


Διαβάστε σχετικά για Αλ Κάιντα, Αλ Νούσρα, Άχμεντ αλ-Σάρα | Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι, Ισλαμιστές, Ισραήλ, Συρία, Τζιχαντιστές, Υψίπεδα του Γκολάν, Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS),
Ισραηλινός ερευνητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ειρηνευτική συμφωνία με τη μεταβατική κυβέρνηση της Συρίας, εν μέσω έντονων συζητήσεων για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Συρίας.
Ο Μορντεχάι Κεντάρ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν και ειδικός στον αραβικό πολιτισμό, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα North Press, υπογράμμισε ότι η Συρία οφείλει να αναγνωρίσει το Ισραήλ ως το εθνικό κράτος του εβραϊκού λαού, με δικαίωμα να ζει ειρηνικά στην ιστορική του γη.
Οι συνομιλίες για το ζήτημα κλιμακώθηκαν μετά τη σημαντική συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον μεταβατικό Πρόεδρο της Συρίας, Αχμάντ αλ-Σαράα, στο Ριάντ, παρουσία του Σαουδάραβα Διαδόχου Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Παράλληλα, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προθυμία της Συρίας να επιδιώξει ειρήνη με το Ισραήλ, μετά τη συνάντηση του Σύρου Υπουργού Εξωτερικών Ασάντ αλ-Σαϊμπάνι με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο, στην Αττάλεια της Τουρκίας, δύο ημέρες νωρίτερα.
Ο Κεντάρ τόνισε ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να συνοδεύεται από την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα Υψώματα του Γκολάν.
Επιπλέον, εξέφρασε έντονη ανησυχία για την παρουσία ξένων μουτζαχεντίν (μαχητών) στη Συρία, προειδοποιώντας ότι αποτελούν δυνητική απειλή για την ασφάλεια του Ισραήλ, ιδιαίτερα μετά την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023.
Αναφερόμενος στην αστάθεια που πλήττει περιοχές όπως η παράκτια Συρία, η Δαμασκός και η Σουέιντα, καθώς και στα πρόσφατα βίαια επεισόδια, ο Κεντάρ υπογράμμισε ότι το Ισραήλ οφείλει να σταθμίσει προσεκτικά αυτούς τους παράγοντες πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία με τη Δαμασκό.