Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μεγάλη Βρετανία: Απεργία ρεκόρ των γιατρών για τα εργασιακά

Μεγάλη Βρετανία: Απεργία ρεκόρ των γιατρών για τα εργασιακά
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι νέοι γιατροί στην Αγγλία ξεκίνησαν την Τετάρτη (3 Ιανουαρίου) εξαήμερη απεργία για τους μισθούς, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη απεργία στην 75χρονη ιστορία του κρατικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Ωστόσο, κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη καθώς η πολυήμερη απεργία αναμένεται να επηρεάσει την περίθαλψη χιλιάδων ασθενών ιδίως αυτή την περίοδο με την έξαρξη των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Όπως συνέβη και σε άλλους βασικούς τομείς κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, οι νέοι γιατροί που εκπροσωπούνται από τη Βρετανική Ιατρική Ένωση (BMA) πραγματοποίησαν σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων για να διεκδικήσουν καλύτερες αμοιβές εν όψει της ραγδαίας αύξησης του πληθωρισμού.

Σε ανακοίνωσή του, το συνδικάτο κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει μια «αξιόπιστη» προσφορά αμοιβής για να τερματιστούν οι απεργίες, οι οποίες απειλούν να αυξήσουν την πίεση στις υπηρεσίες υγείας, όπου πάνω από 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι σε λίστες αναμονής αναζητούν θεραπεία.

«Το ηθικό σε όλη την υπηρεσία υγείας βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο … Πολλοί θα αναρωτιούνται αν η καριέρα που επέλεξαν αξίζει ακόμη να την ακολουθήσουν – η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να δείξει σε αυτούς τους γιατρούς ότι έχουν ακόμη μέλλον να εργάζονται σε αυτή τη χώρα», δήλωσε η BMA.

Συνολικά, το NHS, το οποίο παρέχει δωρεάν υγειονομική περίθαλψη από την ίδρυσή του το 1948, προέβη σε ακύρωση 1,2 εκατομμυρίων ραντεβού από την έναρξη των απεργιών το 2023.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει συμφωνήσει τους τελευταίους μήνες νέες μισθολογικές συμφωνίες με άλλους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των νοσηλευτών και των ανώτερων γιατρών, έχει αντισταθεί σε αυξήσεις που, όπως λέει, θα επιδείνωναν τον πληθωρισμό.

Η BMA εγκατέλειψε τις συνομιλίες με την κυβέρνηση αφού της προσφέρθηκε αύξηση μισθών από 8% έως 10% και πραγματοποίησε απεργίες από τις 20 έως τις 23 Δεκεμβρίου.

Το συνδικάτο επιδιώκει βελτίωση κατά 35%, η οποία, όπως λέει, είναι απαραίτητη για να καλύψει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού σε βάθος πολλών ετών.

Οι νέοι γιατροί είναι ειδικευμένοι γιατροί, συχνά με αρκετά χρόνια εμπειρίας, οι οποίοι εργάζονται υπό την καθοδήγηση των ανώτερων γιατρών και αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό της ιατρικής κοινότητας.

«Ο φετινός Ιανουάριος θα μπορούσε να είναι ένα από τα πιο δύσκολα ξεκινήματα του έτους που έχει αντιμετωπίσει ποτέ το NHS», δήλωσε την Τρίτη ο Stephen Powis, ο εθνικός ιατρικός διευθυντής του.

«Η δράση αυτή όχι μόνο θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην προγραμματισμένη περίθαλψη, αλλά έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από εποχιακές πιέσεις, όπως ο ιός του covid, η γρίπη και οι απουσίες του προσωπικού λόγω ασθενείας», ανέφερε σε δήλωσή του.

Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Rishi Sunak δήλωσε ότι οι συμφωνίες με άλλα συνδικάτα εργαζομένων στον τομέα της υγείας έδειξαν ότι οι απεργοί νέοι γιατροί ήταν «ακραίοι».

«Επιδιώξαμε να καταλήξουμε σε μια δίκαιη λύση – δίκαιη για τον φορολογούμενο, δίκαιη για τους σκληρά εργαζόμενους γιατρούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

«Το πετύχαμε αυτό στην πλειονότητα των περιπτώσεων … είμαστε πρόθυμοι να έχουμε περαιτέρω συζητήσεις.

»Αλλά προφανώς το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματήσουμε τις απεργίες».

ΠΗΓΗ: EURACTIV.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Βρετανία: Επιστρέφει στα καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος – Η κατάσταση της υγείας του

Δασκάλα σκότωσε τον εραστή της, τον έθαψε και είπε ότι χώρισαν – Την πρόδωσε το ημερολόγιο της

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 17 Απριλίου

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr