Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισραήλ: Η κατάληψη της Γάζας ονομάζεται Επιχείρηση «Τα Άρματα του Γεδεών»

Ισραήλ: Η κατάληψη της Γάζας ονομάζεται Επιχείρηση «Τα Άρματα του Γεδεών»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Καθώς η Χαμάς ενισχύει τη θέση της, οι επόμενες εβδομάδες θα δοκιμάσουν τη στρατηγική του Ισραήλ για την εξουδετέρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης και την απελευθέρωση των ομήρων.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την έναρξη της Επιχείρησης «Τα Άρματα του Γεδεών», μιας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης με στόχο την κατάληψη σημαντικών περιοχών της Λωρίδας της Γάζας, την ήττα της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Η απόφαση, που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Πολιτικο-Ασφαλειακό Υπουργικό Συμβούλιο στις 4 Μαΐου, προκάλεσε μια προκλητική αντίδραση από τη Χαμάς, με την οργάνωση να απορρίπτει τη στρατηγική του Ισραήλ ως μάταιη.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Ταξίαρχος Έφι Ντέφριν, απευθύνθηκε τη Δευτέρα 05/05 στο έθνος, περιγράφοντας τους στόχους της επιχείρησης.

«Η Επιχείρηση Δύναμη και Ξίφος πέτυχε πολλές επιτυχίες, αλλά η Χαμάς παραμένει προκλητική», δήλωσε ο Ντέφριν.

«Προχωράμε στην Επιχείρηση “Τα Άρματα του Γεδεών”, που θα περιλαμβάνει ευρεία επίθεση, μετεγκατάσταση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της Λωρίδας, συνεχείς αεροπορικές επιδρομές, εξουδετέρωση τρομοκρατών και καταστροφή υποδομών».

Το σχέδιο, που εκπονήθηκε από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των IDF και εγκρίθηκε από τον Υπουργό Άμυνας και τον Πρωθυπουργό, εστιάζει στα εξής:

◾Υποταγή της Χαμάς και καταστροφή των στρατιωτικών και διοικητικών της δυνατοτήτων.

◾Άσκηση έντονης πίεσης για την απελευθέρωση όλων των ομήρων, που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του IDF.

◾Εφαρμογή του «μοντέλου Ράφα», όπου οι απειλές εξουδετερώθηκαν και η περιοχή εντάχθηκε σε ζώνη ασφαλείας, σε άλλες περιοχές της Γάζας.

Ανθρωπιστικά μέτρα και ζώνη ασφαλείας

Η επιχείρηση περιλαμβάνει ανθρωπιστικό σχέδιο, εγκεκριμένο από το Υπουργικό Συμβούλιο, για τη διανομή βοήθειας μέσω ιδιωτικών εταιρειών σε ασφαλή, ελεγχόμενη από το IDF ζώνη κοντά στη Ράφα, με ελέγχους για την αποτροπή διείσδυσης μελών της Χαμάς.

Ένας ανθρωπιστικός αποκλεισμός θα συνεχιστεί μέχρι να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις και οι εκκενώσεις.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης μέτρα για να εμποδίσει τη Χαμάς να ελέγξει τη βοήθεια, υπονομεύοντας τη διακυβέρνησή της.

Σημειώθηκε ότι η Γάζα διαθέτει επαρκή αποθέματα τροφίμων αυτή τη στιγμή.

Το Ισραήλ σκοπεύει να διατηρήσει τις εκκαθαρισμένες περιοχές εντός μιας διευρυμένης ζώνης ασφαλείας, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους, βασισμένο στο «μοντέλο Γουίτκοφ».

Η ζώνη αυτή θα προστατεύει τις ισραηλινές κοινότητες και θα αποτρέπει τη λαθραία μεταφορά όπλων στη Χαμάς.

Η προκλητική αντίδραση της Χαμάς

Η Χαμάς αντέδρασε άμεσα: Ο ηγέτης της, Μπασέμ Ναΐμ, δήλωσε:

«Δεν υπάρχει λόγος για διαπραγματεύσεις ή εξέταση νέων προτάσεων εν μέσω του σιωνιστικού πολέμου πείνας εναντίον του λαού μας».

Η οργάνωση υποστήριξε ότι το σχέδιο του Ισραήλ να ασκήσει πίεση μέσω στρατιωτικής κατάληψης δεν θα οδηγήσει στην απελευθέρωση ομήρων, απορρίπτοντας τους στόχους της επιχείρησης.

Ο Ντέφριν απάντησε: «Η Χαμάς έχει υποτιμήσει την αποφασιστικότητά μας. Η Χαμάς είναι αυτή που λιμοκτονεί και λεηλατεί τη Λωρίδα».

Τόνισε την ετοιμότητα του IDF, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις και συνεχίζονται οι προσπάθειες στρατολόγησης, ακόμη και από υπερορθόδοξες κοινότητες, παρά τις προκλήσεις της κινητοποίησης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θρησκόληπτοι Εβραίοι επιτέθηκαν στον Υπουργό Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ

Ισραηλινός Στρατός: Εξουδετερώθηκε κορυφαίος χρηματοδότης της Χαμάς στη Γάζα

Η Συρία «προσκυνά» τον Τραμπ; Εκκαθάριση ξένων τζιχαντιστών 24 ώρες μετά τη συνάντηση Τραμπ-Γκολάνι

Η Συρία «ανοιχτή» στην απέλαση παλαιστινιακών φατριών μετά από αμερικανικές πιέσεις

Συρία: Ο Αλ-Σαράα αποσύρεται από τη Σύνοδο της Βαγδάτης λόγω ιρακινών αντιδράσεων

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr