


Η Μεγάλη Στοά της Αλβανίας (ΜΣΑ) εξέδωσε ανακοίνωση για να διασαφηνίσει ένα πρόσφατο ζήτημα. Ο κ. Νικολλά Νοσί, πρώην Μεγάλος Γραμματέας, ο οποίος είχε απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του μετά την απομάκρυνση του πρώην Μεγάλου Διδασκάλου Άρμπεν Στύλλα από το Μασονικό Δικαστήριο, απέστειλε επίσημες ανακοινώσεις στο όνομα της ΜΣΑ.
Η ΜΣΑ τονίζει ότι ο κ. Νοσί δεν έχει πλέον καμία εξουσιοδότηση να ενεργεί ή να εκφράζεται εκ μέρους της.
Μία από αυτές τις επιστολές, που περιείχε χαιρετισμούς προς άλλες Στοές, εστάλη στο όνομα του κ. Στύλλα, παρά την απομάκρυνσή του από το αξίωμα.
Η ΜΣΑ υπενθυμίζει ότι η απομάκρυνση του κ. Στύλλα ήταν νόμιμη, βάσει τελεσίδικης απόφασης του Μασονικού Δικαστηρίου.
Η ΜΣΑ διαβεβαιώνει ότι παραμένει ο ίδιος θεσμός, με αμετάβλητη δομή και αποστολή.
Η μόνη αλλαγή αφορά την απομάκρυνση του πρώην Μεγάλου Διδασκάλου.
Ο κ. Στύλλα θα είναι ευπρόσδεκτος να επιστρέψει ως κανονικός αδελφός μετά τη λήξη της αναστολής του.
Οι ενέργειες του κ. Νοσί, σε αντίθεση με την απόφαση του Μασονικού Δικαστηρίου, θεωρούνται παραβίαση των Μασονικών αρχών.
Για λόγους διαφάνειας, η ΜΣΑ αναφέρει ότι επισυνάπτεται αντίγραφο μιας από τις επιστολές του κ. Νοσί, η οποία δεν αντιπροσωπεύει την επίσημη θέση της.
Επιπλέον, η ΜΣΑ πληροφορήθηκε ότι ο κ. Νοσί έκανε κατάχρηση προνομίων και δικαιωμάτων πρόσβασης που είχε ως Μεγάλος Γραμματέας, αλλοιώνοντας την κατάσταση μελών στην εφαρμογή Amity, χαρακτηρίζοντάς τους ως «αποβληθέντες».
Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν την έγκριση της ΜΣΑ και αποτελούν κατάχρηση δικαιωμάτων πρόσβασης.
Η ΜΣΑ εκφράζει την πεποίθηση ότι οι διαχειριστές της Amity θα αναγνωρίσουν ότι κανείς δεν μπορεί να «αποβάλει» μονομερώς μεγάλο μέρος των μελών της ΜΣΑ.
Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την ακεραιότητα της εφαρμογής και του θεσμού.
Η ΜΣΑ παραμένει σταθερή στις αρχές και την αποστολή της, καταλήγει η ανακοίνωση.