Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Κατάρ αγόρασε τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (MSC) όπως αγόρασε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022;

Το Κατάρ αγόρασε τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (MSC) όπως αγόρασε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Του Μπέντζαμιν Γουάινταλ στο Middle East Forum

Όταν διπλωμάτες και αξιωματούχοι ασφαλείας από χώρες όλου του κόσμου εισέλθουν στο ξενοδοχείο Bayerischer Hof στο Μόναχο, στη Γερμανία, αυτό το Σαββατοκύριακο, πιθανότατα θα εισέλθουν σε ένα προπύργιο επιρροής και επιτήρησης του Κατάρ.

Το εξαιρετικά πλούσιο κράτος χερσόνησος, γνωστό για την υποστήριξή του στη Χαμάς και τη χρηματοδότηση οργανώσεων ισλαμιστικού μετώπου στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στη Διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου (MSC), μια ετήσια συγκέντρωση όπου οι παγκόσμιοι φορείς λήψης αποφάσεων συναντώνται για να επιδιώξουν την παγκόσμια ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια.

Η επιρροή του Κατάρ στη MSC, που μερικές φορές αναφέρεται ως «Νταβός» της διεθνούς ασφάλειας, πιθανότατα θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι δυτικές δημοκρατίες αντιδρούν στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Όλα είναι λίγο ανησυχητικά δεδομένης της αποσταθεροποιητικής και διαφθορικής επιρροής του Κατάρ στη διεθνή πολιτική.

Εκτός από το ότι παρέχει ασφαλές καταφύγιο στους ηγέτες της Χαμάς ακόμη και μετά τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, το Κατάρ έχει κατηγορηθεί για κατασκοπεία Αμερικανών Γερουσιαστών και εκπροσώπων του Κογκρέσου στο πλαίσιο του «Project ENDGAME» σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τις πολιτικές και τη νομοθεσία κατά της Χαμάς και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Επιπλέον, η χώρα κατηγορείται αξιόπιστα ότι δωροδοκούσε αξιωματούχους της FIFA, του κυβερνώντος οργάνου του αθλήματος του ποδοσφαίρου, για να φέρει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στην πρωτεύουσά της Ντόχα, σε μια προσπάθεια να σβήσει το τρομερό ιστορικό της σ’τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Και μετά υπάρχει το «Καταργκέιτ», στο οποίο οι ηγέτες του κράτους έχουν κατηγορηθεί ότι προσπάθησαν να δωροδοκήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνδυάστε τα όλα μαζί, και είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το Κατάρ δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τον πλούτο του για να διαφθείρει τη MSC όπως ακριβώς έχει διαφθείρει τα άλλα ιδρύματα με τα οποία αλληλεπιδρά.

Η MSC δεν αποκαλύπτει πόσα χρήματα πήρε από το Κατάρ, αλλά πρέπει να είναι σημαντικά δεδομένου ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ, Hamaid bin Jassim (HBJ), γνωστός για τον αντισημιτισμό και την εχθρότητά του προς το Ισραήλ, έλαβε θέση στο διοικητικό συμβούλιο του συνεδρίου μεταξύ 2019 και 2023.

Οι διοργανωτές του συνεδρίου δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με το πόσα χρήματα δώρισε το Κατάρ στο συνέδριο για να λάβει την έδρα αρχικά, ούτε έχουν εξιστορήσει τους λόγους πίσω από την απομάκρυνση του σεΐχη HBJ, η οποία μπορεί να είχε σχέση με δημοσιεύματα σχετικά με τον αντισημιτισμό του.

Σαφώς, η εχθρότητα του HBJ προς τους Εβραίους έγινε βάρος για τη MSC υπό την ηγεσία της Γερμανίας.

Όταν τον Ιανουάριο δήλωσε του ότι εάν το πετρέλαιο πωλούνταν από Εβραίους, «θα ήταν το πιο ακριβό πράγμα στον κόσμο», οι εκπρόσωποι Τύπου του Προέδρου της MSC, Christoph Heusgen, δήλωσαν:

«Ο Πρέσβης Heusgen πιστεύει ότι τα αναφερόμενα σχόλια του σεΐχη Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπρ Αλ Θάνι ήταν προφανώς αντισημιτικά και εντελώς απαράδεκτα».

Αυτή ήταν μια αλλαγή από τον Νοέμβριο όταν ο Heusgen, πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στον ΟΗΕ, αρνήθηκε να απαντήσει όταν το Focus on Western Islamism (FWI) ζήτησε ένα σχόλιο σχετικά με τα σχόλια του HBJ.

Τα μαζικά ξεσπάσματα εβραϊκού μίσους στη Γερμανία από τις 7 Οκτωβρίου σε συνδυασμό με την επιθυμία να απομονωθεί η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου (MSC) από το κύμα αντισημιτισμού που κυριεύει τον κόσμο μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της αλλαγής του τόνου.

Όταν πιέστηκε από το Focus on Western Islamism (FWI) τον Ιανουάριο σχετικά με την πληρωμή του σεΐχη HBJ στη MSC και την αποχώρησή του, το γραφείο Τύπου της MSC απάντησε ότι ο σεΐχης HBJ «συνεισέφερε στη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου με μια προσωπική δωρεά πριν από 3 χρόνια πριν ο Πρέσβης Heusgen αναλάβει την Προεδρία.

»Πολλοί άλλοι ιδιώτες και ιδρύματα από την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει δωρεές στη MSC.

»Ο σεΐχης Hamad bin Jassim bin Jabr Al-Thani δεν είναι πλέον μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος MSC».

Η MSC δεν είναι ξένη στις εκφράσεις μίσους για τους Εβραίους.

Το 2010, ο γράφων ανέφερε, στις σελίδες της Wall Street Journal, πώς ο Αλί Λαριτζάνι, πρώην πρόεδρος του ψευδοκοινοβουλίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα στη MSC το 2009, δηλώνοντας ότι το έθνος του έχει «διαφορετικές προοπτικές για το Ολοκαύτωμα».

Οι ανησυχίες για την προσέγγιση της MSC προς τη Χαμάς έχουν τις ρίζες τους στην επιρροή του Κατάρ στην οργάνωση, αλλά και στη στάση των Γερμανών εποπτών της.

Ο Heusgen, πρόεδρος της MSC, έχει δείξει, όπως και το Κατάρ, συμπάθεια στη Χαμάς, ακόμη και μετά τη σφαγή 1.200 ανθρώπων στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Ο πρέσβης Χόυσγκεν, ο οποίος εργάστηκε ως επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ για 12 χρόνια, είπε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ZDF ότι η σφαγή 1.200 ανθρώπων από τη Χαμάς ήταν απλώς μια «δράση της Χαμάς» και υποστήριξε τα σχόλια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ότι το Ισραήλ ευθύνεται για τη μαζική δολοφονία.

Σε μια προφανή προσπάθεια να υποβαθμίσουν τον πιθανό αντίκτυπο της επιρροής του Κατάρ στις διαδικασίες, οι αξιωματούχοι της MSC προσπάθησαν να παρουσιάσουν τη χώρα ως δύναμη για την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και των αντιπάλων του στη Μέση Ανατολή.

Σε μια δήλωση μέσω email, οι αξιωματούχοι της MSC είπαν στο FWI ότι:

«Στο ίδιο το Κατάρ, ο πρεσβευτής Heusgen γνωρίζει το γεγονός ότι ήταν από τα πρώτα κράτη του Κόλπου που το 1996 ανέλαβαν εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ.

»Γνωρίζει επίσης το γεγονός ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε στενή επαφή με εκπροσώπους του Κατάρ.

»Ο Πρέσβης Heusgen εύχεται κάθε επιτυχία σε αυτές τις προσπάθειες που όπως δήλωσε νωρίτερα πρέπει να έχουν την ύψιστη προτεραιότητα».

Σαφώς, η MSC εμπλέκεται σε μια εκστρατεία ελέγχου των ζημιών ενόψει του συνεδρίου αυτού του Σαββατοκύριακου.

Ο οργανισμός, ο οποίος έχει αγνοήσει επιμελώς λεπτομερή αιτήματα του γράφοντα για σχόλια, απάντησε στα ερωτήματα του FWI υπό τον όρο ότι θα δημοσιεύσει ένα εκτεταμένο σχόλιο στο σύνολό του με το κομμάτι.

Αυτό το σχόλιο, που δημοσιεύεται παρακάτω, είναι μια σαφής προσπάθεια να καταδείξει τις καλές προθέσεις της MSC προς το Ισραήλ, οι οποίες αμφισβητήθηκαν από ένα πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα Israel Hayom, το οποίο ανέφερε ότι ο Heusgen σχεδίαζε να παραμερίσει το Ισραήλ στη διάσκεψη αυτού του Σαββατοκύριακου.

Η MSC δήλωσε ότι δεν θα έκανε κάτι τέτοιο: «Η MSC έχει προσκαλέσει ανώτερους ισραηλινούς φορείς λήψης αποφάσεων να συμμετάσχουν στο κύριο πρόγραμμα της διάσκεψης.

»Εκδηλώσεις που αφορούν την κατάσταση των ομηριών και την καταπολέμηση του αντισημιτισμού θα πραγματοποιηθούν επίσης στο πλαίσιο του διάσκεψη».

Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι για τις καλές προθέσεις του Κατάρ.

Ο Alberto Fernandez, ο οποίος υπηρέτησε ως επιτετραμμένος των ΗΠΑ στο Σουδάν από το 2007 έως το 2009, είπε στο FWI ότι «η επιδίωξη του Κατάρ να επηρεάσει τη MSC δεν προκαλεί έκπληξη, αν και θα έπρεπε να είναι μια σημαντική ανησυχία.

»Είναι αυτό που κάνει το Κατάρ παντού, αξιοποιώντας την ήπια ισχύ του μέσω χρημάτων και μέσω του ισλαμισμού.

»Αυτό στοχεύει συνήθως τον ίδιο τύπο ιδρυμάτων για διείσδυση – συνέδρια και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις, πανεπιστήμια, ΜΚΟ, ΜΜΕ, πολιτικούς (όπως στο Qatargate)».

Ο Fernandez, αντιπρόεδρος του Middle East Media Research Institute (MEMRI), πρόσθεσε:

«Είναι ένα ολοκληρωτικό, ισλαμιστικό κράτος με πολλά χρήματα που καταλαβαίνει πώς λειτουργεί η εξουσία στη Δύση.

»Αλλά το κάνουν αυτό τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αν και οι Ευρωπαίοι φαίνεται να είναι μάλλον πιο χαλαροί από τους Αμερικανούς σε αυτό».

Ερωτήματα του FWI που στάλθηκαν στις πρεσβείες του Κατάρ στην Ουάσιγκτον, DC και στο Λονδίνο (και στον HBJ) έμειναν αναπάντητα.

Η ομάδα Τύπου του Πρέσβη Heusgen έστειλε στον FWI μια εκτενή δήλωση που συνδέεται με τον όρο ότι ο Heusgen θα σχολιάσει μόνο εάν δημοσιευθούν πλήρως τα σχόλιά του.

Το FWI συμφώνησε με το ασυνήθιστο αίτημα του Heusgen, το οποίο επισυνάπτεται παρακάτω.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Νετανιάχου: Το Δικαστήριο της Χάγης δεν θα επηρεάσει το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr