Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Ισραηλινοί προειδοποιούν ότι θα εισβάλουν στον Λίβανο για να πολεμήσουν τη Χεζμπολάχ

Οι Ισραηλινοί προειδοποιούν ότι θα εισβάλουν στον Λίβανο για να πολεμήσουν τη Χεζμπολάχ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Καθώς το Ισραήλ σφυροκοπούσε στόχους στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν ότι η χώρα θα μπορούσε να αναλάβει δράση σε ένα δεύτερο μέτωπο του πολέμου, στην περιοχή κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο, όπου δραστηριοποιείται η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν και της Χαμάς.

«Λέω στους φίλους μας σε όλο τον κόσμο: Η κατάσταση στα βόρεια σύνορα απαιτεί αλλαγή», δήλωσε ο Μπένι Γκαντζ, ο οποίος εντάχθηκε στο πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Τελειώνει ο χρόνος για διπλωματική λύση.

»Εάν ο κόσμος και η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν δράσουν για να σταματήσουν τα πυρά προς τις βόρειες κοινότητες και να απωθήσουν τη Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα, τότε θα το κάνει ο ισραηλινός στρατός».

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του αρχηγού του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χερτσί Χαλεβί, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε διοικητήριο στην πόλη Σάφεντ (βόρεια).

Όπως αποκάλυψε, ο ισραηλινός στρατός καταρτίζει σχεδιασμούς για την κλιμάκωση της σύγκρουσης με το λιβανικό σιιτικό ένοπλο κίνημα Χεζμπολάχ.

«Σήμερα εγκρίναμε διάφορα σχέδια για το μέλλον» και «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επιτεθούμε αν χρειαστεί» στον Λίβανο, δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο ισραηλινός στρατός, βρίσκεται «σε πολύ υψηλό επίπεδο ετοιμότητας».

Η απειλή ενός ευρύτερου πολέμου έχει απασχολήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα.

Οι ανησυχίες έχουν μάλιστα «πυκνώσει» λόγω των επιθέσεων που εξαπολύουν ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, κατά του Ισραήλ καθώς και κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Τετάρτη 27/12 ότι η βόρεια διοίκηση του, κατά μήκος δηλαδή των συνόρων με τον Λίβανο, βρίσκεται σε «κατάσταση πολύ υψηλής ετοιμότητας».

Η κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Δυνάμεις του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα από την 8η Οκτωβρίου, δηλαδή την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.

Την Τετάρτη 27/12 ο ένοπλος βραχίονας του σιιτικού κινήματος εκτόξευσε πυραύλους εναντίον της παραμεθόριας πόλης Κιριάτ Σιμόνα, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Νωρίτερα, τρεις άνθρωποι —μαχητής της Χεζμπολάχ και δυο μέλη της οικογένειάς του— σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας, οι ισραηλινές Αρχές μετακίνησαν χιλιάδες κατοίκους του βόρειου Ισραήλ σε άλλους τομείς της χώρας, για λόγους ασφαλείας.

Οι συγκρούσεις στα σύνορα των δυο κρατών χαρακτηρίζονται οι σοβαρότερες από τον λεγόμενο δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου (2006).

Περιορίζονται στην περιοχή της μεθορίου, όμως το Ισραήλ έχει προχωρήσει επίσης σε πλήγματα σε μεγαλύτερο βάθος, ως και 20 χιλιομέτρων, το τελευταίο διάστημα.

Έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 160 ανθρώπους στη λιβανική πλευρά των συνόρων, κυρίως παραστρατιωτικούς της Χεζμπολά, αλλά και αμάχους, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων.

Στην ισραηλινή πλευρά γίνεται λόγος για 13 νεκρούς, ανάμεσά τους 9 στρατιωτικούς.

Οι εντάσεις αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο αυτή την εβδομάδα αφού το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού του Ιράν.

Ο στρατηγός Σαγιέντ Ραζί Μουσαβί, ένας από τους εμπειρότερους συμβούλους των Φρουρών στη Συρία, σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό στη Συρία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Νετανιάχου: Το Δικαστήριο της Χάγης δεν θα επηρεάσει το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr