Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισραηλινοί από την παλιά ΕΣΣΔ γίνονται κατάσκοποι του Ιράν

Ισραηλινοί από την παλιά ΕΣΣΔ γίνονται κατάσκοποι του Ιράν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι αποκαλύψεις είναι εντυπωσιακές και προκαλούν προβληματισμό. Το Ιράν προσεγγίζει Ισραηλινούς πολίτες, Εβραίους με καταγωγή από τη Ρωσία και από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, για να τους κάνει κατασκόπους του. Τα περιστατικά είναι αρκετά.

Η τελευταία κατασκοπεία που αποκαλύφθηκε αφορά ένα νεαρό ζευγάρι, τους Γκουλίεφ, Ισραηλινούς από το Αζερμπαϊτζάν.

Ζευγάρι Ισραηλινών συνελήφθη ως ύποπτο για κατασκοπεία αμυντικών τοποθεσιών για λογαριασμό του Ιράν.

Ο Ραφαέλ Γκουλίεφ παρακολουθούσε πολλές ισραηλινές τοποθεσίες υψηλής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων της Μοσάντ, παρέα με τη σύζυγό του Λάλα, η οποία φέρεται να τον βοήθησε σε πολλές επιχειρήσεις.

Οι Αρχές αποκάλυψαν μια ιρανική επιχείρηση κατασκοπείας στην οποία εμπλέκεται ένα παντρεμένο ζευγάρι από το κεντρικό Ισραήλ που φέρεται να παρακολουθούσε ευαίσθητες εγκαταστάσεις ασφαλείας και επίσης φέρεται να παρακολουθούσε μία εξέχουσα ερευνήτρια αμυντικών θεμάτων.

Οι ύποπτοι, και οι δύο 32 ετών, συνελήφθησαν μετά από έρευνα που αποκάλυψε άμεση επαφή με έναν Ιρανό πράκτορα πληροφοριών.

Μια κοινή επιχείρηση της υπηρεσίας ασφαλείας Σιν Μπετ και της ισραηλινής Αστυνομίας οδήγησε στη σύλληψη του Ραφαέλ και της Λάλα Γκουλίεφ.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο Ραφαέλ Γκουλίεφ στρατολογήθηκε από τον Ελσάν (Ελχάν) Αγκάγιεφ, 56 ετών, έναν «χειριστή» γεννημένο στο Αζερμπαϊτζάν που εργάζεται για τις ιρανικές μυστικές υπηρεσίες, ως μέρος ενός δικτύου που στοχεύει να στρατολογήσει Ισραηλινούς πολίτες με καταγωγή από τον Καύκασο.

Υπό την καθοδήγηση του Αγκάγιεφ, ο Γκουλίεφ διεξήγαγε επιτήρηση πολλών τοποθεσιών υψηλής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών γραφείων της Μοσάντ, και συγκέντρωσε πληροφορίες για μία ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) την οποία Ιρανοί πράκτορες είχαν στοχοποιήσει για να σκοτώσουν.

Ο Γκουλίεφ είχε επίσης επιφορτιστεί με τη στρατολόγηση ενός πιθανού δολοφόνου, με τη σύζυγό του Λάλα να φέρεται να βοηθάει σε πολλές επιχειρήσεις.

«Αυτές οι συλλήψεις αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου που έχουμε αποκαλύψει τις τελευταίες εβδομάδες», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Σιν Μπετ.

«Έχουμε συλλάβει πολλούς Ισραηλινούς πολίτες που εκτελούσαν αποστολές για την ιρανική υπηρεσία πληροφοριών.

»Αυτές οι περιπτώσεις καταδεικνύουν επανειλημμένα τις επίμονες προσπάθειες του Ιράν να στρατολογήσει Ισραηλινούς πολίτες για κατασκοπευτικές και τρομοκρατικές επιχειρήσεις εντός του Ισραήλ».

Υψηλόβαθμο στέλεχος της ισραηλινής Αστυνομίας τόνισε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα διατηρήσουν την επαγρύπνηση τους όλο το εικοσιτετράωρο.

«Θα δείξουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε όσους συνεργάζονται με εχθρικές οντότητες και θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες και το κράτος μας», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σε απάντηση στην έρευνα, το INSS δημοσίευσε μια δήλωση, στην οποία αναφέρει:

«Το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας εκφράζει τη βαθιά του ευγνωμοσύνη στην υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ για την αποτροπή της προγραμματισμένης επιχείρησης εναντίον μέλους του προσωπικού μας».

«Με έβαλαν στον πειρασμό τα εύκολα χρήματα»

Ο Ραφαέλ Γκουλίεφ παραδέχτηκε τις κατηγορίες εναντίον του, αλλά διαχώρισε τη γυναίκα του από την προδοσία, ισχυριζόμενος ότι δεν γνώριζε.

Οι ύποπτοι λένε ότι δεν ήθελαν να βλάψουν την ασφάλεια του Ισραήλ

Ο Ραφαέλ Γκουλίεφ, 32 ετών, «μετακινήθηκε στη γη του Ισραήλ» με την οικογένειά του από το Αζερμπαϊτζάν σε ηλικία 7 ετών.

Κατά τη διάρκεια μιας από τις επισκέψεις του στην πατρίδα του, συνάντησε τη Λάλα, 29 ετών, η οποία ήρθε μαζί του στο Ισραήλ πριν από έξι μήνες.

Οι δυο τους παντρεύτηκαν και τώρα ζουν μαζί στο Λοντ.

Το ζευγάρι συνελήφθη σε ένα ξενοδοχείο στο Τελ Αβίβ ενώ παρακολουθούσε μια εξαιρετικά ευαίσθητη εγκατάσταση ασφαλείας.

Την Πέμπτη 31/10, κατηγορήθηκαν για συλλογή πληροφοριών για λογαριασμό του Ιράν.

Τους απαγγέλθηκαν σοβαρές κατηγορίες που σχετίζονται με την ασφάλεια για βοήθεια στον εχθρό σε καιρό πολέμου και παροχή πληροφοριών στον εχθρό με σκοπό να βλάψουν την εθνική ασφάλεια.

Σε ακρόαση που διεξήχθη στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Κεντρικής Περιφέρειας, η Εισαγγελία ζήτησε να προφυλακιστεί το ζευγάρι μέχρι το τέλος της δικαστικής διαδικασίας εναντίον τους.

Στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας αποφασίστηκε ότι το ζευγάρι θα παραμείνει υπό κράτηση για τουλάχιστον 30 ημέρες μέχρι να ληφθεί περαιτέρω απόφαση για την υπόθεσή τους.

«Οι κατηγορούμενοι διέπραξαν αδικήματα ασφαλείας σε μια περίοδο που το κράτος του Ισραήλ εμπλέκεται σε έναν από τους πιο σκληρούς πολέμους του, αντιμετωπίζοντας πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν», ανέφερε η Εισαγγελία στο αίτημά της.

Το κατηγορητήριο σημείωσε ότι άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως Ελσάν και Χασάν, ενεργώντας για λογαριασμό των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών, συμμετείχαν στη στρατολόγηση Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένου του ζευγαριού, για να εκτελέσουν διάφορα καθήκοντα με στόχο τη συλλογή πληροφοριών για την Ισλαμική Δημοκρατία.

Οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν, μεταξύ άλλων, να φωτογραφίσουν τα κεντρικά γραφεία της Μοσάντ, να φωτογραφίσουν τους τάφους των νεκρών στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και να παρακολουθήσουν μία πανεπιστημιακό από το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) με σκοπό να την βλάψουν.

Οι Ιρανοί «χειριστές», ένας από τους οποίους είχε προηγούμενη γνωριμία με την οικογένεια του κατηγορουμένου από το Αζερμπαϊτζάν, ανέθεσαν στον Γκουλιέφ μια «αποστολή δοκιμής».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ελσάν ζήτησε από τον κατηγορούμενο να φωτογραφίσει ένα τουριστικό γραφείο που βρίσκεται κοντά στην πρεσβεία της Μολδαβίας στο Τελ Αβίβ.

Ο Γκουλίεφ έφτασε αρχικά κοντά στη γερμανική πρεσβεία, τράβηξε φωτογραφίες εκεί και μόνο αργότερα έφτασε στη σωστή τοποθεσία που έστειλε ο χειριστής του, κοντά στην πρεσβεία της Μολδαβίας.

Ο κατηγορούμενος έλαβε 400 δολάρια για αυτή τη φωτογραφία.

Από εκείνο το σημείο και μετά, στους κατηγορούμενους ανατέθηκαν πολυάριθμα καθήκοντα, τα οποία ο Γκουλίεφ εκτελούσε είτε μόνος είτε με τη σύζυγό του, υπό την καθοδήγηση ξένων πρακτόρων.

Μεταξύ των διαφόρων αναθέσεων, ζητήθηκε από τους κατηγορούμενους να φωτογραφίσουν τους τάφους των θυμάτων της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου σε νεκροταφεία στο Petah Tikva, στο Kfar Saba, στην Ιερουσαλήμ και στο Be’er Sheva.

Για αυτές τις φωτογραφίες, ο κατηγορούμενος πληρώθηκε 1.200 δολάρια.

Έλαβε 650 δολάρια για κάθε μέρα παρακολούθησης και φωτογράφισης των κεντρικών γραφείων της Μοσάντ.

Συνολικά, το ζευγάρι έλαβε περίπου 26.000 δολάρια σε κρυπτονομίσματα από ξένους πράκτορες.

«Δεν ξέρω τι έκανε ο σύζυγός μου ή γιατί τράβηξε φωτογραφίες χωρίς να το καταλαβαίνω», ισχυρίστηκε η Λάλα Γκουλίεφ, η οποία δεν μιλά εβραϊκά, κατά την ανάκρισή της.

Ωστόσο, οι ερευνητές από τη μονάδα ειδικών ερευνών της ισραηλινής Αστυνομίας Lahav 433 και της Σιν Μπετ (ισραηλινή Ασφάλεια) ισχυρίζονται ότι η Λάλα γνώριζε πλήρως τον σκοπό πίσω από τη φωτογράφιση τοποθεσιών ευαίσθητων στην ασφάλεια σε όλο το Ισραήλ και την πηγή των χρημάτων που έλαβαν για τις ενέργειές τους.

«Σήμερα καταλαβαίνω ότι οι ενέργειές μου θα μπορούσαν να βλάψουν τη χώρα που αγαπώ. Το μετανιώνω βαθύτατα.

»Είμαι σε αυτή τη χώρα για 25 χρόνια και τη λατρεύω.

»Δεν είχα σκοπό να βλάψω τη χώρα, μπήκα στον πειρασμό “εύκολα χρήματα”», είπε ο κατηγορούμενος.

«Νόμιζα ότι μπορούσα να ξεγελάσω τους Ιρανούς και έβγαλα μόνο εικονικές φωτογραφίες».

Ο Γκουλίεφ παραδέχτηκε ότι έλαβε οδηγίες από τον Ιρανό χειριστή του.

Σχετικά με το αίτημα να φωτογραφηθούν οι τάφοι των θυμάτων της σφαγής του περασμένου έτους, ο κατηγορούμενος είπε:

«Επέμειναν να τραβήξω φωτογραφίες, παρόλο που τους είπα ότι ήταν διαθέσιμες στο διαδίκτυο».

Ο κατηγορούμενος είπε ότι σε ένα από τα ταξίδια του στο Αζερμπαϊτζάν, ένας τοπικός επιχειρηματίας του ζήτησε να φωτογραφίσει γραφεία προς ενοικίαση στο Τελ Αβίβ και τη Χάιφα.

Ανέφερε επίσης ότι ο επιχειρηματίας τον συνέδεσε αργότερα με έναν άλλο ντόπιο, λέγοντας: «Είχε ιρανική προφορά».

Ο Γκουλίεφ αποκάλυψε ότι αυτό το άτομο τον κατέκλυσε με αιτήματα να φωτογραφίσει ευαίσθητες τοποθεσίες στο Ισραήλ.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο Ιρανός χειριστής πληροφοριών γνώριζε καλά το Ισραήλ και τις ευαίσθητες και στρατηγικές εγκαταστάσεις του.

Ενώ ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε ότι τράβηξε τις φωτογραφίες, είπε επίσης κατά τη διάρκεια της εξέτασής του:

«Νόμιζα ότι ήμουν πιο έξυπνος από τον Ιρανό, οπότε δεν φωτογράφισα ακριβώς αυτό που ζήτησε».

Αργότερα, ο Ιρανός χειριστής ζήτησε πιο τολμηρές ενέργειες, όπως να βάλει φωτιά σε αυτοκίνητα.

Ρώτησε επίσης τον Γκουλίεφ: «Έχεις το θάρρος να σκοτώσεις κάποιον;». στην οποία ο κατηγορούμενος απάντησε: «Δεν το κάνω».

Ο Γκουλίεφ παραδέχτηκε στην ανάκρισή του ότι αναγνώρισε τον χειριστή ως εχθρική οντότητα που του αναθέτει καθήκοντα, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν πίστευε ότι οι ενέργειές του θα έκαναν κακό στη χώρα.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι οι προαναφερθέντες Ιρανοί χειριστές συμμετείχαν και σε άλλες υποθέσεις κατασκοπείας που οδήγησαν σε κατηγορίες εναντίον Ισραηλινών για κατασκοπεία για λογαριασμό του Ιράν.

Δολοφονικό δίκτυο

Ένα ζευγάρι από το Λοντ κατηγορήθηκε την Πέμπτη 31/10 ως ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν.

Αξιωματούχοι είπαν ότι οι δυο τους συγκέντρωσαν πληροφορίες για βασικούς εθνικούς χώρους και παρακολουθούσαν ένα ακαδημαϊκό πρόσωπο, μέλος σε μια δεξαμενή σκέψης ασφαλείας, που το Ιράν φέρεται να σκόπευε να βλάψει σωματικά.

Σιν Μπετ και Αστυνομία του Ισραήλ σημείωσαν σε κοινή τους ανακοίνωση ότι η υπόθεση αυτή ήταν η τελευταία σε μια σειρά περιστατικών κατασκοπείας για λογαριασμό της Τεχεράνης που δημοσιοποιήθηκαν. τις τελευταίες εβδομάδες.

Ώρες αργότερα, οι εισαγγελείς αποκάλυψαν επίσης ότι ένας ακόμα άνδρας, ο Άσερ Μπενιαμίν Βέις (Asher Binyamin Weiss) από το Μπνέι Μπρακ, κατηγορήθηκε την περασμένη εβδομάδα ως ύποπτος για δραστηριότητες που περιελάμβαναν παρακολούθηση ενός πυρηνικού επιστήμονα, ο οποίος ήταν στόχος δολοφονίας από το Ιράν, κάτι που αποκαλύφθηκε όταν εξαρθρώθηκε ένας άλλος ιρανικός κατασκοπευτικός πυρήνας.

Και στις δύο πρόσφατες υποθέσεις, οι ύποπτοι φέρεται να παρακολουθούν πρόσωπα ασφαλείας, να φωτογραφίζουν και να βιντεοσκοπούν τα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους και στη συνέχεια να στέλνουν το υλικό σε Ιρανούς χειριστές, οι οποίοι στη συνέχεια προσπαθούσαν να στρατολογήσουν δολοφόνους, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Στην ανακοίνωσή τους, η Σιν Μπετ και η Αστυνομία ανέφεραν ότι οι Γκουλίεφ στρατολογήθηκαν ως μέρος ενός ιρανικού δικτύου που επικεντρώνεται σε μετανάστες στο Ισραήλ από την περιοχή του Καυκάσου.

Είπαν ότι τους δύο προσέγγισε ένας Ισραηλινός με καταγωγή από το Αζερμπαϊτζάν που ονομαζόταν στη δήλωση ως Elshan (Elchanan) Agyeiv, 56 ετών.

Αξιωματούχος της Σιν Μπετ είπε ότι η έρευνα αποκάλυψε «για άλλη μια φορά τις προσπάθειες των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών να στρατολογήσουν και να εκμεταλλευτούν Ισραηλινούς πολίτες με σκοπό την προώθηση της κατασκοπείας και της τρομοκρατικής δραστηριότητας στο Ισραήλ».

Ζητώντας να κρατηθούν οι Γκουλίεφ μέχρι το τέλος της διαδικασίας, οι εισαγγελείς σημείωσαν ότι «διέπραξαν αδικήματα ασφαλείας τη στιγμή που το Ισραήλ διεξάγει έναν από τους πιο δύσκολους πολέμους που γνώρισε ποτέ, σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν.

»Γνώριζαν ότι ήταν πράκτορες εχθρικών προς το Ισραήλ οντοτήτων και παρ’ όλα αυτά συνέχισαν να συνεργάζονται μαζί τους».

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ο Γκουλίεφ ήταν σε επαφή με δύο Ιρανούς πράκτορες από το 2021.

Με τα χρόνια φέρεται να έκανε και τις δικές του προτάσεις για δραστηριότητες που οι πράκτορες θα μπορούσαν να βρουν επωφελείς.

Λάμβανε 600 δολάρια για κάθε μέρα που παρακολουθούσε τη γυναίκα του INSS και πέρασε ώρες βιντεοσκοπώντας και φωτογραφίζοντας το σπίτι και το αυτοκίνητό της, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Οι Ιρανοί χειριστές του Γκουλιέεφ του είπαν να αγοράσει εξοπλισμό όπως ένα ειδικό τηλέφωνο, κάμερες υψηλής ποιότητας και έναν φορητό υπολογιστή στον οποίο εγκατέστησε λογισμικό κρυπτογράφησης.

Οι επικοινωνίες έγιναν μέσω της εφαρμογής Telegram και κρυπτογραφημένων εφαρμογών, είπαν οι εισαγγελείς, με τους Ιρανούς να προτρέπουν τον Γκουλιέεφ να προσέχει ώστε να μην ανακαλυφθούν τα μηνύματα.

Το ζευγάρι κατηγορείται επίσης ότι φωτογράφισε και βιντεοσκόπησε το προξενείο της Μολδαβίας στο Τελ Αβίβ, τις εγκαταστάσεις της Israel Electric Corporation, το λιμάνι της Χάιφα, μια πολιτεία άντλησης νερού στη Χαντέρα, τα δημόσια καταφύγια στο Τελ Αβίβ και τους τάφους των θυμάτων της σφαγής της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Λέγεται επίσης ότι φωτογράφισαν αφίσες ομήρων που κρατούνταν στη Γάζα που είχαν αναρτηθεί κοντά στη στρατιωτική βάση Kirya στο Τελ Αβίβ.

Συνολικά, το ζευγάρι έλαβε 26.000 δολάρια από τους Ιρανούς.

Ανώτερος αξιωματούχος της Σιν Μπετ ανέφερε ότι το πλήθος των πρόσφατων περιστατικών κατασκοπείας αποδεικνύουν τις προσπάθειες των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών να στρατολογήσουν και να εκμεταλλευτούν Ισραηλινούς πολίτες με σκοπό την κατασκοπεία και τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ισραηλινοί θέλουν να βοηθήσουν τους Κούρδους στη Συρία

Έχουμε καταστρέψει το 86% των συστημάτων αεράμυνας της Συρίας, λέει το Ισραήλ

Τούρκοι και Καταριανοί στο ισλαμιστικό «φέουδό» τους Δαμασκό – Χακάν Φιντάν, Ιμπραήμ Καλίν και Χαλφάν αλ-Καάμπι μαζί με τους τζιχαντιστές

«Στενό συντονισμό» για τη Συρία ζήτησε ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ από το Ισραήλ

Ανάλυση ARUTZ SHEVA: Ο Τραμπ πρέπει να εμπιστευτεί το ένστικτό του και να αγνοήσει τους «ειδικούς» περί Συρίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr