Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) λέει ότι αυτοί είναι οι τέσσερις μακελάρηδες – Έκαψαν ζωντανούς Ρώσους, μητέρες αγκαλιά με τα μωρά τους

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) λέει ότι αυτοί είναι οι τέσσερις μακελάρηδες – Έκαψαν ζωντανούς Ρώσους, μητέρες αγκαλιά με τα μωρά τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) έδωσε στη δημοσιότητα το Σάββατο μια φωτογραφία των τεσσάρων δραστών που διέπραξαν την τζιχαντιστική επίθεση με πυροβολισμούς σκοτώνοντας τουλάχιστον 143 ανθρώπους σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα την Παρασκευή 22/3, μετέδωσε στο Telegram το πρακτορείο ειδήσεων Amaq της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Το δημοσίευμα σημείωσε ότι οι δράστες ήταν οπλισμένοι με χειροβομβίδες, εκρηκτικούς μηχανισμούς, πυροβόλα όπλα και μαχαίρια.

Αναφέρθηκε επίσης ότι τέσσερις τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) πραγματοποίησαν την επίθεση – τρεις από αυτούς πυροβόλησαν με πυροβόλα όπλα, ενώ ο τέταρτος χρησιμοποίησε εκρηκτικά στο σημείο, ανέφερε το Ynet.

«Η επίθεση έρχεται στο πλαίσιο ενός μαινόμενου πολέμου μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και χωρών που πολεμούν το Ισλάμ», πρόσθεσε το Amaq.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία επιδιώκει μια ουκρανική «σύνδεση», παρά τις αρνήσεις από Ουκρανούς αξιωματούχους ότι το Κίεβο είχε οποιαδήποτε σχέση με αυτήν.

Οι ρωσικές Αρχές δήλωσαν το Σάββατο ότι συνέλαβαν 11 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ύποπτων ενόπλων σε σχέση με την επίθεση.

Αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επιβεβαιώσει σε πολλά μέσα ενημέρωσης ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) βρίσκεται πίσω από την επίθεση, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) επιμένει ότι οι τρομοκράτες έχουν δεσμούς με την Ουκρανία.

Ο Πούτιν απευθύνθηκε στο έθνος

Ο Πούτιν χαρακτήρισε τον εχθρό ως «διεθνή τρομοκράτη» και είπε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με οποιοδήποτε κράτος θέλει να τον νικήσει.

«Όλοι οι δράστες, οι διοργανωτές και όσοι διέταξαν αυτό το έγκλημα θα τιμωρηθούν δίκαια και αναπόφευκτα.

»Όποιοι και αν είναι, όποιοι και αν τους καθοδηγούν», είπε ο Πούτιν.

«Θα εντοπίσουμε και θα τιμωρήσουμε όλους όσους στέκονται πίσω από τους τρομοκράτες, που προετοίμασαν γι’ αυτή τη θηριωδία, αυτό το χτύπημα κατά της Ρωσίας, εναντίον του λαού μας».

Ένας υψηλόβαθμος Ρώσος βουλευτής, ο Αντρέι Καρταπόλοφ, είπε ότι εάν εμπλέκεται η Ουκρανία, τότε η Ρωσία πρέπει να δώσει μια «άξια, σαφή και συγκεκριμένη» απάντηση στο πεδίο της μάχης.

Επαληθευμένα πλάνα από την επίθεση της Παρασκευής έδειξαν καμουφλαρισμένους ένοπλους να ανοίγουν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον των θεατών της συναυλίας στο Δημαρχείο Crocus κοντά στην πρωτεύουσα.

Το βίντεο έδειξε ανθρώπους να κάθονται στις θέσεις τους και μετά να ορμούν προς τις εξόδους καθώς οι επαναλαμβανόμενοι πυροβολισμοί αντηχούσαν πάνω από τις κραυγές.

Οι ερευνητές είπαν ότι κάποιοι πέθαναν από πυροβολισμούς και άλλοι σε μια τεράστια φωτιά που ξέσπασε στο συγκρότημα.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι ένοπλοι άναψαν τη φωτιά χρησιμοποιώντας βενζίνη από κάνιστρα που μετέφεραν σε σακίδια.

Οι άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή πανικόβλητοι.

Το Baza, ένα ειδησεογραφικό μέσο με καλές επαφές με τη ρωσική ασφάλεια και την επιβολή του νόμου, είπε ότι 28 πτώματα βρέθηκαν σε μια τουαλέτα και 14 σε μια σκάλα.

«Πολλές μητέρες βρέθηκαν να αγκαλιάζουν τα παιδιά τους», ανέφερε.

Ο Ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Χινστάινn είπε ότι οι δράστες τράπηκαν σε φυγή με ένα όχημα Renault που εντοπίστηκε από την Αστυνομία στην περιοχή Bryansk, περίπου 340 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας το βράδυ της Παρασκευής.

Είπε ότι ακολούθησε καταδίωξη επειδή δεν υπάκουσαν τις εντολές να σταματήσουν.

Ο Χινστάιν είπε ότι στο αυτοκίνητο βρέθηκαν ένα πιστόλι, ένας γεμιστήρας για ένα όπλο και διαβατήρια από το Τατζικιστάν.

Το Τατζικιστάν είναι ένα κυρίως μουσουλμανικό κράτος της Κεντρικής Ασίας που αποτελούσε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Ένας ύποπτος ανακρίθηκε

Ο τηλεοπτικός συντάκτης Σιμονιάν δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει έναν από τους υπόπτους, έναν νεαρό, γενειοφόρο άνδρα, να ανακρίνεται επιθετικά στην άκρη του δρόμου, απαντώντας με έντονα ρωσικά σε μια σειρά άγριων ερωτήσεων.

Είπε ότι είχε έρθει με πτήση από την Τουρκία στις 4 Μαρτίου και είχε λάβει οδηγίες από άγνωστους μέσω Telegram για να πραγματοποιήσει την επίθεση με αντάλλαγμα χρήματα.

Ο άντρας έτρεμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάκρισης.

Αρχικά παρουσιάστηκε ξαπλωμένος στο στομάχι του με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του, με το πηγούνι του να ακουμπάει στη μπότα μιας φιγούρας με στολή παραλλαγής. Αργότερα τον έσυραν στα γόνατα.

Ένας άλλος άνδρας με κοψίματα και μώλωπες στο πρόσωπό του παρουσιάστηκε να ανακρίνεται μέσω διερμηνέα ενώ καθόταν σε ένα παγκάκι με δεμένα χέρια και πόδια.

Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν είχε συνομιλίες με τους ηγέτες της Λευκορωσίας, του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν, στις οποίες όλες οι πλευρές επιβεβαίωσαν την προθυμία τους να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πολίτες δίνουν αίμα

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν στη Μόσχα το Σάββατο 23/3 για να δώσουν αίμα.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι περισσότεροι από 120 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Το Ισλαμικό Κράτος, η τρομοκρατική οργάνωση που κάποτε επιδίωκε τον έλεγχο σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ανέφερε το πρακτορείο Amaq της οργάνωσης στο Telegram.

Το Ισλαμικό Κράτος είπε ότι οι μουτζαχεντίν του επιτέθηκαν στα περίχωρα της Μόσχας, «σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές στον τόπο προτού αποσυρθούν με ασφάλεια στις βάσεις τους».

Η δήλωση δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν την ευθύνη του Ισλαμικού Κράτους για την ένοπλη επίθεση, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η Ουάσιγκτον είχε προειδοποιήσει τη Μόσχα «κατάλληλα» τις τελευταίες εβδομάδες για την πιθανότητα επίθεσης.

Η επίθεση της Παρασκευής, περίπου 20 χιλιόμετρα από το Κρεμλίνο, συνέβη δύο εβδομάδες αφότου η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία προειδοποίησε ότι «εξτρεμιστές» είχαν επικείμενα σχέδια για επίθεση στη Μόσχα.

ISIS-Χορασάν

Ώρες πριν από την προειδοποίηση της πρεσβείας, η FSB είπε ότι απέτρεψε επίθεση σε συναγωγή της Μόσχας από παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, γνωστό ως ISIS-Khorasan ή ISIS-K, το οποίο επιδιώκει ένα χαλιφάτο στο Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και Ιράν.

Ο Πούτιν άλλαξε την πορεία του συριακού εμφυλίου πολέμου παρεμβαίνοντας το 2015, υποστηρίζοντας τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ ενάντια στην ισλαμιστική αντιπολίτευση και το Ισλαμικό Κράτος.

Το ISIS-K πήρε το όνομά του, Ισλαμικό Κράτος Επαρχία Χορασάν, από μια παλιά ονομασία (Χορασάν) για την περιοχή που περιλάμβανε τμήματα του Ιράν, του Τουρκμενιστάν και του Αφγανιστάν.

Η οργάνωση εμφανίστηκε στο ανατολικό Αφγανιστάν στα τέλη του 2014 και γρήγορα δημιούργησε τη φήμη της περί ακραίας βαρβαρότητας.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει δει τα μέλη της να μειώνονται από τότε που κορυφώθηκε γύρω στο 2018.

Οι επιθέσεις της ομάδας περιλαμβάνουν δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν που σκότωσαν σχεδόν 100 ανθρώπους.

Επιπλέον, τον Σεπτέμβριο του 2022, το ISIS-K ανέλαβε την ευθύνη για μια φονική επίθεση αυτοκτονίας στη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ.

Η οργάνωση ήταν επίσης υπεύθυνη για μια επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ το 2021 που σκότωσε 13 Αμερικανούς στρατιώτες και δεκάδες αμάχους κατά τη χαοτική εκκένωση των ΗΠΑ από τη χώρα.

«Το ISIS-K έχει προσηλωθεί στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια, επικρίνοντας συχνά τον Πούτιν στην προπαγάνδα του», είπε ο Κόλιν Κλαρκ από το Soufan Center, μια ερευνητική ομάδα με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η ευρύτερη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει θανατηφόρες επιθέσεις στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, την Ευρώπη, τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι ευρωπαϊκές και αραβικές δυνάμεις και πολλές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες εξέφρασαν σοκ και έστειλαν τα συλλυπητήριά τους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε «ειδεχθή και άνανδρη τρομοκρατική επίθεση».

Η Ρωσία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια, τους κόμβους μεταφορών και σε ολόκληρη την πρωτεύουσα -μια τεράστια αστική περιοχή με περισσότερους από 21 εκατομμύρια ανθρώπους- και μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Δένδιας ήταν σαφής: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

Ο Ζελένσκι προειδοποιεί για πυρηνικό ατύχημα στη Ζαπορίζια στην 38η επέτειο του Τσερνόμπιλ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ δεν βοήθησε αρκετά την Ουκρανία – Θα το κάνουμε για να κερδίσει τον πόλεμο

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr