Ένα νέο νομοσχέδιο για την ενίσχυση της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ στον τομέα της αντιτρομοκρατίας και της θαλάσσιας ασφάλειας κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την Ρεπουμπλικανή Βουλευτή της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη.
Με τίτλο «Νόμος του 2025 για την Αντιτρομοκρατία και τη Θαλάσσια Ασφάλεια των ΗΠΑ-Ελλάδας-Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο», το νομοσχέδιο αποτελεί μια διακομματική πρωτοβουλία που στοχεύει στην θεσμοθέτηση της συνεργασίας του σχήματος «3+1» στους κρίσιμους τομείς της αντιτρομοκρατίας και της θαλάσσιας ασφάλειας.
Άλλοι χορηγοί του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν τους Βουλευτές Τόμας Κιν Τζούνιορ, Νταν Γκόλντμαν και Τζος Γκότχαϊμερ.
Μεταξύ των βασικών διατάξεων του νέου νομοσχεδίου είναι:
✔️Η καθιέρωση του προγράμματος εκπαίδευσης TRIREME στη Σούδα και η ενίσχυση της συνεργασίας στη θαλάσσια ασφάλεια.
✔️Η καθιέρωση του προγράμματος εκπαίδευσης CERBERUS στο κέντρο CYCLOPS στην Κύπρο για την αντιτρομοκρατία.
✔️Η κατάργηση της ανανέωσης του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
✔️Η θεσμοθέτηση ξεχωριστού στοιχείου ασφάλειας σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο εντός του σχήματος «3+1».
✔️Η ενίσχυση της χρηματοδότησης του προγράμματος Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (IMET) για το Ισραήλ, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η εισαγωγή του νομοσχεδίου έρχεται σε μια περίοδο έντονης κινητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μετά από μια περίοδο στασιμότητας, το σχήμα «3+1» ετοιμάζεται να αναβιώσει σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, ενώ η Αμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης (DFC) εργάζεται για τη συμμετοχή της στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Σε αυτό το δυναμικό πλαίσιο, προστίθεται το νέο σχέδιο στο Κογκρέσο για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο αποτελεί το τρίτο μεγάλο νομοσχέδιο ελληνικού ενδιαφέροντος που κατατίθεται μέσα σε δυόμισι χρόνια.
Πρόκειται για μια νέα διακομματική πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στη δυναμική που δημιούργησαν τα δύο προηγούμενα νομοσχέδια του 2019 (Νόμος για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο) και του 2021 (Νόμος του 2021 για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας).
Το νομοσχέδιο είναι γραμμένο με τρόπο που συνάδει με τις περικοπές που επιβάλλει το νέο Τμήμα Κυβερνητικής Αποδοτικότητας (DOGE) και τις νέες πολιτικές προτεραιότητες που θέτει η κυβέρνηση Τραμπ.
Το επόμενο κρίσιμο βήμα στη νομοθετική του πορεία θα είναι η κατάθεση αντίστοιχης εκδοχής στη Γερουσία στο εγγύς μέλλον.
Από εκεί, το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί ως αυτόνομο νομοσχέδιο, αλλά να συμπεριληφθεί ως τροπολογία στον Εξουσιοδοτικό Νόμο Άμυνας των ΗΠΑ (NDAA).
Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο NDAA είναι αυτός που εγκρίνει τη χρηματοδότηση για δαπάνες που σχετίζονται με την άμυνα.
Το τελικό βήμα θα γίνει στον γενικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ, όπου θα προβλεφθεί η κατανομή κονδυλίων για τους σκοπούς που περιγράφονται στον «Νόμο του 2025 για την Αντιτρομοκρατία και τη Θαλάσσια Ασφάλεια των ΗΠΑ-Ελλάδας-Ισραήλ».