


Την τελευταία εβδομάδα, το μεγαλύτερο μέρος της ήδη περιορισμένης προσοχής των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης στη σφαγή στη Συρία επικεντρώθηκε στην κοινότητα των Αλαουιτών, αφήνοντας σχεδόν αγνοημένη την κατάσταση των Χριστιανών της χώρας.
Μέσα στη συνεχιζόμενη σφαγή, ένας Ισραηλινός Χριστιανός με δεσμούς με την χριστιανική κοινότητα στην πόλη Χομς μίλησε πρόσφατα στο ALL ISRAEL NEWS για να δώσει μια εικόνα της πολύπλοκης κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί της Συρίας υπό το νέο ισλαμιστικό καθεστώς.
Ο Μανουέλ Αμπού Αλί είναι ο ιδρυτής της Middle East Christian Aid (MECA), μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με αποστολή την υποστήριξη των ξεχασμένων χριστιανικών κοινοτήτων στη Μέση Ανατολή.
Ο Αμπού Αλί, ένας Ευαγγελικός Χριστιανός από την Ιερουσαλήμ, συνέκρινε την τρέχουσα κατάσταση των Χριστιανών της Συρίας με τη δοκιμασία που αντιμετώπισαν οι Ισραηλινοί κάτοικοι του Γάζα Ενβελόπ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
«Αυτή είναι μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν κάθε μέρα.
»Μόνο που δεν υπάρχουν ηρωικοί στρατιώτες να έρθουν να τους υπερασπιστούν.
»Είναι μόνοι τους», είπε ο Αμπού Αλί.
Μια ομάδα της MECA βρισκόταν στη διαδικασία παροχής βοήθειας στους ντόπιους Χριστιανούς στη Χομς, ακριβώς ανατολικά των παράκτιων επαρχιών Λατάκια και Ταρτούς, όταν οι συγκρούσεις μεταξύ μαχητών πιστών στο καθεστώς Άσαντ και στρατευμάτων της νέας ισλαμιστικής κυβέρνησης κατέληξαν σε αδιάκριτη δίωξη και δολοφονία αμάχων.
«Η ομάδα βρέθηκε να κρύβεται κάτω από έπιπλα για να αποφύγει να πυροβοληθεί ή να απαχθεί από πολιτοφυλακές που περιπλανιούνταν στους δρόμους.
»Βρέθηκαν παγιδευμένοι στην πιο φονική περίοδο βίας εδώ και χρόνια – με πάνω από 1.000 αμάχους νεκρούς», εξήγησε ο Αμπού Αλί.
Οι συγκρούσεις στη Χομς, παρόμοιες με τις κύριες μάχες στην ακτή, έφεραν αντιμέτωπες τις πολιτοφυλακές των Αλαουιτών πιστών στον Άσαντ με τις ισλαμιστικές δυνάμεις του νέου καθεστώτος – αλλά οι άμαχοι στοχοποιήθηκαν και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με τον Αμπού Αλί.
«Ξέσπασε μια έξαρση βίας και απαγωγών, και σπίτια και καταστήματα δέχτηκαν επιθέσεις στη Χομς και τα γύρω χωριά.
»Σκότωναν όποιον έβρισκαν μπροστά τους, συμπεριλαμβανομένων των Χριστιανών.
»Οι συνεργάτες μας λένε ότι οι πολιτοφυλακές των Αλαουιτών πιστών στον Άσαντ ξεκίνησαν αυτή τη βία», είπε στο ALL ISRAEL NEWS.
Πρόσθετες αναφορές από την ακτή της Συρίας υποδεικνύουν ότι Χριστιανοί ήταν επίσης μεταξύ των περισσότερων από 1.000 αμάχων που δολοφονήθηκαν εκεί.
Ενώ η νέα κυβέρνηση δήλωσε ότι θέλει να επιβάλει τάξη και ασφάλεια, ο Αμπού Αλί είπε ότι οι δυνάμεις «έχουν βασικά υπόβαθρο από την Αλ Κάιντα και το ISIS, οπότε τα αληθινά τους χρώματα αποκαλύφθηκαν, με κάποιους να εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να καθαρίσουν την περιοχή από οποιονδήποτε δεν είναι Σουνίτης».
Ωστόσο, αυτή η ιστορία πέρασε σχεδόν απαρατήρητη στην κάλυψη των Μέσων Ενημέρωσης για τις μάχες και τις σφαγές, που επικεντρώθηκε στις πόλεις κατά μήκος της ακτής, οι οποίες είναι κυρίως Αλαουίτες – η εθνοθρησκευτική ομάδα στην οποία ανήκει και η οικογένεια Άσαντ.
Ο Αμπού Αλί τόνισε ότι η ομάδα της MECA «δεν είδε δημοσιογράφους ή ΜΚΟ στην περιοχή».
Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ στο New Lines Magazine, η Χομς έχει συγκλονιστεί από μια σειρά απαγωγών και δολοφονιών που στοχεύουν μειονότητες, ιδιαίτερα Αλαουίτες, από τότε που ανέλαβε το νέο καθεστώς.
Ενώ ο νέος αρχηγός της Αστυνομίας της πόλης αρνήθηκε την απότομη αύξηση αυτού του φαινομένου, ο Συριακός Καθολικός αρχιεπίσκοπος επιβεβαίωσε ότι η χριστιανική κοινότητα φοβάται ότι η φρικτή κατάσταση υπό το βάναυσο καθεστώς του Άσαντ μπορεί να επαναληφθεί.
«Προσπαθήσαμε να μιλήσουμε με τους αξιωματούχους, που έχουν την κοινωνική και πολιτική ευθύνη, αλλά δεν λάβαμε καμία συγκεκριμένη αντίδραση», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ζακ Μουράντ στο New Lines.
Αρχιεπίσκοπος Ζακ Μουράντ (Jacques Mourad)
«Υπάρχει μια επανάληψη όλων όσων έκανε το καθεστώς του Άσαντ πριν, δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό», πρόσθεσε ο Μουράντ.
Η μοίρα των Χριστιανών της Συρίας πήρε απότομη τροπή στις αρχές Δεκεμβρίου 2024.
Μετά από χρόνια αδιεξόδου, η ισλαμιστική ανταρτική ομάδα Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS) ξέσπασε από το θύλακα της γύρω από την πόλη Ιντλίμπ στο βορρά, τερματίζοντας τη δεκαετή κυριαρχία του Μπασάρ αλ-Άσαντ με μια αστραπιαία επίθεση.
Από τότε, η νέα κυβέρνηση υπό τον Αχμέντ αλ-Σαράα, ηγέτη της HTS και πρώην μέλος της ISIS και της Αλ Κάιντα, παλεύει να αποκαταστήσει τη δημόσια ασφάλεια και τάξη.
Ο Αλ-Σαράα προσπαθεί να ενσωματώσει τις πολυάριθμες ένοπλες ομάδες ανταρτών –συμπεριλαμβανομένων ισλαμιστικών, εν μέρει ξένων τρομοκρατικών ομάδων– σε έναν νέο συριακό στρατό.
Οι εθνοτικές μειονότητες στη Συρία θεωρούνται συχνά από τους πρώην αντάρτες ότι υποστήριξαν το καθεστώς του Άσαντ και τις θηριωδίες του εναντίον της σουνιτικής πλειοψηφίας της χώρας.
Πολλοί έχουν εκφράσει φόβο για τη νέα τάξη.
Ωστόσο, ορισμένες χριστιανικές εκκλησίες έχουν δηλώσει δημόσια υποστήριξη στη νέα κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.
Το παράδειγμα του θύλακα του Ιντλίμπ, όπου η HTS κυβερνούσε χριστιανικούς και δρούζους πληθυσμούς, προσφέρει μια αμυδρή ελπίδα.
Αν και οι μειονότητες αντιμετώπισαν παρενοχλήσεις και ορισμένοι δολοφονήθηκαν, δεν εκδιώχθηκαν και δεν σφαγιάστηκαν μαζικά, όπως συνέβη υπό το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Τα τελευταία χρόνια, όταν ο Αλ-Σαράα (γνωστός και ως Αλ-Γκολάνι) προσπάθησε να βελτιώσει την εικόνα του στη Δύση, η HTS άρχισε να προσεγγίζει αυτές τις κοινότητες, έστω και για λόγους δημοσίων σχέσεων.
«Η ίδια η νέα κυβέρνηση δεν είναι δημόσια εναντίον των Χριστιανών, αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα ξέφυγαν από τον έλεγχό της», είπε ο Αμπού Αλί, προσθέτοντας ότι «δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για να βοηθήσει ή να προστατεύσει τους Χριστιανούς της Συρίας».
Η ομάδα στη Χομς συνάντησε «μια χριστιανική κοινότητα γεμάτη φόβο και ένα αίσθημα εγκατάλειψης», τόνισε.
Τους τελευταίους μήνες, σε ολόκληρη τη Συρία, «εκκλησίες έχουν δεχθεί επιθέσεις και χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν καεί, νεκροταφεία έχουν βεβηλωθεί, και συμμορίες προσπαθούν να επιβάλουν τη σαρία στους Χριστιανούς, αναγκάζοντας τις γυναίκες να φορούν μαντίλα στους δρόμους», συνέχισε ο Αμπού Αλί.
Οι Χριστιανοί «φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους λόγω του φόβου επιθέσεων στον δρόμο ή απαγωγής ή δολοφονίας.
»Όσοι έχουν κόρες είναι ιδιαίτερα φοβισμένοι, καθώς αποτελούν πρωταρχικό στόχο για απαγωγές και αρκετές ανέφεραν ότι αναγκάστηκαν να φορέσουν μαντίλα δημοσίως», είπε.
Ο Αμπού Αλί είπε επίσης στο ALL ISRAEL NEWS ότι, πέρα από τα ισλαμιστικά στρατεύματα της κυβέρνησης και άλλες πρώην τρομοκρατικές ομάδες που δεν έχουν ακόμα ενσωματωθεί, οι Χριστιανοί στη Χομς παρενοχλούνται επίσης από συμμορίες Αλαουιτών.
Περίπου οι μισοί από όσους έλαβαν βοήθεια από τη MECA ήταν χήρες που μοιράστηκαν σπαρακτικές ιστορίες.
Μία από αυτές, είπε ο Αμπού Αλί, «είχε χάσει τραγικά τον σύζυγό της μόλις έναν μήνα πριν.
»Είχε καρδιακή πάθηση και δέχτηκε βίαιη επίθεση στον δρόμο από μια ομάδα ανδρών.
»Αυτό προκάλεσε την καρδιά του να σταματήσει, αφήνοντάς τον νεκρό στον δρόμο και εκείνη να μεγαλώσει μόνη τους δύο γιους της».
«Μια άλλη χήρα ήρθε με μια σπαρακτική ιστορία.
»Ο σύζυγός της απήχθη από Αλαουίτες που ζήτησαν 8.000 δολάρια ως λύτρα.
»Έκανε έκκληση σε άλλους Χριστιανούς στην κοινότητα και μέρος αυτού του ποσού συγκεντρώθηκε.
»Η ομάδα των Αλαουιτών συμφώνησε να πάρει αυτό το ποσό.
»Πήραν τα χρήματα και έσφαξαν τον σύζυγό της ούτως ή άλλως».
Τέτοιου είδους απαγωγές έχουν συμβεί σποραδικά από το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος.
«Πρόσφατα, μετά την κατάληψη της εξουσίας, αυτές οι πολιτοφυλακές απαγάγουν Χριστιανούς για λύτρα ως τρόπο να χρηματοδοτηθούν και να ελέγξουν την περιοχή», εξήγησε ο Αμπού Αλί.
Είπε ότι η δίωξη των Χριστιανών, που λαμβάνει χώρα σε όλη τη Μέση Ανατολή, πηγάζει από την έλλειψη ένοπλης προστασίας και τον μικρό τους αριθμό, που τους στερεί την «ασφάλεια του πλήθους».
Αυτό συμβάλλει επίσης στο ευρύτερο πρόβλημα ότι η κατάστασή τους δεν είναι ευρέως γνωστή στον «Χριστιανικό Δυτικό κόσμο».
«Πολλοί Χριστιανοί μένουν σιωπηλοί μπροστά στη δίωξη από φόβο», παραδέχτηκε ο Αμπού Αλί.
«Νιώθουν ότι δεν έχουν άμυνα και το να μιλήσουν θα χειροτερέψει μόνο την κατάστασή τους».
Ακόμα χειρότερα, είπε, στις φυλετικές κοινωνίες της περιοχής, «είναι ο “Μουσουλμανικός Ανατολικός κόσμος εναντίον του Σταυροφόρου Δυτικού”.
»Οι Χριστιανοί θεωρούνται “Δυτικοί”.
»Οι Ανατολικοί Χριστιανοί είναι, επομένως, αρκετά κοντά για να πληρώσουν το τίμημα για την εχθρότητα προς τη δυτική πολιτική, τον δυτικό πολιτισμό και τον ίδιο τον Χριστιανισμό».
Κατέληξε λέγοντας ότι αν «ο Χριστιανισμός πρόκειται να επιβιώσει στη Συρία και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, οι Χριστιανοί στη Δύση πρέπει να αναγνωρίσουν και να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους για την ίδια την ύπαρξη [αυτών] των χριστιανικών κοινοτήτων».
«Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας υπογραμμίζουν το μήνυμα ότι είναι καιρός να αναλάβουμε δράση για να υποστηρίξουμε τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πριν να είναι πολύ αργά.
»Το μόνο που θέλουν είναι να ζήσουν με ασφάλεια, με αξιοπρέπεια».