Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ινδία-Πακιστάν: Εύθραυστη εκεχειρία με ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις στο Κασμίρ

Ινδία-Πακιστάν: Εύθραυστη εκεχειρία με ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις στο Κασμίρ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ινδία ή Μπάρατ, Κασμίρ, Πακιστάν,

Εύθραυστη παραμένει η συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν – Ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις στο Κασμίρ, εν μέσω αλληλοκατηγοριών για παραβίαση της εκεχειρίας

Εν μέσω έντονης στρατιωτικής έντασης στην περιοχή του Κασμίρ, η οποία ήδη μετρά τέσσερις ημέρες φονικών συγκρούσεων, η Ινδία και το Πακιστάν συμφώνησαν το Σάββατο, 10 Μαΐου, στην εφαρμογή άμεσης και πλήρους κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο, οι όροι της συμφωνίας αποδεικνύονται εξαιρετικά επισφαλείς, καθώς εντός λίγων ωρών από την ανακοίνωσή της καταγράφηκαν νέα επεισόδια ανταλλαγής πυρών και παρατηρήθηκαν ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), το βράδυ του Σαββάτου καταγράφηκαν εκρήξεις μεγάλης έντασης στην πόλη Σριναγκάρ, πρωτεύουσα του Ινδικού Κασμίρ, με τις ινδικές δυνάμεις να ενεργοποιούν αντιαεροπορικά συστήματα.

Παράλληλα, πακιστανικές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι σημειώθηκαν σποραδικές ανταλλαγές πυρών σε τουλάχιστον τρία σημεία κατά μήκος της Γραμμής Ελέγχου – της de facto μεθορίου μεταξύ των δύο πλευρών στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ.

Σε επίσημη του δήλωση, ο Ινδός Υπουργός Εξωτερικών Βίκραμ Μίσρι απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς το Ισλαμαμπάντ, ζητώντας «την άμεση λήψη κατάλληλων μέτρων για την παύση των παραβιάσεων και τη διαχείριση της κατάστασης με υπευθυνότητα και σοβαρότητα».

Από την πλευρά του, το πακιστανικό Υπουργείο Εξωτερικών αντέτεινε πως οι δικές του ένοπλες δυνάμεις «τηρούν στάση υπεύθυνη και επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση», κατηγορώντας αντίστοιχα την Ινδία για παραβιάσεις της συμφωνίας.

Η τελευταία αναζωπύρωση της έντασης ξεκίνησε στις 22 Απριλίου, όταν ομάδα ενόπλων εξαπέλυσε πολύνεκρη επίθεση σε τουριστικό σημείο του Ινδικού Κασμίρ, με αποτέλεσμα τον θάνατο 26 αμάχων.

Το Νέο Δελχί κατηγόρησε άμεσα το Ισλαμαμπάντ ότι παρέχει υποστήριξη στην ισλαμιστική οργάνωση που θεωρείται υπεύθυνη, ισχυρισμός τον οποίο το Πακιστάν αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Ακολούθησε ανταλλαγή επιθέσεων και βαριά στρατιωτική κινητοποίηση ένθεν και ένθεν, με το Πακιστάν να δηλώνει πως απάντησε στις ινδικές επιθέσεις «καταλλήλως», σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Σαμπάζ Σαρίφ.

Ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με επίσημες πηγές και από τις δύο πλευρές, ξεπέρασε τους 60 αμάχους.

Χιλιάδες κάτοικοι σε συνοριακές περιοχές αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, υπό τον φόβο γενικευμένης σύρραξης.

Η κατάπαυση του πυρός, αν και επισήμως τέθηκε σε ισχύ μετά από παρέμβαση της Ουάσιγκτον, παραμένει τεταμένη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επίτευξή της μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Truth Social, ευχαριστώντας τις δύο χώρες για την «κοινή λογική» και τη «μεγάλη ευφυΐα» που επέδειξαν.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Ισάκ Νταρ επιβεβαίωσε μέσω της πλατφόρμας «Χ» (πρώην Twitter) την εφαρμογή της κατάπαυσης με άμεση ισχύ.

Αντιθέτως, κυβερνητικοί κύκλοι στο Νέο Δελχί έσπευσαν να διαμηνύσουν πως η συμφωνία ήταν προϊόν απευθείας διμερών επαφών και όχι διεθνούς διαμεσολάβησης, υπογραμμίζοντας πως η μόνη συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά την παύση των εχθροπραξιών.

Η διεθνής κοινότητα υποδέχθηκε την ανακοίνωση με ανάμεικτα αισθήματα ανακούφισης και επιφυλακτικότητας.

Το Λονδίνο έκανε λόγο για «εξαιρετικά θετική εξέλιξη», το Παρίσι επαίνεσε την «υπεύθυνη επιλογή» των εμπλεκομένων, ενώ το Βερολίνο τη χαρακτήρισε «σημαντικό πρώτο βήμα».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και το Ιράν εξέφρασαν την ελπίδα για «μόνιμη ειρήνη».

Η Κίνα διακήρυξε ετοιμότητα να αναλάβει «εποικοδομητικό ρόλο» ώστε να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Στην πολύπαθη περιοχή του Κασμίρ, η είδηση της εκεχειρίας προκάλεσε, έστω προσωρινή, ανακούφιση.

Ο 30χρονος Ιμράν Μιρ, κάτοικος παραμεθόριας κοινότητας στο πακιστανικό Κασμίρ, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ζούμε δίπλα στη Γραμμή Ελέγχου. Κάθε φορά που ξεσπά κρίση, είμαστε οι πρώτοι που πληρώνουμε το τίμημα».

Από την ινδική πλευρά, ο τοπικός κυβερνήτης Ομάρ Αμπντουλάχ επεσήμανε ότι η παύση των συγκρούσεων θα επιτρέψει την καλύτερη φροντίδα των τραυματιών.

Παρά το πρόσκαιρο αίσθημα ανακούφισης, η γενικευμένη αβεβαιότητα συνεχίζει να πλανάται πάνω από τη ζώνη σύγκρουσης, καθιστώντας σαφές ότι η ειρήνη στο Κασμίρ παραμένει ένα φάσμα περισσότερο παρά μια κατοχυρωμένη πραγματικότητα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

DW: Κίνα-Ρωσία σε έναν νέο «μήνα του μέλιτος»

Ινδία: Αεροπορική τραγωδία με περισσότερους από 290 νεκρούς – Ένας επιζών

«Σκότωσε όσο το δυνατόν περισσότερους Εβραίους»: Αποτροπή τρομοκρατικού σχεδίου στις ΗΠΑ πριν από την επέτειο της 7ης Οκτωβρίου

Ο Ερντογάν θέλει να καταστρέψει το Ισραήλ για να κυριαρχήσει

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία χαμένη στον πόλεμο Ινδίας-Πακιστάν – Αποτυχία των τουρκικών drones του Πακιστάν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr