευφυΐα είναι ένα μωσαϊκό και μερικές φορές, μπορείτε να φτιάξετε πράγματα μαζί και να έχετε μια αρκετά καλή εικόνα. Άλλες φορές… λείπουν κομμάτια του παζλ», δήλωσε επίσης ο Κίρμπι.

«Όπως είπα, η δική μας κοινότητα πληροφοριών εξέτασε το σενάριο.

»Δεν έχουν ενδείξεις αυτή τη στιγμή ότι είχαν κάποια εκ των προτέρων προειδοποίηση για αυτό το έγγραφο ή είχαν οποιαδήποτε γνώση του».

Ερωτηθείς για το εάν η επίθεση συνιστά μια αποτυχία από την πλευρά των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ο Κίρμπι αρνήθηκε να απαντήσει, αλλά είπε ότι πιστεύει ότι θα υπάρξει «χρόνος και χώρος για το Ισραήλ να κάνει τέτοιου είδους ιατροδικαστική εργασία».

«Εννοώ ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έχει ήδη μιλήσει με ειλικρίνεια για αυτό και το χαρακτήρισε αποτυχία από την πλευρά τους.

»Θα ρίξουν μια ματιά σε αυτό την κατάλληλη στιγμή. Πρέπει να το κάνουν αυτό», είπε ο Κίρμπι, προσθέτοντας ότι η τρέχουσα εστίαση πρέπει να είναι στο «να διασφαλίσουν ότι μπορούν να εξαλείψουν αυτήν την αληθινά γενοκτονική απειλή για τον ισραηλινό λαό».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τραμπ: Υπονοούμενα για πολιτική βία μετά τις εκλογές του 2024 αν δεν εκλεγεί

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ρωσία: Αναχαιτίσαμε 6 ουκρανικές επιθέσεις με αμερικανικούς ATACMS στην Κριμαία

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Αναποτελεσματικές οι κυρώσεις σε Ρωσία και Ιράν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr