Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: Να παγώσει η Κύπρος όλες τις έρευνες

Τουρκία: Να παγώσει η Κύπρος όλες τις έρευνες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το «πάγωμα» των ερευνών που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της χώρας επιδιώκει η Τουρκία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μήνυμα που διαβιβάσθηκε από την Τουρκία προς την Κύπρο, ως «συνταγή αποκλιμάκωσης», συνίσταται σε μια κίνηση ένθεν και ένθεν, που θα οδηγήσει σε «ισοδύναμης αξίας» αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, αυτό που φαίνεται να έθεσε υπόψη και των Ηνωμένων Εθνών η Άγκυρα (και διά του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου), είναι να «παγώσει» τις έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία, αφού ολοκληρωθεί ό,τι υπάρχει σε εξέλιξη από την ENI-KOGAS και να σταματήσει οποιαδήποτε άλλη κίνηση, όπως για παράδειγμα νέος γύρος αδειοδότησης.

Ως «αντάλλαγμα» η Τουρκία θα αναστείλει τις έρευνές της, που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους, στην περιοχή νοτίως της νήσου, στα τεμάχια που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είναι γνωστό, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να διενεργεί σεισμογραφικές έρευνες, και στην Άγκυρα ενόψει της ολοκλήρωσής τους προετοιμάζονται για το επόμενο βήμα, που σύμφωνα με τις διαρροές που γίνονται από Τουρκία και κατεχόμενα, είναι η εγκατάσταση πλατφορμών.

Τούτο, όμως, δεν προκύπτει ότι θα γίνει σύντομα.

Εκτός και εάν κουβαλήσουν μια πλατφόρμα για να ενισχύσουν την ένταση.

Ο διπλωματικός «ελιγμός» από πλευράς της Τουρκίας για πάγωμα των εξελίξεων στο θέμα των υδρογονανθράκων, δείχνει τις προθέσεις της.

Πρώτο, στέλνει το μήνυμα πως η αποκλιμάκωση της έντασης, που η ίδια προκάλεσε στην περιοχή, περνά μέσα από ένα δίλημμα που τίθεται στη Λευκωσία διά εκβιασμών, απειλών και επιχειρείται να επιβληθεί με τη στρατιωτική παρουσία: Είτε θα αρχίσει συζήτηση για τη συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου είτε τερματίζονται οι έρευνες.

Δεύτερο, προβάλλεται από τουρκικής πλευράς η γνωστή τακτική της.

Υιοθετεί για μιαν ακόμη φορά τη συνταγή, που προκαλεί την κρίση και για να εκτονωθεί ζητά ανταλλάγματα.

Είναι προφανές μέσα και από τα όσα μετέφερε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, ότι δεν διαφαίνεται πιθανότητα συγκλίσεων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Τι θα γίνει; Η κρίση θα συντηρηθεί από την Τουρκία, θα αυξάνει τις πιέσεις προς τη Λευκωσία με την προώθηση τετελεσμένων, στοχεύοντας πρωτίστως να αναγκάσει την Κυπριακή Δημοκρατία να συρθεί στις επιδιώξεις της.

Όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, η Τουρκία θα «τεντώσει το σχοινί», θα συντηρεί την ένταση, δεν πρόκειται, αν και ο Ερντογάν είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, καθώς θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Σήμερα μπορεί να διαχειριστεί τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν σχετικά με την προώθηση τετελεσμένων στην περιοχή νοτίως της Κύπρου, καθώς είναι και χλιαρές και οι πλείστες ρητορικού χαρακτήρα. Δεν είναι, όμως, σίγουρο για την Τουρκία, εάν η αντιμετώπιση ενός θερμού επεισοδίου από τους τρίτους θα είναι η ίδια με τις σημερινές αντιδράσεις στις προκλήσεις.

Η Λευκωσία, όπως και η Αθήνα, θεωρούν πως η αποκλιμάκωση της έντασης μπορεί να υπάρξει, μόνο εάν διαμορφωθούν μοχλοί πίεσης προς την Τουρκία.

Όπως προκύπτει και από τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς στη Λευκωσία, στόχος είναι η αξιοποίηση συμμαχιών με χώρες της περιοχής.

Δηλαδή, σε αυτή τη φάση με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ η συνεργασία θα διευρυνθεί και με άλλες χώρες.

Η διαμόρφωση της συνεργασίας με την Αίγυπτο έχει ενοχλήσει πολύ την Τουρκία, ενώ από πλευράς του Ισραήλ ενόψει και της επίσκεψης του προέδρου Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ στις 2 Δεκεμβρίου, αναμένονται διάφορες κινήσεις.

Στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κομβικό σημείο για τα ευρωτουρκικά θα είναι η στάση Αθηνών και Λευκωσίας στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου και κατά πόσο θα καταγραφεί η θέση τους για «πάγωμα» των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραήλ: Άμεση ανάγκη για 10.000 στρατιώτες – Στρατολόγηση των υπερορθόδοξων Εβραίων ζητούν φωνές στη χώρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Λογαριασμοί ρεύματος: Φρένο στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr