


Οι επιθέσεις του τουρκικού κράτους στη Ροζάβα [συριακό Κουρδιστάν] έχουν ως στόχο να διαλύσουν τη στρατηγική υποδομή της περιοχής, να αναγκάσουν τον πληθυσμό σε εκτοπισμό, ιδιαίτερα από τις κουρδικές περιοχές, και να επιδεινώσουν τις συνθήκες διαβίωσης.
Στο πλαίσιο αυτών των επιθέσεων, το Φράγμα Τισχρίν, ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχής, έχει στοχοποιηθεί σκόπιμα.
Από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου, η Τουρκία έχει υποστηρίξει ριζοσπαστικές τζιχαντιστικές ομάδες, χρησιμοποιώντας τις ιδιαίτερα εναντίον του κουρδικού λαού.
Η Χατίτζε Καβράν τόνισε ότι οι γυναίκες έπαιξαν ηγετικό ρόλο στην Επανάσταση της Ροζάβα, όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά και πρωτοστατώντας σε έναν κοινωνικό και ιδεολογικό μετασχηματισμό.
Επισήμανε ότι ο ενεργός ρόλος των γυναικών στην αντίσταση τις έχει καταστήσει πρωταρχικούς στόχους τόσο για τις τζιχαντιστικές ομάδες όσο και για την Τουρκία.
«Αυτές οι ομάδες είναι μέρος των συμμοριών που ευθύνονται για τη δολοφονία της Χεβρίν Χελέφ και τη σφαγή εκατοντάδων Κούρδων γυναικών.
»Επιπλέον, η ενσωμάτωση τέτοιων φατριών στις πολιτικές δομές που διαμορφώνουν το μέλλον της Συρίας αποτελεί σοβαρή απειλή», είπε.
Η Καβράν τόνισε ότι η Επανάσταση στη Ροζάβα, με επικεφαλής τις γυναίκες, θεωρείται απειλή από τις περιφερειακές δυνάμεις, οι οποίες έχουν ασκήσει σκόπιμα πίεση για την αποσταθεροποίηση της περιοχής.
Υπογράμμισε ότι οι επιθέσεις εναντίον αμάχων, η συστηματική στόχευση γυναικών και οι προσπάθειες καταστολής της αντίστασης στη Ροζάβα δεν είναι απλώς μεμονωμένες πράξεις βίας, αλλά μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που αποσκοπεί στη διαμόρφωση του μέλλοντος όχι μόνο της Ροζάβα αλλά και ολόκληρης της Συρίας.
Οι γυναίκες φέρουν το βάρος του πολέμου
Η Χατίτζε Καβράν τόνισε ότι σε κάθε πόλεμο σε όλο τον κόσμο, είναι οι γυναίκες που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος.
«Οι γυναίκες δεν ήταν ποτέ οι εμπνευστές του πολέμου, αλλά πάντα αδικούνταν.
»Κάποιες φορές έχαναν τα παιδιά τους, κάποιες φορές τα σπίτια τους καταστρέφονταν και όσες κατάφερναν να επιβιώσουν υπέφεραν την πιο βαθιά αγωνία απ’ όλες, γινόμενες πρόσφυγες.
»Ακόμη και μετά από αρκετές γενιές, το τραύμα που προκαλούν αυτές οι τραγωδίες δεν θα σβήσει.
»Ο πόνος δεν θα λησμονηθεί, ούτε και οι υπεύθυνοι.
»Η ιστορία θα καταραστεί εκείνους που ξεκίνησαν αυτούς τους πολέμους, εκείνους που τους παρέτειναν και εκείνους που απέτυχαν να δράσουν για να τους τερματίσουν», δήλωσε.
Αξιολογώντας τον συριακό εμφύλιο πόλεμο και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, η Καβράν συνέχισε:
«Για πάνω από 60 χρόνια, το καθεστώς Μπάαθ κυβέρνησε τη Συρία μέσω καταπίεσης και βαρβαρότητας.
»Οι Κούρδοι και άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης αντιμετώπισαν αδιανόητες σφαγές και διώξεις απλώς επειδή αρνήθηκαν να δεχτούν αυτό το καθεστώς.
»Σαν να μην έφτανε αυτή η καταπίεση, τα τελευταία 13 χρόνια, παραστρατιωτικές οργανώσεις, με το πρόσχημα ότι είναι “σωτήρες”, εισήλθαν στο συριακό έδαφος, διαπράττοντας φρικαλεότητες που ξεπέρασαν ακόμη και τη σκληρότητα του καθεστώτος Μπάαθ.
»Πολλές από αυτές τις οργανώσεις, υποστηριζόμενες από το τουρκικό κράτος, χρησιμοποίησαν το Ισλάμ ως πρόσχημα για να κερδίσουν νομιμότητα μεταξύ των μουσουλμάνων της Μέσης Ανατολής.
»Ωστόσο, η μεγαλύτερη προδοσία τους ήταν εναντίον του ίδιου του Ισλάμ.
»Οι σημερινοί διάβολοι ξεκίνησαν με το σύνθημα “Θα προσευχηθούμε στο Τζαμί των Ουμαγιάδων” [στη Δαμασκό], όπως οι προκάτοχοί τους οι Ουμαγιάδες, που δίωξαν τους καταπιεσμένους Αχλ αλ-Μπάιτ* ενώ προσπαθούσαν να μεταμφιέσουν την τυραννία τους στο όνομα του Ισλάμ.
»Αν η πραγματική τους ανησυχία ήταν το Ισλάμ, δεν θα είχαν καταπατήσει τις χώρες ενός άλλου έθνους ούτε θα επέτρεπαν στις συμμορίες τους να το κάνουν.
»Δεν πρέπει να λησμονηθεί ότι η πλειοψηφία του συριακού λαού είναι επίσης μουσουλμάνοι.
»Ωστόσο, το να έχουν γένια και τουρμπάνια δεν κάνει αυτές τις συμμορίες μουσουλμανικές, είναι οι Αμπού Τζαχλ** της εποχής μας, οι ειδωλολάτρες αυτής της εποχής.
»Στην ισλαμική αντίληψη για την κατάκτηση, η πρόκληση βλάβης σε αμάχους, ηλικιωμένους, παιδιά και γυναίκες απαγορεύεται αυστηρά.
»Ωστόσο, αυτές οι συμμορίες έχουν καταπατήσει ακόμη και τις πιο θεμελιώδεις αρχές του Ισλάμ».
Το τουρκικό κράτος επιδιώκει να εμποδίσει τους Κούρδους να αποκτήσουν πολιτικό στάτους
Η Χατίτζε Καβράν επέμεινε ότι ο πραγματικός στόχος των τζιχαντιστικών οργανώσεων που χρηματοδοτούνται από το τουρκικό κράτος δεν ήταν να χτίσουν μια νέα ζωή στη Συρία ή να ιδρύσουν ένα κράτος, αλλά μάλλον να εμποδίσουν τους Κούρδους να αποκτήσουν πολιτικό status.
Είπε: «Εκατομμύρια δολάρια και τόνοι όπλων στάλθηκαν για αυτόν τον σκοπό.
»Ωστόσο, οι Κούρδοι αντιστασιακοί, ειδικά οι γυναίκες αντιστασιακές, πολέμησαν μέχρι την τελευταία τους σφαίρα στον λόφο Μιστενούρ, θυσιάζοντας τη ζωή τους για να νικήσουν αυτές τις συμμορίες.
»Οι τζιχαντιστές δεν μπορούσαν να αντέξουν αυτή την αντίσταση και υπέστησαν τη μεγαλύτερη ήττα τους.
»Όταν η Τουρκία δεν μπορούσε να δεχτεί την αποτυχία των συμμοριών της, εξαπέλυσε άμεσες επιθέσεις στη Ροζάβα με τον στρατό και τα πολεμικά αεροσκάφη της.
»Στόχος της ήταν να καταστρέψει τη Ροζάβα, την ιστορική καρδιά της κουρδικής αντίστασης, και να εξοντώσει τους Κούρδους.
»Αυτές που υπέφεραν περισσότερο από αυτόν τον βρώμικο πόλεμο ήταν οι Κούρδες γυναίκες.
»Αντιμετώπισαν την πιο βάναυση πλευρά του πολέμου.
»Στοχοποιήθηκαν συγκεκριμένα, απήχθησαν, πουλήθηκαν σε σκλαβοπάζαρα, βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν με τους πιο φρικιαστικούς τρόπους.
»Χιλιάδες από αυτές εξακολουθούν να αγνοούνται.
»Και όλα αυτά έγιναν υπό την κάλυψη του Ισλάμ.
»Αυτές οι συμμορίες, που αποκαλούσαν τους εαυτούς τους “μουτζαχεντίν”***, ήταν στην πραγματικότητα οι μεγαλύτεροι εχθροί της θρησκείας».
Η αλλοιωμένη έννοια του τζιχάντ
Η Χατίτζε Καβράν πρόσθεσε ότι η έννοια του τζιχάντ*** έχει διαστρεβλωθεί και χρησιμοποιηθεί ως όπλο για να δικαιολογήσει τη βαρβαρότητα, αντιφάσκοντας την αληθινή της έννοια στο Ισλάμ.
Είπε: «O τζιχάντ δεν αφορά τον θάνατο. Αφορά τη cehd, που σημαίνει προσπάθεια και αγώνα.
»Το Κοράνι ορίζει το τζιχάντ ως αγώνα για τη θεία αποκάλυψη, αλλά αυτοί οι άγριοι το μπέρδεψαν με τη σφαγή.
»”Μην υπακούτε λοιπόν στους άπιστους, αλλά αγωνιστείτε εναντίον τους με αυτό (το Κοράνι) σε έναν μεγάλο τζιχάντ” (Al-Furqan 52).
»Αν η δολοφονία ήταν τζιχάντ, ο Θεός θα είχε διατάξει “Πάρτε τα όπλα και σκοτώστε”, αντί να πει “Αγωνιστείτε μέσω της αποκάλυψης”.
»Ακόμη και κατά τη διάρκεια των διώξεων των μουσουλμάνων στη Μέκκα, δεν σκότωσαν ούτε ένα άτομο.
»Στην πρακτική του Προφήτη Μωάμεθ, οι αιχμάλωτοι πολέμου είτε απελευθερώνονταν με λύτρα είτε χωρίς.
»Ωστόσο, αυτοί οι λεγόμενοι “μουσουλμάνοι” που διέπραξαν φρικαλεότητες, πώς δικαιολόγησαν το να πουλούν Κούρδες γυναίκες σε σκλαβοπάζαρα;
»Πώς δικαιολόγησαν τον βιασμό;
»Πώς δικαιολόγησαν τη δολοφονία;
»Όταν μια 15χρονη κοπέλα Γιαζίντι, αφού δέχτηκε βάναυση επίθεση, ρώτησε τον αιχμάλωτό της, “Πώς μπόρεσες να μου το κάνεις αυτό;”, με ποια συνείδηση αυτός ο άνθρωπος παρέμεινε σιωπηλός».
Η Καβράν συνέχισε: «Η φρικιαστική εκστρατεία εναντίον των Κούρδων, που διεξάγεται στο όνομα του Ισλάμ, δεν έχει οδηγήσει μόνο σε σφαγές, αλλά έχει επίσης αλλοιώσει τη θρησκεία και τις κοινωνικές δομές.
»Το αληθινό Ισλάμ βασίζεται στη δικαιοσύνη, το έλεος και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
»Σήμερα, το καθήκον μας είναι να ανακτήσουμε τη θρησκεία και τις κοινωνικές αξίες από αυτή τη βάρβαρη ιδεολογία.
»Ο αγώνας μας πρέπει να σταθεί ενάντια στην καταπίεση και τη βία, και υπέρ της δικαιοσύνης, της ισότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
»Το Κοράνι επιτρέπει τον πόλεμο μόνο σε αυτοάμυνα:
»”Δόθηκε άδεια (να πολεμήσουν) σε εκείνους εναντίον των οποίων διεξάγεται πόλεμος επειδή έχουν αδικηθεί. Και πράγματι, ο Αλλάχ είναι ικανός να τους δώσει τη νίκη” (Al-Hajj 39).
»Το μήνυμα του Κορανίου είναι σαφές.
»Ο λαός της Ροζάβα συνεχίζει τον δίκαιο αγώνα και την αντίστασή του.
»Ο κουρδικός λαός έχει αντιμετωπίσει αμέτρητες αδικίες σε όλη την ιστορία, αλλά ποτέ δεν έχει υποκύψει».
Οι Κούρδοι αψηφούν τις πιθανότητες, όπου οι στρατοί τρέπονται σε φυγή
Τονίζοντας τη θρυλική αντίσταση των Κούρδων γυναικών και την έμπνευση που προσφέρει στον κόσμο, η Χατίτζε Καβράν ολοκλήρωσε τις παρατηρήσεις της με τα ακόλουθα λόγια:
«Οι γυναίκες επέλεξαν να αντισταθούν με το κεφάλι ψηλά, παρά τον φόβο, τον πόνο και την προδοσία.
»Καθώς οι βόμβες έπεφταν πάνω τους, αρνήθηκαν να παραδοθούν και πολέμησαν μέχρι την τελευταία τους σφαίρα.
»Δεν πολέμησαν για χρήματα, όπως οι βάρβαροι μισθοφόροι που ήρθαν από όλο τον κόσμο.
»Πολέμησαν για την ελευθερία.
»Οι κουρδικές, αραβικές, αρμενικές, συριακές, τουρκμενικές, μουσουλμανικές, χριστιανικές, γιαζίντι, σουνιτικές και αλαουίτικες κοινότητες στη Ροζάβα ενώθηκαν και πέτυχαν να χτίσουν μια δημοκρατική διοίκηση και ένα κοινωνικά οργανωμένο σύστημα.
»Άφησαν στην άκρη τις εθνικές και θρησκευτικές διαφορές για να υπερασπιστούν την κοινή τους πατρίδα.
»Πρόσφατα, αυτές οι ίδιες τζιχαντιστικές συμμορίες που φοβούνται ακόμη και να πατήσουν στις σκιές των Κούρδων γυναικών έχουν στρέψει τις φρικαλεότητές τους εναντίον μιας άλλης ευάλωτης ομάδας: των Αλαουιτών.
»Η ίδια αγριότητα, η ίδια βαρβαρότητα, τώρα εξαπολύεται εναντίον τους.
»Ωστόσο, όπως οι Κούρδες γυναίκες έχουν αναπτύξει και αγκαλιάσει την αυτοάμυνα ως αρχή, τώρα στέκονται αλληλέγγυες ενάντια σε αυτές τις επιθέσεις στις αλαουίτικες κοινότητες.
»Μέσα από την αντίστασή τους και την ακλόνητη δέσμευσή τους στην ελευθερία, έχουν κερδίσει τον σεβασμό του κόσμου.
»Έτσι, η μεγαλύτερη τιμή της νίκης ανήκει σε αυτές.
»Το δικαίωμα να ανοικοδομήσουν τη Ροζάβα, να αναδυθούν από τις στάχτες και να σφυρηλατήσουν μια νέα ζωή, ανήκει σε αυτές.
»Έχουν δείξει στον κόσμο την απαράμιλλη θέληση και το θάρρος τους.
»Σε μια χώρα όπου ολόκληροι στρατοί κατέρρευσαν, όπου ηγέτες κρατών τράπηκαν σε φυγή από τον φόβο, οι Κούρδες γυναίκες, ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, στάθηκαν και πολέμησαν ενάντια σε δύο κράτη και τις πιο αδίστακτες συμμορίες. Και εξακολουθούν να αγωνίζονται».
Σημειώσεις:
*Ο όρος «Αχλ αλ-Μπάιτ» (αραβικά: أهل البيت) σημαίνει κυριολεκτικά «Άνθρωποι του Σπιτιού» και αναφέρεται στην οικογένεια του Προφήτη Μωάμεθ.
Σύμφωνα με την ισλαμική παράδοση, περιλαμβάνει τον ίδιο τον Προφήτη, την κόρη του Φατιμά, τον γαμπρό του Αλί ιμπν Αμπί Τάλιμπ και τους εγγονούς του, Χασάν και Χουσεΐν.
Στους σιιτικούς κύκλους, ο όρος επεκτείνεται για να συμπεριλάβει τους δώδεκα Ιμάμηδες, οι οποίοι θεωρούνται πνευματικοί και πολιτικοί διάδοχοι του Μωάμεθ.
Η έννοια του Αχλ αλ-Μπάιτ κατέχει κεντρική θέση στο σιιτικό Ισλάμ, όπου τα μέλη της οικογένειας του Προφήτη θεωρούνται πρότυπα αρετής και πηγές θρησκευτικής καθοδήγησης.
Η αγάπη και ο σεβασμός προς αυτούς αποτελούν βασικά στοιχεία της σιιτικής πίστης.
Στο σουνιτικό Ισλάμ, αν και αναγνωρίζεται η σημασία του Αχλ αλ-Μπάιτ, η έμφαση δίνεται περισσότερο στους συντρόφους του Προφήτη (Σαχάμπα) και στις πρώτες γενιές μουσουλμάνων.
Παρόλα αυτά, ο σεβασμός προς την οικογένεια του Μωάμεθ παραμένει σημαντικός και για τους σουνίτες.
Η διαφορά στην ερμηνεία και τη σημασία του Αχλ αλ-Μπάιτ αποτελεί μία από τις κύριες διακρίσεις μεταξύ σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων.
**Ο Αμπού Τζαχλ, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Αμπού αλ-Χάκαμ ιμπν Χισάμ, ήταν εξέχων ηγέτης της φυλής των Κουραϊσιτών στη Μέκκα κατά την εποχή του Προφήτη Μωάμεθ.
Ήταν γνωστός για την έντονη εναντίωσή του στο Ισλάμ και τον Προφήτη.
Το προσωνύμιο «Αμπού Τζαχλ» σημαίνει «Πατέρας της Άγνοιας» και του αποδόθηκε λόγω της αντίθεσής του στη νέα θρησκεία.
Μια χαρακτηριστική ιστορία αναφέρει ότι, ενώ ο Προφήτης προσευχόταν στην Κάαμπα, ο Αμπού Τζαχλ και οι σύντροφοί του συνωμότησαν να τοποθετήσουν τα εντόσθια μιας καμήλας στην πλάτη του κατά τη διάρκεια της προσκύνησής του, σε μια προσπάθεια να τον ταπεινώσουν.
Ο Αμπού Τζαχλ σκοτώθηκε στη Μάχη του Μπαντρ το 624 μ.Χ., μια σημαντική σύγκρουση μεταξύ των μουσουλμάνων της Μεδίνας και των Κουραϊσιτών της Μέκκας.
Ο θάνατός του θεωρήθηκε σημαντικό πλήγμα για τους αντιπάλους του Ισλάμ.
***Ο όρος «μουτζαχεντίν» (αραβικά: مجاهدين, mujāhidīn) είναι ο πληθυντικός του «μουτζαχίντ» (مجاهد, mujāhid), που σημαίνει «αγωνιστής» ή «αυτός που συμμετέχει σε τζιχάντ».
Η λέξη «τζιχάντ» κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «αγώνας» ή «προσπάθεια» και μπορεί να αναφέρεται σε πνευματικό ή στρατιωτικό αγώνα.
Στη σύγχρονη εποχή, ο όρος «μουτζαχεντίν» χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν σε στρατιωτικές συγκρούσεις.
Ιστορικά, ο όρος έγινε γνωστός στη Δύση κατά τη διάρκεια του Σοβιετο-Αφγανικού Πολέμου (1979-1989), όταν οι μουτζαχεντίν του Αφγανιστάν πολέμησαν εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων.
Αυτές οι οργανώσεις υποστηρίχθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες, καθώς και από μουσουλμανικά κράτη, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η σοβιετική επιρροή στην περιοχή.
Μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν, ο όρος «μουτζαχεντίν» χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει διάφορες ισλαμιστικές ένοπλες οργανώσεις σε διαφορετικές περιοχές, όπως στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, όπου η 7η Μουσουλμανική Ταξιαρχία αποτελούνταν από Βόσνιους μουσουλμάνους και ξένους εθελοντές.
Επιπλέον, ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει οργανώσεις όπως η «Οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού» (Mujahedin-e Khalq – MEK), μια ιρανική αντιστασιακή ομάδα που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από διάφορες χώρες και οργανισμούς.
Σήμερα, ο όρος «μουτζαχεντίν» συνδέεται συχνά με ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις που συμμετέχουν σε συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου.