Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να επισκεφθεί Ιράκ και ιρακινό Κουρδιστάν

Ο Ερντογάν ετοιμάζεται να επισκεφθεί Ιράκ και ιρακινό Κουρδιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να επισκεφθεί το Ιράκ μετά τις τουρκικές εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν προγραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα τη Δευτέρα 26/2.

Την απόφαση να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αποκάλυψε ο ίδιος ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Κουρδιστάν 24».

Κατά τη διάρκεια του αναμενόμενου ταξιδιού του στο Ιράκ, ο Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν.

Η ατζέντα συζητήσεων με αξιωματούχους του Ιράκ και του ιρακινού Κουρδιστάν θα περιλαμβάνει διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της αναβίωσης των εξαγωγών πετρελαίου μέσω του τουρκικού λιμανιού, καθώς και την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια, τους υδάτινους πόρους και τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ.

Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης απάντησαν στην πρόσφατη συλλυπητήρια επιστολή του Ερντογάν προς τον Κούρδο ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί, πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP), μετά τον θάνατο της αδελφής του, Ζακία Μουσταφά Μπαρζανί, όπως περιγράφεται στην έκθεση.

Η νωρίτερα προγραμματισμένη επίσκεψη του Ερντογάν στο Ιράκ το 2023 αναβλήθηκε λόγω των πολιτικών εντάσεων που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο μεταξύ Βαγδάτης και Άγκυρας.

Σε ρεπορτάζ του περιοδικού The Cradle, με έδρα τις ΗΠΑ, αναφέρθηκε ότι η επίσκεψη του Ερντογάν αναβλήθηκε λόγω των σταματημένων εξαγωγών πετρελαίου από την περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν μέσω του λιμανιού Τζεϊχάν.

Επιπλέον, το περιοδικό υπογράμμισε ότι χωρίς αξιοσημείωτες προόδους στις ενεργειακές διαπραγματεύσεις μεταξύ Βαγδάτης και Άγκυρας, η επίσκεψη Ερντογάν θα μπορούσε ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Οκτωβρίου.

Πηγή του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνισε περαιτέρω ότι οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Βαγδάτης και Άγκυρας ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στην αναβολή της προγραμματισμένης επίσκεψης του Ερντογάν τον περασμένο Αύγουστο στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr