Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Γάλλοι αφαίρεσαν τη γαλλική ιθαγένεια από τζιχαντιστή πρώην αστυνομικό και γιο πρώην υπουργού

Οι Γάλλοι αφαίρεσαν τη γαλλική ιθαγένεια από τζιχαντιστή πρώην αστυνομικό και γιο πρώην υπουργού
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι γαλλικές Αρχές αφαίρεσαν τη γαλλική ιθαγένειά από έναν Τσετσένο με την κατηγορία ότι ηγήθηκε τζιχαντιστικής ομάδας στη Συρία μεταξύ 2013 και 2014.

Δημοσιεύτηκε η απόφαση για ανάκληση της γαλλικής ιθαγένειας του Χασανμπέκ Τουρτσάεφ (Khassanbek Tourchaev).

Ένας Τσετσένος που έγινε Γάλλος πολίτης το 2008, κατηγορήθηκε ότι ηγήθηκε μιας τζιχαντιστικής ομάδας στη Συρία από το 2013 έως το 2014.

Το 2019, ο Τουρτσάεφ καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκιση από το Ειδικό Κακουργιοδικείο του Παρισιού.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, παραδέχτηκε ότι ταξίδεψε στη Συρία και έμεινε εκεί για περίπου τρεις μήνες.

Ωστόσο, κατηγορήθηκε ότι πολέμησε και εκπαίδευε άλλους σε εκρηκτικά.

Είναι ύποπτος ότι ήταν ηγέτης μιας τζιχαντιστικής ομάδας που συνδέεται με το Εμιράτο του Καυκάσου, το οποίο ήταν μέρος του Ισλαμικού Μετώπου και είχε διασυνδέσεις με την Αχράρ αλ Σαμ.

Ο Τουρτσάεφ, 53 ετών, μεγάλωσε στο Γκρόζνι της Τσετσενίας.

Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα του λόγω πολέμου και ζήτησε άσυλο στη Γαλλία.

Από το 2005 παρακολουθείται από τις υπηρεσίες πληροφοριών λόγω του θρησκευτικού του εξτρεμισμού και θεωρεί τον εαυτό του σαλαφιστή.

Μεταξύ 2019 και 2023, τουλάχιστον είκοσι άτομα στη Γαλλία έχασαν την ιθαγένειά τους λόγω εμπλοκής στην τρομοκρατία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Το ταξίδι του ως Γάλλος πολίτης μπορεί να συνοψιστεί ως εξής.

Στις 26 Μαΐου 2008, ο Τουρτσάεφ απέκτησε, έξι χρόνια μετά την άφιξή του στη Γαλλία από την Τσετσενία, γαλλική υπηκοότητα με διάταγμα πολιτογράφησης.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, η ιθαγένεια του αφαιρέθηκε με διάταγμα του Γάλλου πρωθυπουργού, μετά από αναφορά του Υπουργού Εσωτερικών και μετά από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 6 Δεκεμβρίου 2023.

Αυτή είναι η 11η περίπτωση το 2023, όλες για τρομοκρατικές ενέργειες.

Στα 53, αυτός ο πατέρας πέντε παιδιών, ηλικίας από 11 έως 21 ετών, πλήρωσε το τίμημα για τη ριζοσπαστικοποίησή του που τον οδήγησε από την Αλσατία στα εδάφη του τζιχάντ στη Συρία και μετά από τη Μολδαβία στο ειδικά συγκροτημένο δικαστήριο του Παρισιού που τον καταδίκασε, στις 9 Νοεμβρίου 2019, σε δέκα χρόνια φυλάκιση, με περίοδο ασφαλείας τα δύο τρίτα, για «συμμετοχή σε εγκληματική ένωση με σκοπό την προετοιμασία εγκλήματος με στόχο ανθρώπους στη Γαλλία, την Τουρκία, τη Συρία και τη Μολδαβία».

Υπό το πρίσμα αυτής της ετυμηγορίας, το διάταγμα του Πρωθυπουργού σημειώνει ότι «ο κ. Τουρτσάεφ έχει καταδικαστεί για έγκλημα ή αδίκημα που συνιστά τρομοκρατική πράξη», κατά την έννοια του άρθρου 25 του Αστικού Κώδικα που προβλέπει τις προϋποθέσεις άρσης της γαλλικής υπηκοότητας.

Επίσης, ο Τουρτσάεφ, ως Τσετσένος, έχει τη ρωσική υπηκοότητα.

Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, μεταξύ άλλων, θα παρακολουθούν με εγρήγορση αυτόν τον Τσετσένο που είναι από τους παλιούς τους γνώριμους.

Γιος υπουργού και πρώην αστυνομικός ο τρομοκράτης

Γιος του υπουργού Ενέργειας της Δημοκρατίας της Τσετσενίας και πρώην μέλος της Αστυνομίας αυτής της χώρας, ο Τουρτσάεφ έφτασε στη Γαλλία τον Οκτώβριο του 2002 σε ηλικία 32 ετών με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους.

Εγκαταστάθηκε στο Μπας Ριν και κατέληξε να προσελκύσει την προσοχή των γαλλικών Υπηρεσιών Πληροφοριών, κυρίως μέσω των σχέσέων του με την κοινότητα της Τσετσενίας στο Στρασβούργο.

Τον Απρίλιο του 2013, πήγε στη Συρία, όπου εντάχθηκε στην τρομοκρατική οργάνωση Αχράρ αλ Σαμ, στις τάξεις της οποίας εκπαίδευσε νεοσύλλεκτους στο χειρισμό εκρηκτικών και απέκτησε την ιδιότητα του αρχηγού.

Επέστρεψε στην Αλσατία το καλοκαίρι του 2013.

Ο Γαλλο-Τσετσένος ήταν τότε ύποπτος ότι οργάνωνε συναντήσεις για να ενθαρρύνει εθελοντές να φύγουν για την ιρακο-συριακή ζώνη.

Ο ίδιος επέστρεψε εκεί λίγες εβδομάδες αργότερα και συνελήφθη τον Μάιο του 2015 στη Μολδαβία στο πλαίσιο έρευνας για άτομα που συνδέονται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σε δύο τηλέφωνα που κατασχέθηκαν από το σπίτι του βρέθηκαν εκατοντάδες βίντεο, μεταξύ των οποίων εκπαίδευση ελεύθερου σκοπευτή και εικόνες αποκεφαλισμών.

Απελάθηκε και συνελήφθη κατά την άφιξή του στη Γαλλία.

Στους ανακριτές, ο Τουρτσάεφ παραδέχτηκε σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες, έχοντας αναλάβει ευθύνες στο Ισλαμικό Εμιράτο του Καυκάσου, πολέμησε ως «μουτζαχεντίν» και ήταν ο εμίρης μιας μικρής ομάδας που παρείχε περιπολίες και φρουρούσε κρατούμενους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr